Fermentētie dārzeņi – kā un kāpēc tos ieviest arī bērnu uzturā

© Pexels.com

Fermentētie dārzeņi pēdējos gados kļuvuši par īstu “superproduktu”, par kuru runā gan uztura speciālisti, gan veselīga dzīvesveida piekritēji. Pieaugušie tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti un rūpētos par zarnu veselību. Bet kā ir ar bērniem – vai fermentētie kāposti, burkāni un citi dārzeņi var būt daļa arī no viņu uztura? Atbilde ir jā, un tas pat ļoti ieteicams – tikai svarīgi to darīt pakāpeniski un gudri, iesaka “hsph.harvard.edu”.

Kāpēc fermentēti dārzeņi ir vērtīgi bērniem?

Fermentācijas laikā dārzeņos vairojas labvēlīgās baktērijas jeb probiotikas, kas palīdz:

  • veicināt veselīgu zarnu mikrobiomu,
  • stiprināt imunitāti,
  • uzlabot gremošanu,
  • nodrošināt labāku uzturvielu uzsūkšanos.

Turklāt fermentēti dārzeņi ir bagāti ar C vitamīnu, šķiedrvielām un citiem mikroelementiem, kas augošam organismam ir īpaši svarīgi. Zinātnieki uzsver, ka bērna zarnu veselība ir cieši saistīta ar viņa garastāvokli, miegu un pat spēju koncentrēties skolā.

Pexels.com

Kā tos ieviest bērna uzturā?

  • Sāc ar pavisam mazām porcijām. Piemēram, ar tējkaroti skābētu kāpostu vai burkānu pie pusdienām.
  • Piedāvā pazīstamos ēdienos. Pievieno mazliet fermentētu burkānu salātos vai skābētus kāpostus zupā.
  • Padari to jautru. Kopīgi gatavojiet krāsainus burciņu dārzeņus - bērniem patīk vērot, kā tie pārvēršas.
  • Neesi uzstājīgs. Bērniem ir nepieciešams laiks, lai pierastu pie jaunām garšām. Ja nepatīk pirmajā reizē, pamēģini vēlāk.

Kuri dārzeņi ir piemērotākie?

  • Burkāni - saldeni un maigi, bērniem viegli pieņemami.
  • Kāposti - klasika, kas lieliski sader ar gaļas un kartupeļu ēdieniem.
  • Bietes - ne tikai veselīgas, bet arī skaisti krāsainas, kas bērniem patiks.
  • Gurķi - kraukšķīgi un pazīstami, tāpēc parasti tiek pieņemti ātrāk.

Pexels.com

Receptes ideja - fermentētie burkāni bērniem

Sastāvdaļas:

  • 3-4 vidēji burkāni
  • 500 ml vārīta un atdzesēta ūdens
  • 1 ēdamkarote jūras sāls (bez piedevām)
  • 1 tējkarote medus (pēc izvēles, maigākai garšai)
  • pāris pētersīļu vai dilles zariņi (var izlaist, bet dod patīkamu aromātu)

Pagatavošana:

Nomizo un sagriez burkānus salmiņos vai ripiņās.

Burciņā kārto burkānus un, ja vēlies, pievieno garšaugu zariņu.

Atsevišķā traukā samaisi ūdeni ar sāli (un medu, ja izmanto), līdz tas izšķīst.

Pārlej burkānus ar šo šķīdumu tā, lai tie būtu pilnībā pārklāti.

Uzliec burciņai vāku (ne pārāk cieši) un atstāj istabas temperatūrā uz 2-3 dienām.

Kad burkāni kļuvuši viegli skābeni un kraukšķīgi, pārvieto tos ledusskapī.

Kā izmantot?

  • kā veselīgu piedevu pie pusdienām,
  • sviestmaižu vai salātu papildinājumam,
  • kā kraukšķīgu uzkodu starp ēdienreizēm.

Šādi burkāni sanāk maigi, ne pārāk skābi, un tie bērniem parasti garšo daudz vairāk nekā stipri sālīti vai ļoti skābi dārzeņi.

Ja bērns sākumā ir piesardzīgs, piedāvā pavisam mazu gabaliņu un atceries - pie jaunām garšām jāļauj pierast pakāpeniski.

Fermentētie dārzeņi var kļūt par lielisku papildinājumu bērnu uzturā - tie bagātina ēdienkarti ar vitamīniem, šķiedrvielām un probiotikām, kā arī palīdz attīstīt dažādākas garšas sajūtas. Svarīgākais ir ieviešana soli pa solim un bez steigas. Ar laiku bērns iemīlēs šo “dzīvo” pārtiku un iegūt no tās lielus veselības ieguvumus!