Vai zini, ka bonsai nav īpaša koku šķirne?

© Foto: Dārzs zem Saules

Par bonsai varam izveidot jebkuru koku, ja proporciju un augšanas pamatnoteikumi ir iekļaujami miniatūrā. Līdz ar to iegādāties bonsai sēklas būtu diezgan muļķīgi. Tāpēc, ka, iesējot arī tā saucamās bonsai sēklas, izaugs parasts, konkrētās šķirnes koks.

Bonsai ir jāveido. Bonsai - tā ir dabas un cilvēka radošuma simbioze.

Foto: Dārzs zem Saules

Bonsai pirmsākumi ir meklējami Ķīnas kultūrā, un Ķīnā koku veidošanas mākslu arī šodien sauc par "penjing". "Penjing" veidošanā vairāk tiek izmantoti ainavu stāsti, kas iekļauj dažādu figūru un dabas elementu klātbūtni.

Savukārt bonsai, kas ir Japānas skola, ir vairāk likumos un noteikumos balstīts koku veidošanas stāsts, kas akcentē dabā augošu koku formas.

Foto: Dārzs zem Saules

Baudot bonsai burvību, nevar nepamanīt arī sausās koku daļas, un rodas jautājums - kā ir iespējams, ka tur vēl ir tik kupla zaļa lapotne? Pamatojums ir meklējams bonsai filozofijā: katrs koks atspoguļo pagātni, tagadni un nākotni. Līdz ar to sausie stumbri ir simbols pagātnes pieredzei, savukārt, zaļojošā lapotne mums vēsta par tagadni, un nākotne ir pumpuri, kas briedīs un plauks nākamajā sezonā.

Foto: Dārzs zem Saules

Apmeklējot bonsai izstādes, manīsiet, ka katram kokam līdzās ir novietots arī kusamono - savvaļas zāles vai ziedu kompozīcija, kas atspoguļo sezonu, kurā tas tiek radīts. Atšķetinot šo vārdu - kusamono -, tas sastāv no diviem japāņu hieroglifiem - zāle un lieta. Dažas kompozīcijas ir paredzētas, lai iekļautu augus, kas labi izskatīsies vairākos gadalaikos.

Veidojot kusamono, tas tiek stādīts speciālos traukos vai uz paplātei līdzīgas keramikas, atspoguļojot arī konkrēto dabīgo vidi - vai tas būtu mitrājs, pļava vai mežs.

Foto: Dārzs zem Saules

Neatņemams elements bonsai izstādēs ir suiseki. Tas ir mākslas virziens, kurā tiek novērtēts un izcelts akmens skaistums, simbolizējot stabilitāti, ilgmūžību un nemirstību. Dažādas formas un izmēra, laika gaitā vēja un ūdens radītie akmeņi kalpo kā dabas vērtību un jau zināmu objektu atgādinājums.

Foto: Dārzs zem Saules

Vairāk šeit: https://ej.uz/Bonsai-nav-koku-skirne

Šo stāstu speciāli sižetu ciklam #VaiZini sagatavojusi Latvijas Bonsai parka izveidotāja un vadītāja Inga Valtere, kuru uz sarunu aicinājusi Maruta Rubeze.

Vai zini, kā audzēt juku filomentoza? Lasiet šeit.

Dzīvesstils

“Verbālā vardarbība izpaužas dažādos veidos, un to ne vienmēr pavada fizisks kaitējums. Verbālā vardarbība var neliecināt par jebkādām ārējām pazīmēm, taču tā var garīgi un emocionāli izpostīt upuri. Lai gan kliegšana un lamāšanās ir acīmredzamas verbālas vardarbības pazīmes, ir arī smalkas pazīmes, kas nav tik pamanāmas,” raksta blac.media/health.