Kāda ir veselīgākā putra? Tie nav griķi

© pixabay.com

Veselīga uztura pasaulē nepārtraukti parādās jaunas tendences, taču dažreiz mēs aizmirstam par produktiem, ko mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas iekļāva savā uzturā veselības uzlabošanai.

Pie šādiem produktiem pieder prosa - no prosas iegūtas pārslas, kas savās labvēlīgajās īpašībās bieži vien pārspēj pat populāro griķu putru, norāda eksperti no Lielbritānijas un Indijas.

Viņu pētījums uzsver šo vērtīgo pārslu nepelnīti zemo popularitāti. Kas prosā ir tik brīnišķīgs?

Tās sastāvs ir īsts derīgo vielu kokteilis: neliela šo pārslu porcija satur aptuveni 6 g olbaltumvielu, 2 g šķiedrvielu, bagātīgu B vitamīnu kompleksu, folskābi, dzelzi, magniju, kalciju un fosforu. Šāds mikro- un makroelementu kopums labvēlīgi ietekmē daudzas organisma funkcijas.

Prosas ieguvumi veselībai:

Zarnu veselība: Augsts šķiedrvielu saturs palīdz normalizēt kuņģa-zarnu trakta darbību, novērš aizcietējumus un uzlabo gremošanu. Svara zudums: Prosa ir mazkaloriju graudaugs, kas bagāts ar šķiedrvielām, kas ilgstoši rada sāta sajūtu. Tas palīdz kontrolēt apetīti un veicina svara zudumu. Sirds un asinsvadu sistēma: prosā esošais magnijs un kālijs palīdz normalizēt asinsspiedienu un uzlabot sirds darbību. Nervu sistēma: B vitamīniem ir svarīga loma nervu sistēmas darbībā, palīdzot tikt galā ar stresu un uzlabojot miegu. Cukura līmeņa regulēšana asinīs: prosa palielina jutību pret insulīnu, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu.

Dzīvesstils

Siguldas Pils paviljons (Pils ielā 16, Siguldā) sāk savu 7. sezonu. Sestdien, 5. jūlijā, plkst. 21.00 ar jaunu koncertprogrammu “Grand Tour” to atklās un par romantisku atmosfēru gādās populārā dziedātāja Katrīna Gupalo.

Svarīgākais