Fermentētie rīsi – sabiedrotais skaistam vēderam un labai pašsajūtai

© Pexels.com

Ja parasti domājam par rīsiem kā par vienkāršu piedevu vakariņām, tad zinātne un arī seni kulinārie paradumi atklāj pavisam citu stāstu. Izrādās – rīsi, ja tos ļauj viegli fermentēt, kļūst par spēcīgu sabiedroto mūsu zarnu veselībai. Un kā mēs zinām – kad vēders jūtas labi, arī garastāvoklis un enerģija kļūst citāda! Ar atklājumiem dalās “Indian Times”.

Kas īsti notiek fermentācijas laikā?

Fermentācija ir dabisks process, kad mikroorganismi pārvērš vienkāršus produktus bagātā, jaudīgā uzturā. Rīsi, kas pavadījuši nakti ūdenī, pamazām mainās - tajos veidojas vērtīgas baktērijas un vielas, kas palīdz mūsu zarnu mikrobiomam. Tieši tur slēpjas gan mūsu imunitātes spēks, gan laba gremošana.

unsplash.com

Vecmāmiņu gudrība un zinātnes atklājumi

Āzijas valstīs jau gadsimtiem cilvēki brokastīs ēd tādus ēdienus kā panta bhat vai pakhala - rīsus, kas pavadījuši nakti ūdenī un viegli saskābuši. Karstajās vasaras dienās šie ēdieni veldzē, bet tajā pašā laikā nodrošina organismu ar dabīgiem probiotiķiem.

Šodien zinātnieki apliecina - šai tradīcijai ir nopietns pamats. Fermentētajos rīsos palielinās labvēlīgo baktēriju daudzums, uzlabojas minerālvielu uzsūkšanās (piemēram, dzelzs un kalcija), mazinās gremošanas traucējumi un pat stiprinās imūnā aizsardzība. Citiem vārdiem - mūsu ķermenis saka paldies.

unsplash.com

Kā izmēģināt pašam?

Nav vajadzīga īpaša virtuve vai sarežģīta recepte. Pamēģini:

  • Vienkāršākais veids - vakarā pārlej vārītus rīsus ar ūdeni un atstāj uz nakti istabas temperatūrā. No rīta tos vari ēst kopā ar sāli, svaigiem garšaugiem vai pievienot kā piedevu citam ēdienam.
  • Atsvaidzinošs dzēriens - fermentēto rīsu šķidrumu var iedzert kā maigu, probiotiķiem bagātu “rīsu ūdeni”.
  • Eksperimentē ar garšām - vari pievienot ingveru, piparus vai citronu, lai iegūtu pavisam jaunu garšu pieredzi.

Kāpēc mēģināt?

Fermentētie rīsi ir vienkāršs, lēts un dabīgs veids, kā parūpēties par savu veselību. Tie dod vieglumu vēderam, vairāk enerģijas un pat palīdz justies mierīgāk. Un pats labākais - šī ir tradīcija, kas neprasa nekādu piepūli, bet sniedz lielus ieguvumus.

Dzīvesstils

“2000. gados, kad strādāju par psihologu ilgtermiņa aprūpes un primārās veselības aprūpes pakalpojumu jomā, daudzi no pacientiem, kurus apmeklēju, dzīvoja ar hroniskām vai sarežģītām slimībām. Šīs situācijas prasīja, lai pacienti uzticētos aprūpes sniedzējiem, konsekventi ievērotu ārstēšanu un bieži vien saņemtu aprūpi ilgākā laika periodā,” stāsta Diana Peresa-Arešaderra, psiholoģijas asociētā profesore, ESCP Biznesa skolā.