Gatavošanas padomi

11.sep
Kad domājam par ēdienu, parasti prātā nāk garša un smarža, taču jaunākie pētījumi atklāj, ka būtiska nozīme ir arī skaņai – tam, kā ēdiens čaukst, kraukšķ vai sprakšķ mutē. Šo fenomenu sauc par multisensoro pieredzi, un tas nozīmē, ka ēšanas baudījumu ietekmē arī mūsu dzirde, raksta “Science Today”.
10.sep
Pareiza ēdiena gatavošana arī ir zinātne, turklāt nopietna. Izrādās, ja nepareizi gatavojat vienkāršus ēdienus, sekas var būt ārkārtīgi nopietnas. Ar kuriem pārtikas produktiem virtuvē nedrīkst jokoties.
9.sep
Ir optimāls laiks riekstu ēšanai, kas ļauj organismam visefektīvāk absorbēt to uzturvielas. Regulāra lietošana noteiktā diennakts laikā var uzlabot sirds darbību un atbalstīt veselīgu vielmaiņu, ziņo Verywell Health.
9.sep
Rudens burvība slēpjas zeltītajos dārzos un krāšņajos augos - taču kā šo bagātību saglabāt, lai baudītu arī ziemā? Šajā rakstā atklāsim vienkāršus, taču gudrus padomus, kā rudens dārzeņus un garšaugus saglabāt pēc iespējas garšīgākus. Saldēt vai kaltēt - tas ir jautājums, uz kuru atbilde atkarīga no audzējuma veida, lietošanas plāna un vēlamā rezultāta. Ar padomiem dalās “Southern Living”.
8.sep
Enerģijas dzērieni var radīt nopietnas veselības problēmas, ja tos lieto nepareizi. To kombinācija ar noteiktiem produktiem ir īpaši bīstama, brīdina eksperti.
7.sep
Pirms gaļas gabala ievietošanas pannā, ir vērts to rūpīgi nosusināt ar papīra dvieli. Šis vienkāršais solis palīdz iegūt zeltainu garoziņu, vienlaikus saglabājot iekšpusi sulīgu, norāda vietne Epicurious.
6.sep
Ikdienas skrējiens un stress bieži atņem mums gan mieru, gan kvalitatīvu miegu. Lai gan daudzi izvēlas nomierinošas tējas no kumelītēm vai piparmētrām, arvien vairāk cilvēku atklāj arī baziliku kā dabisku palīgu nervu sistēmai. Šis aromātiskais augs nav tikai garšas akcents ēdienos – tas satur bioaktīvas vielas, kas palīdz samazināt stresa hormonu ietekmi, uzlabo noskaņojumu un veicina relaksāciju, raksta “Healthline.com”.
5.sep
Svara zaudēšana nav tikai kaloriju un fizisko aktivitāšu jautājums. Ļoti bieži cilvēki sāk ierobežot sevi pārtikā, izslēdz veselas produktu grupas un rezultātā saskaras ar faktu, ka svars zūd lēni, veselības stāvoklis pasliktinās un spēki ātri izsīkst.
5.sep
Bieži par to nedomājam, bet pat šķīvja krāsa var noteikt, cik daudz ēdiena mēs izvēlamies uzlikt un apēst. Neirozinātnieki un psihologi to sauc par "šķīvja psiholoģiju" – kā nelieli vizuāli stimuli ietekmē mūsu apetīti un ieradumus. Stāsta “Bon Appetit”.
4.sep
Vai vēlaties pagatavot picu, kas katru reizi izdodas perfekti?
4.sep
Burkānu mizas bieži tiek izmestas kā atkritumi, taču jaunākie pētījumi pierāda – tās satur koncentrētu uzturvērtību un ir īsts vērtību krājums, kas bieži vien netiek novērtēts. Dalās izdevums “Foods”.
3.sep
Kad domājam par tasi tējas, bieži vien prātā nāk paciņa ar maisiņiem – ērti, ātri, pierasti. Bet, ja kādreiz esi nobaudījis īstu lapu tēju, visticamāk, pamanīji, ka tas ir pavisam cits stāsts – garšīgāks, aromātiskāks un arī veselībai draudzīgāks. Kāpēc tā? Skaidro eksperti no “McGill”.
2.sep
Daudzi mājas pavāri saskaras ar problēmu, ka citroni ātri bojājas pat ledusskapī. Galvenie iemesli ir nepareiza uzglabāšana, mitruma iedarbība un to turēšana nepiemērotos traukos, norāda Southern Living.
1.sep
Vai esi kādreiz domājis, ka vienkārša sauja ķirbju sēklu var darīt brīnumus gan tavam prātam, gan skaistumam? Lai arī bieži tās uztver kā mazu uzkodu pie alus glāzes vai maizes sastāvdaļu, patiesībā ķirbju sēklas ir īsts superprodukts, kas pēdējos gados arvien biežāk parādās uztura speciālistu un skaistumkopšanas entuziastu sarunās, raksta “National Institutes of Health”.
31.aug
Lai gan olu kultenis ir vienkāršs ēdiens, to visā pasaulē gatavo diezgan atšķirīgi, un, tiklīdz būsiet nogaršojuši franču versiju, iespējams, vairs nekad neatgriezīsieties pie tās.
31.aug
Vai esi ievērojis, ka šķipsniņa sāls desertā padara to vēl gardāku, bet šokolāde ar jūras sāli kļuvusi par īstu delikatesi? Tā nav nejaušība – mūsu garšas kārpiņas ir radītas tā, lai kontrasti virtuvē strādātu viens otra labā. Sāļais un saldais viens otru nevis “dzēš”, bet gan izceļ, radot harmonisku un dziļāku garšas pieredzi, raksta “Kitchn”.
30.aug
Cepšana ir pārsteidzoši precīza zinātne, tāpēc izmantoto olu temperatūrai ir nozīme. Kas saimniecei jāzina par olu temperatūru.
29.aug
Vērts izmēģināt šo vienkāršo deserta recepti. To var ātri pagatavot, un tas kļūs par spilgtu akcentu uz vasaras galda. Ikviens to var pagatavot mājās bez piepūles, saka ukraiņu ēdienu blogere Marija Makarčuka.
29.aug
Sēnes ir unikāla dabas velte, ko mēs mīlam to maigās tekstūras un bagātīgās garšas dēļ. Tās ir piemērotas gan svētku ēdieniem, gan ikdienas receptēm, taču pirms to gatavošanas rodas svarīgs jautājums - kā tās pareizi mazgāt? Skaidro “Real Simple”.
28.aug
Klasiskos saldās biezpiena plācenīšus var aizstāt ar sāļajiem, pasniegtiem ar skābo krējumu.
28.aug
Vai esi ievērojis, ka ēdieni, kas bērnībā šķita rūgti vai pārāk asi, pieaugot kļūst par īstiem favorītiem? Garša nav konstanta – tā attīstās un mainās kopā ar mums. Zinātnieki uzsver, ka mūsu garšas kārpiņu jutīgums, hormonālās izmaiņas un pat dzīves pieredze ietekmē to, kā uztveram ēdienu dažādos dzīves posmos, raksta “American Journal of Clinical Nutrition”.
27.aug
Gards un veselīgs veids, kā no rīta vairot enerģiju vai atsvaidzināties dienas laikā, ir zaļais kokteilis. Tikai dažas vienkāršas sastāvdaļas blenderī, un būs dzēriens, kas bagāts ar vitamīniem, šķiedrvielām un antioksidantiem, ziņo Eating Well.