Fermentētie dārzeņi pēdējos gados kļuvuši par īstu “superproduktu”, par kuru runā gan uztura speciālisti, gan veselīga dzīvesveida piekritēji. Pieaugušie tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti un rūpētos par zarnu veselību. Bet kā ir ar bērniem – vai fermentētie kāposti, burkāni un citi dārzeņi var būt daļa arī no viņu uztura? Atbilde ir jā, un tas pat ļoti ieteicams – tikai svarīgi to darīt pakāpeniski un gudri, iesaka “hsph.harvard.edu”.
Kāpēc fermentēti dārzeņi ir vērtīgi bērniem?
Fermentācijas laikā dārzeņos vairojas labvēlīgās baktērijas jeb probiotikas, kas palīdz:
Turklāt fermentēti dārzeņi ir bagāti ar C vitamīnu, šķiedrvielām un citiem mikroelementiem, kas augošam organismam ir īpaši svarīgi. Zinātnieki uzsver, ka bērna zarnu veselība ir cieši saistīta ar viņa garastāvokli, miegu un pat spēju koncentrēties skolā.
Kā tos ieviest bērna uzturā?
Kuri dārzeņi ir piemērotākie?
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Nomizo un sagriez burkānus salmiņos vai ripiņās.
Burciņā kārto burkānus un, ja vēlies, pievieno garšaugu zariņu.
Atsevišķā traukā samaisi ūdeni ar sāli (un medu, ja izmanto), līdz tas izšķīst.
Pārlej burkānus ar šo šķīdumu tā, lai tie būtu pilnībā pārklāti.
Uzliec burciņai vāku (ne pārāk cieši) un atstāj istabas temperatūrā uz 2-3 dienām.
Kad burkāni kļuvuši viegli skābeni un kraukšķīgi, pārvieto tos ledusskapī.
Kā izmantot?
Šādi burkāni sanāk maigi, ne pārāk skābi, un tie bērniem parasti garšo daudz vairāk nekā stipri sālīti vai ļoti skābi dārzeņi.
Ja bērns sākumā ir piesardzīgs, piedāvā pavisam mazu gabaliņu un atceries - pie jaunām garšām jāļauj pierast pakāpeniski.
Fermentētie dārzeņi var kļūt par lielisku papildinājumu bērnu uzturā - tie bagātina ēdienkarti ar vitamīniem, šķiedrvielām un probiotikām, kā arī palīdz attīstīt dažādākas garšas sajūtas. Svarīgākais ir ieviešana soli pa solim un bez steigas. Ar laiku bērns iemīlēs šo “dzīvo” pārtiku un iegūt no tās lielus veselības ieguvumus!