Pētījumi liecina, ka Okinavas dzīvesveids, tostarp viņu uzturs, veicina ilgmūžību. Saskaņā ar “Verywellhealth”, datiem, Okinavas diētai ir vairākas nenoliedzamas priekšrocības, tostarp pagarināts dzīves ilgums un samazināts ar vecumu saistītu slimību risks, sirds veselība, kā arī svara un cukura līmeņa asinīs kontrole.
Okinavas diēta ir uztura pieeja, kas radusies Japānas Okinavas salās, kur dzīvo vieni no pasaules ilgdzīvotājiem. Tās pamatā ir daudz dārzeņu, zaļumu un pākšaugu, īpaši saldo kartupeļu, sojas produktu un jūras velšu lietošana, bet mazāk gaļas, piena un pārstrādātu pārtikas produktu. Porcijas ir nelielas, un ikdienas maltītes bieži bagātinātas ar zaļo tēju. Šī diēta ne tikai palīdz uzturēt veselīgu svaru, bet arī tiek uzskatīta par vienu no iemesliem, kāpēc Okinavas iedzīvotāji dzīvo ilgāk un retāk slimo ar hroniskām slimībām
Var pagarināt dzīves ilgumu
Pētījumi liecina, ka zema kaloriju, augu izcelsmes diētas, piemēram, Okinavas diēta, ir saistītas ar ilgāku dzīves ilgumu. Šī diēta arī palīdz samazināt slimību un citu veselības problēmu veidošanos.
Uzlabo kognitīvās funkcijas
Pārtikas produkti, kas satur omega-3 taukskābes (atrodamas zivīs) un antioksidantus, var veicināt kognitīvo veselību. Pētnieki uzskata, ka kurkumā, jūraszālēs, sojā un treknajās zivīs (piemēram, skumbrijā, lasī un tuncī) atrodamie savienojumi var būt neiroprotektīvi - pētījumā tika atklāts, ka Okinavas diēta var samazināt kognitīvo traucējumu un ar vecumu saistītu neirodeģeneratīvu slimību risku.
Samazina hronisku slimību risku
Pētījumi liecina, ka Okinavas iedzīvotājiem ir zemāks ar vecumu saistītu slimību, piemēram, diabēta, vēža un sirds un asinsvadu slimību, līmenis nekā vidēji. Dažiem Okinavas diētas pamatproduktiem piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var samazināt hronisku slimību risku.
Uzlabo sirds veselību
Kopumā Okinavas diēta satur maz piesātināto tauku. Tā ietver arī zivis, kas ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, kas var veicināt sirds veselību. Turklāt uzturā ir daudz folātu un šķiedrvielu, kas, pēc dažu pētījumu domām, var palīdzēt novērst sirds un asinsvadu slimības.
Samazina iekaisumu
Okinavas iedzīvotāju patērētie antioksidantiem bagātie pārtikas produkti var mazināt iekaisumu organismā. Pārmērīgs iekaisums ir saistīts ar tādām slimībām kā vēzis, reimatoīdais artrīts, 2. tipa diabēts, sirds un asinsvadu slimības, garīgi traucējumi, kuņģa-zarnu trakta traucējumi, plaušu slimības, neirodeģeneratīvas slimības un citas.
Uzlabo kaulu veselību
Tradicionālie Okinavas pārtikas produkti, piemēram, tofu un lapu zaļumi, satur daudz kalcija - kalcijs veicina kaulu veselību, un veselīgi, spēcīgi kauli samazina lūzumu risku.
Palīdz svara kontrolei
Okinavas diēta sastāv no pilnvērtīgiem, nepārstrādātiem pārtikas produktiem, kas ir bagāti ar šķiedrvielām un maz kaloriju. Šis ēšanas stils var palīdzēt uzturēt veselīgu svaru. Okinavas pieeja ēst, līdz esat 80% paēdis, var būt arī efektīva svara zaudēšanas stratēģija.
Uzlabo cukura līmeni asinīs
Okinavas pamatproduktiem ir zems glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka tie izraisa lēnu un pastāvīgu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Ēdot pārtikas produktus ar zemu glikēmisko indeksu, tas var palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs un samazināt 2. tipa diabēta attīstības risku.
Uzlabo zarnu veselību.
Okinavas diēta ietver daudz šķiedrvielām bagātu dārzeņu un pākšaugu. Pārtikas produkti, kas satur šķiedrvielas, var veicināt zarnu veselību un samazināt kuņģa-zarnu trakta slimību risku. Pētījumā tika atklāts, ka uzturs, kuras pamatā ir Okinavas diēta, veicina veselīgāku zarnu mikrobiotu.
Cilvēki, kas ievēro Okinavas diētu, ēd pilnvērtīgu, uzturvielām bagātu pārtiku, izvairoties no pārstrādātiem un rafinētiem pārtikas produktiem.
Tradicionāli Okinavas diēta izmanto pārtikas produktus ar zemu kaloriju un tauku saturu, bet augstu ogļhidrātu saturu. Tradicionālās Okinavas diētas makroelementu sadalījums ir šāds: ogļhidrāti: 85%, olbaltumvielas: 9%, tauki: 6% (ieskaitot 2% piesātināto tauku).
Okinavas iedzīvotāji parasti ierobežo kaloriju uzņemšanu, uzsverot apzinīgu pieeju ēšanai. Tradicionāli viņi pārtrauc ēst, kad jūtas 80% paēduši.
Okinavas diēta parasti tiek uzskatīta par augu izcelsmes diētu. Mazāk nekā 2% no sākotnējās Okinavas diētas sastāvēja no zivīm vai gaļas. Mūsdienu diētas versija ir nedaudz elastīgāka un ļauj patērēt vairāk gaļas.
Parasti Okinavas diēta iesaka ierobežot piena produktu un graudu patēriņu - tas ietver olu, piena, siera, sviesta un balto rīsu izvairīšanos. Tā vietā Okinavas iedzīvotāji ēd saldos kartupeļus, pilngraudu produktus, pākšaugus un dārzeņus.