Pieaugošās pārtikas cenas liek aizdomāties, kā ēst veselīgi, neiztērējot veselu bagātību. Labā ziņa – veselīgs uzturs ne vienmēr nozīmē eksotiskus superproduktus vai bioveikalus. Arī Latvijas veikalos un tirgos pieejami produkti, kas maksā mazāk par diviem eiro, bet satur vērtīgas uzturvielas. Lūk, septiņi ikdienišķi, bet uzturvērtībā nozīmīgi produkti, kurus vērts iekļaut ēdienkartē katru nedēļu, saskaņā ar “Eatright.org”.
Auzas (auzu pārslas)
Kāpēc noder?
- Bagātas ar šķiedrvielām, palīdz samazināt holesterīnu un ilgāk saglabā sāta sajūtu.
- Der putrām, smūtijiem, cepumiem vai pat kotletēm.
Olas
Kāpēc noder?
Lielisks olbaltumvielu avots, satur D vitamīnu un B12 vitamīnu.
Lietojamas brokastīs, salātos vai cepšanā.
Burkāni
Kāpēc noder?
Lēti, ilgi uzglabājami, bagāti ar A vitamīnu.
Izmanto salātos, sautējumos, sacepumos vai ēd svaigus kā uzkodu.
Lēcas
Kāpēc noder?
Olbaltumvielas, dzelzs un šķiedrvielas vienā produktā.
Izmanto zupās, sautējumos vai pat kotlešu gatavošanai.
Kāposti (baltie, sarkanie vai skābēti)
Kāpēc noder?
Lēti, bagāti ar C vitamīnu un probiotikām (ja skābēti).
Der sautēšanai, zupām vai salātiem.
Kefīrs vai paniņas
Kāpēc noder?
Satur labās baktērijas zarnu veselībai, arī kalciju un olbaltumvielas.
Dzer tāpat vai izmanto aukstajās zupās un smūtijos.
Āboli
Kāpēc noder?
Dabīgs cukurs, šķiedrvielas, C vitamīns.
Ēd svaigus, cep, pievieno smūtijiem vai desertos.
Ēst veselīgi nenozīmē tērēt daudz - ar vienkāršiem, sezonāliem produktiem iespējams veidot uzturvielām bagātu, sātīgu un gardu ēdienkarti. Šie septiņi produkti ir gan maciņam draudzīgi, gan viegli pieejami jebkurā Latvijas veikalā vai tirgū. Un galvenais - tie nepieprasa kulinārijas augstskolas zināšanas, lai tos pagatavotu!
Lasi arī par to, kā pareizi uzglabāt pārtiku ledusskapī, lai tā ilgāk būtu svaiga.