TEĀTRA AFIŠA augustam

Pirmizrādes, viesizrādes, filma, koncertuzvedums un festivāli.

FILMAS PIRMIZRĀDE

Jauna interpretācija dienai pirms pāvesta atkāpšanās

Foto: publicitātes

Jaunais Rīgas teātris uzsāk 2024./2025. gada teātra sezonu. Piektdien, 9. augustā, plkst. 19.00 pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī - režisora Alvja Hermaņa veidotā kinofilma “Baltais helikopters” ar Mihailu Barišņikovu pāvesta lomā (attēlā).

“Jaunais Rīgas teātris ir mana mākslinieciskā mājvieta Latvijā kopš 2015. gada, kad tapa izrāde “Brodskis/Barišņikovs”, un man vienmēr ir gods sadarboties ar Alvi Hermani un viņa brīnišķīgajiem aktieriem.

“Baltais helikopters” tapa laikā, kad pāvests Benedikts XVI vēl bija dzīvs. Filmā tika uzdoti jautājumi, kas ir būtiski šodien.

Ceru, ka filma mudinās skatītājus domāt un meklēt savas atbildes,” stāsta pasaulē slavenais baletdejotājs un aktieris Mihails Barišņikovs.

Publicitātes foto

2013. gada februārī pasaule piedzīvoja šoku - katoļu pāvests Benedikts XVI atkāpās no amata.

Jozefs Racingers ir pirmais pāvests, kurš pēdējo 600 gadu laikā pameta savu posteni dzīves laikā. Viņa patiesie atkāpšanās iemesli joprojām nav zināmi. Astoņi gadi, kuru laikā Racingers pavadīja pāvesta krēslā, sakrita ar jaunajiem izaicinājumiem un jautājumiem, ar kuriem mūsu civilizācija un baznīca tika konfrontēta 21. gadsimta sākumā, un atbildes uz kuriem joprojām nav atrastas.

Publicitātes foto

Filma “Baltais helikopters” ar Mihailu Barišņikovu pāvesta lomā piedāvā jaunu interpretāciju pāvesta pēdējai dienai pirms vēsturiskās atkāpšanās.

Publicitātes foto

Tā nav tāda paša nosaukuma teātra izrādes uzfilmētā versija un stipri atšķiras no izrādes “Baltais helikopters”, kas JRT pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada nogalē. Papildināts arī aktieru sastāvs - aktrise Regīna Razuma (1951 - 2023) filmā nospēlēja savu pēdējo kino lomu.

“Kāpēc pāvests Benedikts XVI atkāpās no amata? Kādi ir tā patiesie iemesli? Atbilžu joprojām trūkst.

Oficiālais attaisnojums bija viņa veselības stāvoklis, bet pēc atkāpšanās vēl gandrīz desmit gadus viņš nodzīvoja savā Vatikāna dzīvoklī.

Veidojot filmu, mēs veicām paši savu izmeklēšanu, pamatojoties uz dokumentiem un intervijām, un atklājām, ka šīs atkāpšanās iemesli var būt vairāki, patiesībā - pārāk daudzi,” saka filmas režisors Alvis Hermanis. Viņš turpina: “Būtiskākais, ka pāvests saskārās ar tām pašām problēmām, kas izaicina mūsu civilizāciju šajā gadsimtā. Vēl vienu dimensiju mūsu filmā rada leģendārā baletdejotāja Mihaila Barišņikova piedalīšanās. Tas padara mūsu stāstu universālāku - stāstu par cilvēku viņa ceļojuma beigās, un viņa attiecībām ar šo noslēpumu, ko mēs saucam par Dievu.”

Publicitātes foto

Kinofilma pamatā ir angļu valodā (daļēji itāļu, poļu un latīņu valodās) ar subtitriem latviešu un angļu valodās. Filma tiek rādīta: Lāčplēša ielā 25, Lielajā zālē. Filmas garums: 1 h 47 min. Komanda: filmas režisors - Alvis Hermanis, māksliniece - Kristīne Jurjāne, operators - Andrejs Rudzāts, montāžas režisors - Mārtiņš Grauds.

Publicitātes foto

Lomās: Mihails Barišņikovs, Kaspars Znotiņš (attēlā), Guna Zariņa (attēlā), Regīna Razuma, Ritvars Logins, Jānis Grūtups.

Nākamie seansi: 10,, 14., 15., 16., 20., 21., 25. un 27. augustā plkst. 19.00.

Filmas treileris:

https://vimeo.com/jaunaisrigasteatris/baltaishelikopters

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Vai zināji, ka septembris ir ģimeņu maltīšu mēnesis, kas sniedz lielisku iespēju arī Latvijā iedibināt jaunu tradīciju tām ģimenēm, kas šo faktu nezināja, jo pirmsākumi meklējami ASV,” raksta extension.usu.edu.

Svarīgākais