Ilze Liepa "tikai priecāsies", ja viņas tēva pieminekli Rīgā nojauks

© www.imago-images/Scanpix/LETA

Balerīna Ilze Liepa Krievijas medijiem pastāstīja, ka Rīgas domē tiek skatīts jautājums par viņas tēva Māra Liepas pieminekļa, kas atrodas pilsētas kanāla krastā pie Latvijas Operas, iespējamo demontāžu. Liepa, pēc viņas vārdiem, pat priecāsies, ja tas notiks.

Ilze Liepa ir PSRS Tautas mākslinieka Māra Liepas meita. Rīgā dejotājam tika uzcelts piemineklis, taču tā realizācija savulaik satracināja Liepu. “Pēdējās ziņas, kas nāk no Rīgas, attiecas uz mana tēva Māra Liepas pieminekli. Viņi gatavojas to nojaukt. Šis piemineklis atrodas blakus Latvijas Nacionālajai operai. Projekts bija interesants, bet realizācija šausmīga. To pseidoavangardiskā manierē veidojis kāds modīgs instalāciju mākslinieks. Tā izrādījās neglīta figūra,” viņa sūdzas.

Māksliniece mēģināja panākt, lai statuja tiktu demontēta. “Kad to uzstādīja, devos pie Rīgas mēra un lūdzu, lai šis piemineklis netiktu saistīts ar Māra Liepas vārdu. Bet viņi manī neieklausījās. Un šodien pašas Latvijas varas iestādes politiskās situācijas dēļ nolēma pieminekli demontēt,” atzīmē balerīna.

Viņa neiebilst pret šādu lēmumu, tieši otrādi: “Māris Liepa lielāko dzīves daļu nodzīvoja Krievijā, slavināja krievu baleta skolu, bija PSRS Tautas mākslinieks. Ko lai saka: gudri cilvēki lepotos, ka Māris Liepa ir viņu tautietis, dzimis Rīgā. Nu, ja neglītais piemineklis tiks nojaukts, es tikai priecāšos, ka šī nožēlojamā ēka vairs nesaistīsies ar mana lielā tēva vārdu,” žurnālistiem sacīja Ilze.

Slavenības

Pēc tam, kad Latvijas sportists Viktors Ščerbatihs vietnē TikTok publicēja video, kur krievu valodā runā par militāristiem ar ieročiem, viņš nonāca dažādu viedokļu krustugunīs. Sportistam nācās atvainoties par notikušo un izdzēst video, vēstīts Laumas Lapsas materiālā "Baidos par savu likteni" izdevumā "Privātā Dzīve".

Svarīgākais