Vai esi ievērojis, ka visveselīgākie ēdieni bieži ir arī viskrāsainākie? Uztura speciālisti bieži iesaka ēst “dārzeņu varavīksni” – tas nozīmē, ka mūsu šķīvī jābūt dažādām krāsām, jo katra no tām slēpj unikālas uzturvielas, kas palīdz gan ķermenim, gan prātam, raksta “Kitchn”.
Sarkanā - spēks un aizsardzība
Tomāti, sarkanā paprika, arbūzi - visiem raksturīgs likopīns, kas darbojas kā antioksidants un palīdz aizsargāt sirds veselību. Sarkanā krāsa uz šķīvja nozīmē, ka organismam būs vieglāk cīnīties ar iekaisumiem.
Oranžā un dzeltenā - enerģija un imunitāte
Burkāni, ķirbji, saldie kartupeļi ir bagāti ar beta-karotīnu, kas pārvēršas par A vitamīnu - labam redzes asumam un spēcīgai imunitātei. Citrusaugļi pievieno C vitamīnu, kas ir mūsu ķermeņa dabiskais “aizsargsargs”.
Zaļā - detokss un līdzsvars
Spināti, brokoļi, kāposti - tie satur hlorofilu, kā arī K vitamīnu un kalciju, kas stiprina kaulus un palīdz asinīm cirkulēt. Zaļā pārtika bieži tiek dēvēta par dabisko ķermeņa līdzsvarotāju, jo tā attīra un piepilda ar enerģiju.
Zilā un violetā - smadzeņu draugs
Mellenes, baklažāni, plūmes satur antocianīnus, kas uzlabo smadzeņu darbību un aizsargā atmiņu. Tie palīdz arī uzturēt veselīgu ādu un aizkavē novecošanās procesus.
Balta un brūna - vairāk nekā tikai neitrāla
Ķiploki, sīpoli, sēnes un pilngraudi satur allicīnu un šķiedrvielas, kas atbalsta sirds veselību un palīdz zarnu mikrobiomam. Lai arī vizuāli tie šķiet vienkārši, to loma uzturā ir ļoti nozīmīga.
Kā izveidot savu “dārzeņu varavīksni”?
Vienkāršs triks: kad gatavo maltīti, pārliecinies, ka šķīvī ir vismaz 3 dažādas krāsas. Piemēram, vakariņās vari salikt krāsainu salātu bļodu - spināti (zaļi), paprika (sarkana), burkāni (oranži) un mellenes (violeti) kā piedeva.
Ēdot krāsaini, mēs ne tikai priecējam acis, bet arī barojam ķermeni ar visām nepieciešamajām uzturvielām. Varbūt tāpēc vecmāmiņas vienmēr atkārtoja - “jo krāsaināk šķīvī, jo veselīgāk”. Un šoreiz viņām bija pilnīga taisnība!