Uzturs

16.jun
Pākšaugus ir vērtīgi lietot ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, ja tos termiski apstrādā un atbilstoši pagatavo. Lēcās un pupiņās ir augstāka dzelzs koncentrācija nekā citos augu valsts produktos, tāpēc mazuļa uzturā pākšaugus rekomendē ieviest samērā agri – jau no 6–8 mēnešu vecuma. "Rimi Bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro, kāpēc pākšaugi bērna uzturā ir ieteicami.
14.jun
Vēl pirms mazliet vairāk nekā desmit gadiem tika uzskatīts, ka holesterīns ir slikts, kaitīgs veselībai un ka ar uzturu jāuzņem ne vairāk kā 0,2–0,3 grami holesterīna dienā – apjoms, kuru satur 1–1,5 olas. Tomēr pētījumi nav apstiprinājuši olās esošā holesterīna saistību ar insultu un asinsvadu slimībām, saka uztura speciāliste Alise Kindzule Dunavska.
9.jun
Pēdējās desmitgadēs diskusija par veselīgu uzturu un tā lomu cilvēka veselības un labsajūtas nodrošināšanā kļuvusi īpaši aktuāla. Tomēr par spīti zinātnieku, uztura speciālistu, mediķu un citu ekspertu vienprātībai jautājumā par to, ka veselīgs uzturs viennozīmīgi labvēlīgi ietekmē cilvēka pašsajūtu un veselību, viedokļi par to, kuri produkti ir veselīgi, bet kuri – nē, atšķiras. Kafija, kartupeļi, maize, makaroni, sarkanā gaļa, cukurs un sāls – tie ir tikai daži produkti, kuri nereti automātiski tiek ievietoti kategorijā “neveselīgs”. Cik tas ir pamatoti, skaidro sertificēta uztura speciāliste, “Narvesen” eksperte Lizete Puga.
5.jun
Piens un piena produkti ir viena no svarīgākajām produktu grupām, kas pēc Veselības ministrijas rekomendācijām būtu jāiekļauj bērnu un pieaugušo uzturā katru dienu. Rimi bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina skaidro piena produktu ietekmi uz veselību, kā arī atklāj, vai pēdējos gados izskanējušiem negatīvajiem viedokļiem par piena produktiem ir pamatojums.
2.jun
Kafija ir daudzu cilvēku iemīļots dzēriens. Daudzi to bauda ik dienu, taču vien retais zina, ka kafiju, piemēram, atklāja kazas Etiopijā. Uzzini interesantus faktus par kafiju!
27.mai
Šī brokastu putras recepte noderēs ne tikai tiem, kuri pirms pludmales sezonas vēlas zaudēt lieko svaru, bet arī tiem, kas vēlas no rītiem baudīt gardu maltīti. Labākais šajā receptē ir tas, ka šo brokastu ēdienu var pagatavot pavisam ātri!
24.mai
Variācijas, kā pagatavot smūtijus, ir neizsmeļamas, mainot dažādas sastāvdaļas, var iegūt arvien jaunas garšu buķetes. Smūtiji var būt barojoši, sātīgi un pat veicināt svara zudumu. Lai pagatavotu smūtiju, kas palīdzēs mazināt svaru, ieteicams sekot līdzi šiem četriem zemāk minētajiem ieteikumiem!
22.mai
Neatkarīgi no tā, vai dzerat smūtijus brokastīs, lietojat tos kā uzkodu vai maltītes aizstājēju, tiem ir daudz priekšrocību - tos var ātri pagatavot, tie ir sātīgi un šķiedrvielām bagāti. Daudzi smūtijus dzer arī, lai veicinātu svara zudumu. Iesakām vienu smūtija recepti, kurš no ekspertu puses ir atzīts par labu esam, lai to lietotu svara zaudēšanas procesā!
22.mai
Vispārīgi cukuru var iedalīt divos veidos - pievienotais un dabīgais cukurs. Pievienotais cukurs ir tas, kurš papildus tiek pievienots klāt pārtikas produktiem, maltītēm, bet dabīgais cukurs ir tas, ko kāds produkts, piemēram, auglis pats par sevi satur. Šoreiz noskaidrosim, kuri augļi dabīgi satur vismazāk cukura.
17.mai
Uzziniet, kuras ir veselīgākās un labākās eļļas, kuras ieteicams izmantot maltītes pagatavošanai!
