Lieldienu neatņemama sastāvdaļa ir olu ēšana un dažādas aktivitātes saistībā ar tām, taču vai zini, kādi ir populārākie mīti par olām un kuri no tiem ir patiesība?
Kale (jeb lapu) kāposti ir zaļš lapu dārzenis, kas ir bagāts ar uzturvielām: tas ir bagāts ar A, C un K vitamīniem, šķiedrvielām un antioksidantiem. Kāpēc šāda veida kāpostus ir tik svarīgi iekļaut uzturā?
Zivju pīrāgs, kas pazīstams arī kā zvejnieku pīrāgs (pildījums ir līdzīgs ganu pīrāgam, jo tajā izmantots kartupeļu biezenis), ir tradicionāls britu ēdiens, kura izcelsme ir Skotijā.
Siermaizīte ir iecienīta un viegli pagatavojama uzkoda izsalkuma remdēšanai, tomēr to nevajadzētu savietot vienā kategorijā ar fast food. Šefpavārs Juris Dukaļskis norāda, ka siermaizītes var pagatavot īpaši gardas un vienlīdz smalkas.
Šis smaržīgais un sātīgais ēdiens ir lieliski piemērots pavasarim. Lai ietaupītu laiku, var izmantot konservētus aunazirņus. Ja patīk ēdiena tekstūra, tad jāizmanto kaltēti aunazirņi, bet tad būs nepieciešams mērcēšanas laiks.
Kišs (quiche) ir franču pīrāgs, kas sastāv no mīklas pamatnes, kas pildīts ar pikantu olu krēmu un siera, gaļas, jūras velšu vai dārzeņu gabaliņiem. Labi zināms variants ir quiche lorraine, kas ir ar bekonu. Kišu var pasniegt karstu, siltu vai aukstu.
Ja liekas, ka aptrūcis iemeslu dzert zaļo tēju, tad šis būs gana labs arguments! Viena no biežākajām un sāpīgākajām vecuma pazīmēm ir osteoartīts, to kā izrādās var samazināt dzerot tieši zaļo tēju.
Bezrauga maize ir ideāls risinājums, ja nav laika rauga maizei ar ilgu rūgšanas laiku. Tai ir kraukšķīga, zeltaini brūna garoza, un tā iekšpusē ir mīksta un blīva.
Plaucētas mīklas siera bumbiņas jeb gužēr cepumiņi ir franču virtuves klasika, Burgundijas reģionam raksturīgā uzkoda, ko gatavo, plaucētajai mīklai pievienojot rīvētu Ementāles, Comte vai Gruyere sieru.
Fermentācija ir process, kurā viela sadalās vienkāršā vielā. Mikroorganismi, piemēram, raugs un baktērijas, parasti spēlē lomu fermentācijas procesā, radot alu, vīnu, maizi, kimchi, jogurtu un citus pārtikas produktus.
Pildītas olas var pagatavot un rotāt ļoti daudzveidīgi, bet visām kopīgais – uz pusēm pārgriezta cieti vārīta ola, kur vidus sastāvdaļu kompozīcija, tāpat kā garša katrai, protams, ir citāda.
Māksliniece Gundega Rancāne ir arī Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas direktore. Savā Facebook kontā viņa itin bieži publicē neordināru ēdienu receptes.
Burrata ir itāļu govs piena siers, kas izgatavots no mocarellas un krējuma. Ārējais apvalks ir ciets siers, savukārt iekšpusē ir stracciatella un sarecēts krēms, piešķirot tam neparastu, mīkstu tekstūru. Tas ir raksturīgs Apūlijai.
Bērzu sulas kā tradicionāls dzēriens tiek lietots daudzās valstīs, tostarp Amerikā, Kanādā, Krievijā, Ukrainā, Somijā un Ķīnā. Sulu var dzert neapstrādātu no koka vai dabiski raudzēt bērza alū (parasti bezalkoholiskais dzēriens, lai gan pastāv arī alkohola versijas).