Pārāk daudz sāls – tas ir viens no biežākajiem uztura “klupšanas akmeņiem”. Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka lielākā daļa cilvēku dienā uzņem gandrīz divreiz vairāk sāls, nekā ieteicams, un tas ilgtermiņā var veicināt augstu asinsspiedienu, sirds un asinsvadu slimības, raksta “Very Well Health”.
Labā ziņa ir tā, ka garšas intensitāti un ēdiena baudījumu var saglabāt arī bez sāls pievienošanas - ja izmanto garšvielas ar prātu.
Garšvielas ne tikai aizstāj sāli, bet arī piešķir ēdienam jaunas nianses un bieži satur dabīgus antioksidantus, kas stiprina imunitāti un uzlabo gremošanu. Turklāt daudzas no tām aktivizē siekalu dziedzerus, kas palīdz uztvert ēdienu kā “bagātīgāku”, pat ja tajā ir mazāk nātrija.
Kāpēc ir vērts samazināt sāls daudzumu?
Pārāk liels sāls daudzums liek organismam aizturēt šķidrumu, paaugstina asinsspiedienu un rada slodzi nierēm. Samazinot sāls daudzumu, uzlabojas asinsrite, samazinās tūska un mazinās noguruma sajūta. Ar laiku arī garšas kārpiņas “pārkalibrējas”, un ēdieni ar dabīgu garšvielu aromātu sāk šķist daudz pievilcīgāki.
Kā aizvietot sāli - garšvielu ceļvedis
Lasi, kādas garšvielas lietot, lai aiztātu vai samazinātu sāls daudzumu, un kādu garšas efektu tās sniegs.
Citronzāle vislabāk iederas Āzijas virtuves ēdienos - īpaši vistas, zivju un rīsu ēdienos. Tā piešķir svaigumu un vieglu skābenu noti, kas palīdz līdzsvarot garšas un padara maltīti vieglāku.
Savukārt muskatrieksts ir īsts siltuma un mājīguma simbols - tas labi sader ar kartupeļiem, biezeņiem un zupām, izceļot produktu dabīgo garšu.
Kurkuma piešķir ēdieniem ne tikai skaistu zeltainu toni, bet arī viegli rūgtenu garšu, kas padara dārzeņu sautējumus, rīsus un zupas bagātīgākas.
Rozmarīns ar savu aromātisko un intensīvo garšu lieliski iederas gaļas, zivju un ceptu dārzeņu ēdienos, aizstājot sāļumu un piešķirot ēdienam raksturu.
Svaiguma un līdzsvara piešķiršanai noder arī kaperi vai citrona sula - to dabīgi sāļā garša lieliski papildina salātus, mērces un makaronu ēdienus.
Tāpat universālas garšas bagātinātājas ir ķiploki un sīpoli, gan žāvēti, gan svaigi - tie pastiprina ēdiena garšu un rada sātīguma sajūtu, arī nelietojot sāli.
Ikdienā neaizmirsti par klasiskajiem zaļumiem - dillēm, pētersīļiem, baziliku un oregano. Tie ir lieliski gan aukstajos, gan siltajos ēdienos, piešķirot svaigumu un līdzsvaru. Īpaši labi šie garšaugi darbojas kopā ar nelielu skābuma devu - piemēram, citrona sulu vai tomātu.
Padoms: ja šķiet, ka bez sāls ēdiens ir “plakans”, pievieno skābumu - nedaudz citrona sulas vai etiķa. Skābe aktivizē garšas receptorus un rada līdzīgu iespaidu kā sāls.
Garšvielas - arī veselības avots
Daudzām garšvielām piemīt dziedinošas īpašības. Kurkuma palīdz mazināt iekaisumu, čili stimulē vielmaiņu, bet oregano satur antibakteriālas vielas. Garšvielu izmantošana tādējādi ir ne tikai garšas, bet arī veselības jautājums.
Pāreja uz mazāku sāls daudzumu neprasa upurus - tikai zinātkāri un nelielu eksperimentēšanu virtuvē. Aizstāj sāli ar garšvielu maisījumiem, garšaugiem un skābumu - un tu ne tikai samazināsi nātrija daudzumu uzturā, bet arī atklāsi pavisam jaunu garšu pasauli.