Ko ēst, lai uzlabotu smadzeņu darbību? Neirologu atbilde

© unsplash.com

Pārtika, ko cilvēks ēd, tieši ietekmē viņa smadzeņu veselību, tostarp to novecošanos. Veselīgs uzturs palēnina smadzeņu novecošanos un samazina ar vecumu saistītas kognitīvās spējas pasliktināšanās risku, raksta “Eatingwell”.

Kā atzīmē neirologi, uzturs var būt instruments kognitīvo funkciju un dzīves kvalitātes saglabāšanai ilgtermiņā.

Kāpēc neirologi uzskata ogas par labāko pārtiku smadzenēm?

Vairāki neirologi, neatkarīgi viens no otra, atzīmēja, ka visas ogas ir labvēlīgas smadzenēm.

Bagātas ar antioksidantiem

Ogu spilgti sarkanā, zilā un violetā nokrāsa norāda, ka tās ir bagātas ar flavonoīdiem - augu pigmentiem ar antioksidantu īpašībām.

"Šie savienojumi atbalsta smadzeņu veselību, samazinot iekaisumu un uzlabojot saziņu starp smadzeņu šūnām," skaidro neirologi.

Ogas ir īpaši ieteicamas to antocianīnu, flavonoīdu ar neiroprotektīvām īpašībām, dēļ.

Ogas ir bagātas arī ar C vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants. C vitamīns atbalsta smadzeņu veselību, aizsargājot tās no oksidatīvā stresa, kas var veicināt beta-amiloido olbaltumvielu uzkrāšanos, kas saistīta ar Alcheimera slimību.

Salīdzinājumam, viena porcija zemeņu satur 89 miligramus C vitamīna - gandrīz 100% no dienas devas. Avenes un kazenes satur nedaudz mazāk, bet tomēr ievērojamu daudzumu - attiecīgi aptuveni 39% un 45% no dienas devas vienā porcijā.

Atmiņas uzlabošana

Lai uzlabotu smadzeņu darbību, ēdiet mellenes. "Viena lieta, ko es cenšos ēst katru dienu, ir mellenes," sacīja Dr. Žans Rafaels Šneiders. Viņš uzsvēra to pretiekaisuma flavonoīdus, kas var veicināt veselīgu smadzeņu novecošanos. "Pētījumi ir parādījuši, ka šie savienojumi laika gaitā var uzlabot atmiņu un palēnināt kognitīvo spēju pasliktināšanos," viņš paskaidroja.

unsplash.com

Mellenes un citas ogas var būt īpaši labvēlīgas cilvēkiem ar paaugstinātu kognitīvo spēju pasliktināšanās risku. Pētījumā, kurā piedalījās pieaugušie vecumā no 50 līdz 65 gadiem, kuri paši ziņoja par kognitīvo spēju pasliktināšanos, tie, kas 12 nedēļas katru dienu lietoja melleņu pulveri, uzrādīja labākus rezultātus atmiņas testos nekā tie, kas lietoja placebo efekta preparātus.

Atbalsta vielmaiņas veselību

Ogu lietošana uzturā ir saistīta ar galveno vielmaiņas sindroma un sirds un asinsvadu slimību riska faktoru, tostarp ķermeņa svara, asinsspiediena, holesterīna, triglicerīdu un insulīna līmeņa, uzlabošanos. Šie vielmaiņas faktori ir cieši saistīti ar smadzeņu veselību.

Pētījumi liecina, ka vielmaiņas sindroms ir saistīts ar samazinātu smadzeņu tilpumu un pelēko vielu - domāšanai un atmiņai svarīgas zonas -, kā arī ar sliktākiem rezultātiem kognitīvajos testos, kas pēta atmiņu, apstrādes ātrumu, spriešanas spējas un izpildfunkcijas.