29.apr
Par Vidusjūras diētas ieguvumiem tiek runāts arvien plašāk – tā palīdz uzlabot veselību un pašsajūtu, kā arī ieviest ēdienkartē krāsainākas un daudzveidīgākas vēsmas. Kas ir Vidusjūras diētas veselības ieguvumu pamatā un kā to varam ieviest savā ikdienā? Stāsta ārste-uztura speciāliste Guna Havensone un farmaceite Ilze Priedniece.
25.apr
Mūsdienās tik pierastajiem kviešu miltiem var atrast dažādas veselīgākas alternatīvas. Miltus mūsdienās var iegūt no dažādiem produktiem, ne tikai graudaugiem, bet arī riekstiem. Šoreiz noskaidrosim, kurus miltus izvēlēties, ja vēlaties atteikties no kviešu miltiem!
24.apr
Dietologs Duans Mellors atklāj, kurus produktus nepieciešams ēst ik nedēļu, lai būtu veseli. Viņš norāda, ka viens no galvenajiem veselīga uztura stūrakmeņiem ir dažādība. Ēdot vienus un tos pašus produktus ik dienu, domājot, ka tie ir veselīgi, mēs sev nodarām tikai pāri. Dietologs aicina savu uzturu dažādot, iekļaujot maltītēs dažādus veselīgus un uzturvielām bagātus produktus. Lūk, ko dietologs iesaka likt uz šķīvja katru nedēļu!
22.apr
Uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka 10 veselīgākos zaļumus pavasara sezonā, kas palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves un stiprināt imunitāti!
20.apr
Olbaltumvielas jeb proteīni ir viena no nozīmīgākajām uzturvielām. Olbaltumvielas ir svarīgas kā muskuļiem, tā imunitātei un svara zaudēšanai. Galvenie olbaltumvielu avoti ir gaļa un piena produkti, taču labi proteīna avoti var būt arī augu valsts produkti. Apkopojām piecus labākos augu valsts olbaltumvielu avotus!
17.apr
Neapstrādātas pārtikas ēšana var palīdzēt stiprināt imūnsistēmu un ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Veselības un uztura eksperti nosauc piecus dārzeņus, kuri termiski neapstrādāti sniedz lielāku labumu mūsu veselībai, nekā cepti, vārīti vai citādāk pagatavoti. 
15.apr
Zaļumos ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas palīdz organismam cīnīties pret dažādām vīrusu infekcijām, tāpēc ir ļoti vērtīgi šos produktus iekļaut ne tikai savā, bet arī bērnu ēdienkartē, atgādina sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina un iesaka konkrētas receptes.
12.apr
Bieži vien viss, kas šķiet ļoti garšīgs, ir arī neveselīgs. Tas ir apburtais loks! Šoreiz LifeHacks.lv apkopoja 10, ekspertu prāt, neveselīgākos pārtikas produktus un dzērienus uz pasaules, kā arī iemeslus tam, kāpēc šie produkti tiek uzskatīti par neveselīgiem un ar tiem nevajadzētu aizrauties!
5.apr
Šobrīd pilnā sparā turpinās bērzu sulas tecēšanas laiks, tāpēc to var un vajag iekļaut savā ikdienas ēdienkartē, baudot gan vienkārši svaigā veidā, gan arī iekļaujot ēdienos un gardos kokteiļos. Interesantākos faktus par bērzu sulām apkopojusi "Barbora".
4.apr
Dietoloģe Eimija Gudsone atklāj, viņasprāt, labāko pusdienu recepti, kas ir ne tikai ļoti garda, bet arī būs noderīga ikvienam, kas vēlas zaudēt lieko svaru!
1.apr
Līdzteku tam, ka olas Lieldienu laikā dod daudz prieka: jautras olu cīņas; svētku sajūtu, rotājot galdu un telpu; rada dāvināšanas prieku, iepriecinot tuviniekus un draugus, un, visbeidzot, stiprina ģimenes saites, visiem kopā iesaistoties olu krāsošanas procesā — tās ir arī veselīgs un ļoti vērtīgs produkts. Lai mazinātu jebkādas šaubas par olu veselīgumu, „Veselības centru apvienības" uztura speciāliste Anita Baumane uzskaita desmit labos darbus, ko šis Lieldienas simbolizējošais produkts veic mūsu organismā.
28.mar
"Veselības centru apvienības" uztura speciāliste Anita Baumane nosauc trīs idejas, ar ko kopā gardi notiesāt olas!