Rudenī un ziemā, kad saaukstēšanās kļūst gandrīz par ikdienu, daudzi atceras bērnības mājas līdzekli – karstu tēju ar aveņu vai upeņu ievārījumu. Šis ieradums ir dziļi iesakņojies mūsu kultūrā, bet vai tam tiešām ir arī medicīnisks pamats? Aplūkosim, ko sniedz šie ievārījumi un ko no tiem varam sagaidīt saaukstēšanās laikā, skaidro “Healthline.com”.
Aveņu ievārījuma iedarbība
Avenes satur organiskās skābes, antioksidantus un dabiskus savienojumus, kas var veicināt svīšanu. Tas palīdz organismam pazemināt temperatūru un atvieglot pašsajūtu drudža laikā.
Tomēr jāpatur prātā, ka lielākā daļa bioloģiski aktīvo vielu karstumā zūd, tāpēc ievārījumā zūd pilnvērtīgs ogu efekts.
Upeņu ievārījuma iedarbība
Upeņu ogas ir īsts C vitamīna avots - tās satur arī flavonoīdus un citas vielas, kas stiprina imunitāti. Taču ilgstošas vārīšanas rezultātā ievārījumā C vitamīna daudzums būtiski samazinās.
Neskatoties uz to, upeņu ievārījums joprojām piešķir tējai aromātu un nelielu devu vērtīgu antioksidantu.
Ko tas nozīmē praksē?
Aveņu un upeņu ievārījums nevar aizvietot zāles vai būt par galveno ārstēšanās līdzekli. Toties tas ir lielisks atbalsts - sildoša, gardā tēja ar ogu ievārījumu palīdz uzņemt vairāk šķidruma, nodrošina nelielu vitamīnu devu un sniedz komforta sajūtu, kas ir ne mazāk svarīga, kad jūtamies slikti.
Tātad, vai aveņu un upeņu ievārījums palīdz pret saaukstēšanos?
Jā - bet vairāk kā maigs palīgs, nevis kā “brīnumzāles”. Tas mazina simptomus, uzlabo pašsajūtu un papildina ikdienas uzturu ar antioksidantiem. Tomēr, ja slimība ieilgst vai kļūst nopietnāka, ieteicams vērsties pie ārsta un ievērot profesionālus padomus.