Tēja ir viens no tiem dzērieniem, kas šķiet vienkārši pagatavojams - uzvāri ūdeni, aplej, pagaidi, lai ievelkas, un dzer. Tomēr pat nelielas nianses - pāris grādu temperatūras starpība vai pāris minūtes ilgāka ievilkšanās - var pilnībā mainīt gan garšu, gan dzēriena iedarbību uz organismu. Tieši tāpēc dažas tējas šķiet rūgtas, skābas vai “smagas”, kamēr citas – maigas un aromātiskas. Kā pareizi pagatavot tēju, lai tā nebūtu pārāk stipra, raksta “theteaspot.com”.
Kad tēja kļūst pārāk stipra
Tējas lapās dabiski ir tanīni un kofeīns. Tanīni piešķir dzērienam raksturīgo rūgtenumu, savelkošo garšu un arī antioksidantu īpašības, savukārt kofeīns aktivizē nervu sistēmu un palīdz koncentrēties.
Ja tēju aplej ar pārāk karstu ūdeni vai ļauj ievilkties pārāk ilgi, tanīnu un kofeīna daudzums izdalās pārmērīgi, un tā rezultātā dzēriens kļūst ne tikai rūgts, bet arī var radīt kairinājumu kuņģī, sausumu mutē un bezmiegu, ja to dzer vakarā.

Temperatūra - galvenais faktors
Lielākā kļūda ir izmantot verdošu ūdeni visām tējām. Dažādu šķirņu lapas prasa atšķirīgu pieeju
Pareiza temperatūra ļauj izcelt nianses - no ziedu maiguma līdz riekstu vai medus notīm - un saglabā tējas labvēlīgās vielas.

Kā zināt, ka tēja ir ideāla?
Labi pagatavota tēja nekož, bet silda. Tās garša ir līdzsvarota, un pēc norīšanas mutē nepaliek savelkoša vai rūgta pēcgarša. Ja tā tomēr parādās, iespējams, tēja bijusi pārāk stipra - nākamreiz der saīsināt ievilkšanās laiku vai atdzesēt ūdeni par 10 grādiem.
Maza viltība
Ja tēja kļuvusi pārāk stipra, to vēl var “glābt”, pievienojot pāris pilienus citrona, šķipsniņu kanēļa vai karoti silta piena (īpaši melnajai tējai). Šie komponenti piesaista tanīnus un mīkstina garšu.
Tēja nav tikai dzēriens - tā ir mazs rituāls, kurā svarīga ir pacietība. Jo precīzāk tu ievērosi sīkas nianses - ūdens temperatūru, laiku, proporcijas -, jo pilnīgāka būs garša un labāka pašsajūta.