Kultūras pasākumi līdz 4. augustam, apmeklējami bez maksas

4.lapa

Ilmāra Blumberga 80. jubilejai veltīta izstāde

Publicitātes foto

Māksla XO galerija no 27. jūlija līdz 26. augustam aicina skatīt Ilmāra Blumberga 80. jubilejai veltītu izstādi “Kalpotājs”.

Izstādi par simboliskā “kalpotāja” tēlu, kas kļuvusi par atpazīstamāko Ilmāra Blumberga (1943˗2016) zīmi.

“Tā radās 1993. gada rudenī, strādājot pie darbu grupas ar nosaukumu “Zīmes”. Izsmeļoša skaidrojuma man nav, taču intuitīvi jūtu, kaut kas tur ir arī no manis. Es uzzīmēju, saturs jādod jums. Visu, ko domāju vai par ko nemaz nedomāju, izstāstīt nevajag un nemaz arī nevar. Jā, reizēm tā ir Kalpa figūra. Reizēm tā izskatās pēc Kunga - Dabas pielūdzēja. I tā, i tā. I stiprais, i vājais. Ambivalenta figūra. Reizē Lūdzējs, reizē Pielūdzējs. Spēka atsperes turētājs pirms sprādziena mirkļa vai

tukšo gliemežvāku meklētājs pie jūras. Varbūt šaubu spēlētājs smiltīs? Dažreiz man liekas, ka tas esmu es pats, kad darba dienas beigās, ejot ārā no darbnīcas, nedaudz pieliecos un klusi pasaku - paldies. Nezinu kam. Tam. Jā, kam ir vērts kalpot? Mīļais cilvēk, vērts ir dzīvot! Par to ir izstāde,” tā kādā intervijā savulaik teicis Ilmārs Blumbergs (attēlā).

Ilmāra Blumberga daiļrade sakņojas vispārcilvēcisko patiesību meklējumos, jautājumos un atbildēs mūsu esībai uz zemes. Cilvēks atrodas mūžīgā miera meklējumos, kuru sākumā jāatrod sevī, tikai pēc tam pārnesot to uz ģimeni, sabiedrību un valsti. Viņš pats ir izteicies, ka galvenie tēli viņa darbos ir mīlestība, nāve un Dievs.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.