Kad rudens atnāk ar drēgnām dienām un tumšiem vakariem, silta zupa kļūst par vienu no ēdieniem, kas sniedz mierinājumu un labsajūtu. Tā nav tikai gardums – zupa ir arī lielisks veids, kā uzņemt sezonas dārzeņus un vitamīnus. Latvijā rudens dārzi ir bagāti ar ķirbi, burkāniem, kāpostiem un āboliem, kas lieliski iederas dažādos zupu ēdienos. Piedāvājam trīs receptes, kas būs gan veselīgas, gan vienkārši pagatavojamas vakariem, kad gribas ko siltu un mājīgu. Ar receptēm dalās “Healthline.com”.
Krēmīgā ķirbja zupa ar ingveru
Sastāvdaļas:
600 g ķirbja, 1 burkāns, 1 kartupelis, neliels gabaliņš svaiga ingvera, 1 sīpols, 1 l dārzeņu buljona, nedaudz olīveļļas, sāls un pipari.
Pagatavošana:
uzkarsē eļļu, apcep sīpolu un ingveru, pievieno ķirbi, burkānu un kartupeļus. Pārlej ar buljonu un vāra līdz dārzeņi ir mīksti. Tad sablendē līdz krēmīgai konsistencei un pasniedz ar grauzdiņiem.
Burkānu un linsēklu zupa ar kokosriekstu pienu
Sastāvdaļas:
4 burkāni, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa, 1 ēdamkarote linsēklu, 400 ml kokosriekstu piena, 500 ml dārzeņu buljona, olīveļļa, sāls, pipari.
Pagatavošana:
apcep sīpolu un ķiploku, pievieno sagrieztus burkānus un apcep vēl pāris minūtes. Pielej buljonu un vāra 15-20 minūtes, līdz burkāni mīksti. Tad pievieno kokosriekstu pienu un linsēklas, sablendē un uzsilda vēl dažas minūtes. Pasniedz ar grauzdētām rudzu maizes šķēlēm.
Ābolu un burkānu krēmzupa ar kanēli
Sastāvdaļas:
3 burkāni, 2 āboli, 1 sīpols, 700 ml dārzeņu buljona, šķipsna kanēļa, 1 ēdamkarote medus.
Pagatavošana:
apcep sīpolu, pievieno burkānus un ābolus, pēc pāris minūtēm pievieno buljonu un vāra 20 minūtes. Sablendē un pievieno kanēli un medu. Šī zupa ir saldena un ļoti piemērota vieglām vakariņām.
Rudens ir ideāls laiks, lai virtuvē izmēģinātu dažādas zupas, kas vienlaikus silda un sniedz organismam vērtīgas uzturvielas. Ķirbis, burkāni, kartupeļi un āboli ir viegli pieejami, lēti un uzturvielām bagāti produkti, kurus iespējams izmantot ne tikai ikdienas ēdienkartē, bet arī īpašākos vakaros. Turklāt zupas vienmēr var papildināt ar garšvielām vai svaigiem garšaugiem, padarot tās vēl bagātīgākas!