Daudzi no mums ir dzirdējuši vai izmantojuši tā saukto piecu sekunžu likumu - tiek uzskatīts, ka ēdienu, kas nokritis uz grīdas, ir droši ēst, ja to paceļ pirmo piecu sekunžu laikā. Vai tā tiešām ir? Skaidro “Martha Stewart”.
Šis "likums" ir izturējis laika pārbaudi, bet vai tas tiešām darbojas? Pārtikas zinātnieks, Klemsonas Universitātes profesors un grāmatas "Vai tu tikko to apēdi?" līdzautors Pols Dousons skaidro patiesību.
Eksperts paskaidroja, ka piecu sekunžu likums ir radies no seniem stāstiem un kulinārijas šoviem, taču tas ir tikai kultūras mīts - patiesībā šim populārajam likumam nav nekāda pamata.
Pēc Dousona teiktā, kad ēdiens nokrīt uz grīdas vai jebkuras citas virsmas, tā piesārņojuma līmeni galvenokārt nosaka grīdas "netīrība", nevis tiešais saskares ilgums. Tāpēc, vienkārši sakot, ja grīda ir piesārņota ar mikrobiem, ēdiens paliks piesārņots neatkarīgi no tā, cik ilgi tas tur ir bijis.
Dousons pat pārbaudīja piecu sekunžu likumu laboratorijā ar savu komandu: flīzes, koks un paklājs bija piesārņoti ar salmonellas baktērijām, kas ir viens no biežākajiem saindēšanās ar pārtiku cēloņiem. Pēc tam viņi uz virsmām uzlika boloņas desu (mitru barību) un baltmaizi (sauso barību). Pēc tam viņi gaidīja 5, 30 un 60 sekundes.
Veicot mērījumus, komanda atklāja, ka gan sausajā, gan mitrajā pārtikā bija augsts baktēriju līmenis neatkarīgi no virsmas veida vai saskares laika. Lai gan pastāvēja dažas atšķirības, piemēram, mazāk baktēriju uz sausās pārtikas vai pārtikas, kas bijusi saskarē ar paklāju, joprojām tika novērots ievērojams piesārņojuma līmenis.
"Ja ēdiens nokrīt uz virsmas, tas absorbēs no šīs virsmas baktērijas. Kontakta ilgums neietekmē to, vai tas notiek, vai galu galā rodas saindēšanās ar pārtiku risks," uzsvēra eksperts.
Vai ir droši ēst pārtiku, kas nokritusi uz grīdas: ko saka eksperti
Pārtika, kas nokritusi uz grīdas, ne vienmēr ir bīstama - patiesībā šādas pārtikas lietošanas radītie veselības riski ir atkarīgi no daudziem faktoriem:
mikroorganismu veida uz virsmas,
pārtikas, kas saskaras ar virsmu, veida,
cilvēka vispārējās veselības.
Ja imūnsistēma ir novājināta, saindēšanās risks pēc piesārņotas pārtikas lietošanas palielinās.
Dousons piebilda, ka noteiktas baktērijas var noņemt, noskalojot pārtiku. Tomēr ne visi pārtikas produkti labi reaģē uz šo metodi. Piemēram, burkānus vai ķiršus ir viegli mazgāt, savukārt nokritušus vistas spārniņus vai cepumus neizdosies viegli noskalot, tos nesabojājot.