Ēdot pārtikas produktus, kas satur kolagēnu, ķermenis uzņem vērtīgas aminoskābes, kuras var palīdzēt organismam pašam radīt vairāk kolagēna. Kāpēc mums ir nepieciešams kolagēns? Kolagēns ir viena no svarīgākajām olbaltumvielām cilvēka ķermenī. Tā galvenā loma ir nodrošināt labu audu veselību, kolagēns ir svarīgs gan kā kauliem un locītavām, tā arī ādai, muskuļiem, asinsvadiem, iekšējiem orgāniem un pat matiem un nagiem.
Katru gadu līdz ar vasaras iestāšanos sākas arī arbūzu un meloņu sezona, tomēr dažkārt var būt grūti izvēlēties patiesi saldu ogu. “The Takeout” palīdzēs izvēlēties.
Kad pavasaris mostas ar pilnu sparu, daba piedāvā ne tikai skaistumu acīm, bet arī vitamīniem bagātu pārtiku - savvaļas augi, kurus ikdienā bieži uzskatām par nezālēm, var kļūt par īstiem dārgakmeņiem mūsu virtuvē. Dosimies nelielā pastaigā dabā un savāksim sastāvdaļas vienkāršiem, bet gardiem un veselīgiem pavasara salātiem kopā ar “Allrecipes”.
Vai zinājāt, ka daži pārtikas produkti, kurus ikdienā lietojam, satur nikotīnu? Visbiežāk, izdzirdot vārdu "nikotīns", pirmais, kas nāk prātā, ir cigaretes. Tomēr ne tikai tās to satur. Uzziniet, kuri pārtikas produkti satur nikotīnu un kā tas ietekmē veselību.
Lai justos labi, būtu veseli, enerģiski un skaisti, nepieciešams sekot līdzi tam, ko ēdam. Svarīgi ir ne tikai tas, ko mēs ēdam, bet arī kādas uzturvielas satur konkrētais ēdiens un produkti. Šoreiz pievērsīsim uzmanību šķiedrvielām!
Pārēšanās un bada sajūta noteikti nevienam nav sveša! Kā laicīgi pamanīt to, kad nepieciešams apstāties un vairs neēst, lai neizjustu pārēšanos, bet kā pamanīt īsto brīdi pirms nerimstoša bada, lai neizjustu visas izriestošās sekas? Delnoras slimnīcas dietaloģe, ārste Audra Vilsone dalās ar padomiem, kā ikdienā izvairīties no pārēšanās un badošanās, kā arī kurš ir ideālais brīdis, kad ieturēt maltīti!
Vai jūtaties uzblīdusi, nogurusi vai vienmēr izsalkusi pat pēc ēšanas? Pie tā var būt vainojams šķiedrvielu trūkums. Šķiedrvielu deficīts var izpausties dažādos veidos.
Ūdens līdzsvara uzturēšana un cukura līmeņa asinīs kontrole ir divi svarīgi veselības nosacījumi. Ja Jums ir 2. tipa cukura diabēts, augsts cukura līmenis asinīs var izraisīt biežāku urinēšanu, kas savukārt var izraisīt dehidratāciju. No otras puses, pietiekama ūdens daudzuma dzeršana ir izšķiroša nieru darbības uzturēšanai, kam ir būtiska loma liekā cukura filtrēšanā no asinīm, jo dehidratācija var radīt papildu slodzi šiem orgāniem, raksta “eatingwell.com”.
Kulinārijas blogere un Rimi garšu gide Zane Grēviņa jeb Našķoties Zane atgādina – nekas nav tik zaļš un vitamīniem bagāts kā dobes un pļavas pavasarī! Agrs pavasaris, kad dažādas mazlapiņas un pusnezāles ir modušās, bet vēl nav sākušas ziedēt, ir īstais laiks tās likt uz šķīvja līdzās tradicionālajiem zaļumiem, pirmajiem redīsiem un aromātiskiem gurķīšiem.
D vitamīns organismam ir nepieciešams, lai labāk uzsūktos kalcijs, tāpat arī tas ir svarīgs kaulu attīstībai, imūnsistēmas darbībai un iekaisuma mazināšanai. Dzīvojot mūsu platuma grādos, ir viegli iedzīvoties D vitamīna deficītā, jo saule nespīd tik bieži, kā siltajās zemēs.
Ir produkti, kas var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs un ir tādi, kas to var pazemināt. Šoreiz pievērsīsim uzmanību otrajiem - produktiem, kas spēj pazemināt augstu holesterīna līmeni asinīs!
“Ozempic” zāles kļūst arvien populārākas svara zaudēšanai, rosinot parādīties jaunu tendenci - tas ir mājās gatavots dzēriens ar nosaukumu “Oatzempic”, no angļu valodas oat - auzas. Dzēriens, kas gatavots no auzu pārslām, laima sulas, ūdens un kanēļa, sociālajos tīklos tiek dēvēts par "svara zaudēšanas dzērienu", ziņo “Fox News”.
Melnas kafijas piesātināšana ar dažādām piedevām var bagātināt kafijas garšu, bet citreiz sabojāt to. Kafijas eksperts, barista Drjū Ponds nosauc četrus produktus, kurus nekādā gadījumā nevajadzētu pievienot klāt melnai vai baltai kafijai, tie sabojās šī dzēriena garšu!
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu daudzās mājās ģimenes un draugu lokā sagaida ar bagātīgi klātiem galdiem. Gatavojoties 4. maija svinībām, “Maxima” kopā ar šefpavāru Lauri Aleksejevu un žurnālisti, grāmatu autori Gundegu Rozi sagatavojusi īpašu kūkas recepti – tajā apvienoti latviski produkti, ar kuriem lepojamies jau gadu desmitiem.
Tiek lēsts, ka mazāk nekā 1 no 10 cilvēkiem dienā patērē ieteicamo šķiedrvielu daudzumu - tiem būtu jābūt 28 līdz 34 gramiem dienā. Nepietiekams šīs vielas daudzums organismā rada problēmas ar gremošanas traktu, lieko svaru, kā arī palielina risku saslimt ar hroniskām slimībām, piemēram, 2. tipa cukura diabētu un sirds un asinsvadu slimībām, raksta “EatingWell”.
Runājot par stresa mazinošiem pārtikas produktiem, daudzi cilvēki domā par tādiem produktiem kā treknas zivis, tumšā šokolāde un kumelīšu tēja, bet vai jūs zinājāt, ka arī augļi var palīdzēt mazināt stresu? Skaidro “Real Simple”.
Ne visām uzkodām, kuras ir gardas, ir jābūt neveselīgām. Ir arī tādas veselīgas uzkodas, kuras garšo labi un mazinās jūsu tieksmi pēc neveselīgiem našķiem!
Straujiem soļiem tuvojas vasara, ja joprojām domā par to, kā zaudēt pāris liekos kilogramus, lai iegūtu savu vēlamo "vasaras ķermeni", ir pēdējais laiks, lai ieviestu izmaiņas savā ikdienā. Šoreiz vēršam uzmanību uz pārtikas produktiem, taču jāatceras, ka svarīgas ir arī fiziskās aktivitātes. Iesakām sešu iecienītu pārtikas produktu alternatīvas, kuras saturēs mazāk kaloriju un taukus!