Cepeškrāsns brīnumi – ēdieni, kas kļūst gardāki pēc uzsildīšanas

© unsplash.com

Ir ēdieni, kas ir garšīgi tikko pagatavoti, un ir tādi, kas kļūst vēl labāki nākamajā dienā, it kā laiks pats būtu pievienojis papildus garšvielu – dziļumu, siltumu un harmoniju, raksta “BBC Food”.

Šo brīnumu var izskaidrot arī pavisam vienkārši - ķīmija un garšas attīstība. Kad ēdiens nostāvas, tajā notiek reakcijas, kas ļauj garšām saplūst, izlīdzināties un padziļināties. Cepeškrāsns šādā gadījumā kļūst par lielisku sabiedroto, palīdzot atgriezt ēdienam tā ideālo temperatūru un aromātu.

Kāpēc ēdiens kļūst garšīgāks nākamajā dienā

Sautējumi, zupas, kariji un cepeši - tie visi satur daudz sastāvdaļu, kas laika gaitā “sadraudzējas”. Garšvielas iesūcas dārzeņos un gaļā, mērce sabiezē, un kopā viss kļūst līdzsvarotāks.

Pat dažas stundas ledusskapī var padarīt ēdienu aromātiskāku. Cepeškrāsnī uzsildot, šīs garšas atkal atmostas - bet maigāk un vienmērīgāk, nekā sildot mikroviļņu krāsnī.

unsplash.com

Ēdieni, kuri kļūst gardāki pēc atkārtotas sildīšanas

Sautējumi un kariji

Jo ilgāk tie stāv, jo izteiktāka kļūst garšvielu saspēle. Dārzeņi piesūcas ar mērci, un garša kļūst dziļāka. Sildi cepeškrāsnī 160-170 °C aptuveni 20 minūtes - rezultāts būs kā tikko gatavots ēdiens, tikai vēl labāks.

Zupas

Īpaši dārzeņu, pupiņu vai lēcu zupas nākamajā dienā garšo kā no restorāna. Uzsildot, pievieno nedaudz svaigu garšaugu vai citrona sulu - tas piešķirs zupai svaigumu.

Cepeši un sacepumi

Gaļas, dārzeņu un makaronu sacepumi kļūst sulīgāki, jo sastāvdaļas kopā ievelkas mērcē. Lai tie nekļūtu sausi, uzsildi, ēdienam pārklājot foliju.

Rīsu un graudaugu ēdieni

Plovs, sautēti rīsi vai griķi ar dārzeņiem pēc diennakts kļūst maigāki un pilnīgāki garšā. Var pievienot nedaudz sviesta vai eļļas, lai uzsildot tie neizžūtu.

Cepti dārzeņi

Kartupeļi, ķirbis, burkāni vai paprika, kas palikuši pāri no vakariņām, uzsildīti kļūst karameli­zēti un saldeni. Lieliski piemēroti arī salātiem vai sviestmaizēm nākamajā dienā.

unsplash.com

Padoms no pavāriem

Cepeškrāsns ir labākais sabiedrotais ēdiena “atdzīvināšanai” - uzsildi ēdienu 150-170 °C temperatūrā, pārklāj ar foliju un ļauj tam lēnām sildīties. Šādi saglabājas mitrums, tekstūra un garšas līdzsvars. Un, ja vēlies īpašu garšas dziļumu - pievieno pavisam nedaudz svaigas eļļas, sviesta vai garšaugu tieši pirms pasniegšanas.

Lasi arī idejas, kā pagatavot gardas vakariņas no vakardienas makaroniem.