Rudens superprodukti imunitātei: ko iekļaut ēdienkartē jau šodien

© unsplash.com

Rudens atnes krāšņas ainavas un svaigus rītus, bet līdz ar to arī lielākus pārbaudījumus imunitātei - mainīgais laiks un vēsums bieži vien veicina saaukstēšanās risku, tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību uzturam. Par laimi, daba mums tieši rudenī dāvā veselīgus produktus, kas ir īsti supervaroņi cīņā par stipru organismu, raksta “healthline.com”.

Āboli - šķiedrvielu un antioksidantu avots

Latvijas rudens klasika - āboli - nav tikai gards našķis. Tie satur C vitamīnu, šķiedrvielas un polifenolus, kas palīdz mazināt iekaisuma procesus organismā. Turklāt āboli lieliski noder kā veselīga uzkoda starp ēdienreizēm.

unsplash.com

Ķirbis - oranžais sargs pret slimībām

Ķirbis ir bagāts ar beta-karotīnu, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu, stiprinot gļotādu un acu veselību. Tas satur arī kāliju un šķiedrvielas, padarot ķirbi par universālu produktu gan zupām, gan putrām, gan desertiem.

unsplash.com

Dzērvenes - dabīgais antibakteriālais līdzeklis

Šīs skābenās ogas palīdz stiprināt urīnceļu veselību un ir bagātas ar antioksidantiem. Dzērveņu sula vai tēja ir īpaši vērtīga rudenī, kad imunitātei nepieciešams papildu atbalsts.

unsplash.com

Kāposti - C vitamīna bumba

Parastais kāposts ir lēts, bet neparasti spēcīgs imunitātes draugs. 100 gramos svaigu kāpostu ir pat vairāk C vitamīna nekā citā citrusaugļu porcijā. Turklāt tie labi uzglabājas visu ziemu un ir viegli pagatavojami dažādos ēdienos.

unsplash.com

Medus - saldākais aizsargs

Medus satur fermentus, antioksidantus un dabīgas antibakteriālas vielas. Tējkarote medus pie siltas tējas (ne karstas, lai nezaudētu vērtīgās īpašības) palīdz nomierināt kaklu un stiprināt imunitāti.

unsplash.com

Rieksti - veselīgie tauki un minerālvielas

Valrieksti, lazdu un mandeles satur omega-3 taukskābes, magniju un E vitamīnu, kas palīdz organismam tikt galā ar stresu un uzturēt šūnu veselību. Tie ir lieliska piedeva putrām vai vienkārši kā našķis dienas laikā.

unsplash.com

Rudens superprodukti ir vienkārši, pieejami un ārkārtīgi vērtīgi imunitātei. Ikdienā iekļaujot ēdienkartē ābolus, ķirbi, kāpostus, dzērvenes, medu un riekstus, iespējams ne tikai pasargāt organismu no rudens vīrusiem, bet arī radīt gardu un bagātīgu maltīti. Atceries - stipra imunitāte sākas virtuvē!