Rudens ir īstais laiks, lai virtuvē radītu brīnumus no sezonas augļiem un dārzeņiem. Āboli, ķirbis un bumbieri ir labi pazīstami ikvienam, taču tie slēpj daudz vairāk iespēju nekā ierastie ievārījumi vai kompoti. Mazliet drosmes, un tradicionālā ievārījuma burka pārvēršas par kulināru piedzīvojumu – saldā un pikantā saspēle rada garšas, kas pārsteigs gan ģimeni, gan viesus. Ar receptēm dalās “Martha Stewart”.
Ābolu-ķirbju ievārījums
Šis ievārījums apvieno rudens klasiku - ābolu svaigumu un ķirbja maigumu. Garša ir saldena, maigi krēmīga, ar nelielu citrusaugļu noti.
Sastāvdaļas:
500 g ābolu (nomizoti, sagriezti gabaliņos)
500 g ķirbja mīkstuma
300 g cukura
1 citrona sula un rīvēta miziņa
1 tējkarote kanēļa
Pagatavošana:
Ābolus un ķirbi liek katlā ar nelielu ūdens daudzumu, vāra līdz tie kļūst mīksti.
Pievieno cukuru, citrona sulu, miziņu un kanēli.
Samaisa un sablendē līdz viendabīgai masai.
Karstu pilda sterilizētās burkās un aizvāko.
Bumbieri ar ingveru - pikantais pārsteigums
Šis ir lielisks piemērs, kā maigie bumbieri iegūst jaunu raksturu, kad tiem pievieno ingveru. Garša ir salda, bet ar pikantu niansi, kas lieliski sader ar sieriem vai gaļas ēdieniem.
Sastāvdaļas:
1 kg nogatavojušos bumbieru
400 g cukura
1 citrona sula
3-4 cm svaiga ingvera saknes (sarīvēta)
šķipsniņa maltas krustnagliņas
Pagatavošana:
Bumbierus sagriež gabaliņos un liek katlā.
Pievieno cukuru, citronu un sarīvēto ingveru.
Lēnām vāra līdz masa sabiezē, beigās pievieno krustnagliņas.
Karstu pilda burkās.
Neparasti ievārījumi un marinējumi ir lielisks veids, kā rudens garšas saglabāt ilgāk un padarīt tās aizraujošas.
Ābolu-ķirbja ievārījums priecēs ar maigumu un siltu aromātu, savukārt bumbieri ar ingveru piešķirs ikdienas ēdieniem negaidītu pikantumu. Izmēģini un ļauj rudens veltēm pārvērsties par īstu garšas piedzīvojumu!
Izmēģini pagatavot arī ābolu ievārījumu ar rozmarīnu.