© Publicitātes foto

Internetā klīst baumas, ka slavenības Kima Kardašjana un Īlons Masks zaudē svaru ar cukura diabēta zāļu injekciju palīdzību. Klīst runas, ka tas izraisījis šā zāļu pieprasījuma pieaugumu tirgū līdz pat globālam trūkumam.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Zāles Ozempic ir indicētas pret cukura diabētu, jo pazemina cukura līmeni asinīs, bet no tās ir "atkarīgi" arī tie, kam šī slimība nav: tas imitē dabisko hormonu, kas mazina izsalkumu un palēnina kuņģa iztukšošanos, veicinot ātru svara zudumu.

Publicitātes foto

Daudziem cilvēkiem ar 2. tipa diabētu Ozempic jeb semaglutīds ir svarīgs medikaments, kas palīdz kontrolēt glikozes līmeni asinīs un novērst bīstamas komplikācijas. To injicē reizi nedēļā sēžamvietā vai vēderā, lai ārstētu 2. tipa diabētu.

Tomēr viena no galvenajām zāļu blakusparādībām - svara zudums par aptuveni 14,9 % - ir pamudinājusi daudzus cilvēkus, kuriem nav diabēta, lietot šīs zāles šā efekta dēļ.

Publicitātes foto

Ņujorkas plastiskais ķirurgs Deivids Šafers WWD apstiprināja, ka Ozempic savā klīnikā lieto jau vairāk nekā gadu un šo zāļu popularitāte tikai pieaug. Katru dienu uz injekcijām piesakās apmēram 20 pacienti, un katrs ir gatavs maksāt no 1000 līdz 1400 USD mēnesī. Apdrošināšana nesedz šādu zāļu lietošanu. Pats Šafers, pateicoties Ozempic, zaudēja 20 mārciņas (apmēram 9 kg) un kāds no viņa darbiniekiem zaudēja 30 mārciņas (apmēram 13 kg). Uz jautājumu par blakus parādībām ārsts ziņo: “Ēdot sieru vai treknu pārtiku, man ir slikti. Bet tas arī viss."

Publicitātes foto

Ozempic ir līdzīgs hormonam, ko sauc par GLP-1, kas regulē apetīti, liekot cilvēkam ātrāk sajust sāta sajūtu un patērēt mazāk kaloriju.

Medikamenta lietošanas tendence kā vīruss tagad izplatās tīmeklī un ir nosaukta par #Ozempic vai #OzempicChallenge, un tā attiecas uz TikTok lietotājiem, kuri pēc Ozempic lietošanas dalās ar "iespaidīgiem" svara zaudēšanas rezultātiem. Tas izraisīja vairāk nekā 250 miljonus skatījumu platformā, kā arī negaidītu pieprasījuma pieaugumu pēc šīm zālēm, kā rezultātā FDA noteicis šā medikamenta deficītu.

Atliek tikai viens jautājums: cik tas ir droši? Un vai slavenībām vajadzētu atklāt sīkāku informāciju par tik strīdīgo svara zaudēšanas veidu, kas saasina tendenci?

Tīmeklī maz cilvēku raksta par Ozempic blakusparādībām. Tajā pašā laikā tas ir nopietns medikaments, tāpat kā jebkurš cits, kas var spēcīgi ietekmēt ķermeni.

Visbiežāk ziņotās Ozempic blakusparādības:

* slikta dūša vai vemšana,

* aizcietējums,

* caureja.

Ozempic var izraisīt arī citas blakusparādības:

* galvassāpes,

* reiboni,

* nogurumu,

* garšas izmaiņas,

* kuņģa darbības traucējumus,

* skābes refluksu,

* reakcijas injekcijas vietā, piemēram, ādas apsārtumu, krāsas maiņa vai diskomfortu,

* nelielu sirdsdarbības ātruma palielināšanos.

Ja viss iepriekš minētais nešķiet pārāk biedējošs, der zināt, ka retos gadījumos Ozempic var izraisīt nopietnākas blakusparādības. Piemēram:

* žultspūšļa slimību, tajā skaitā žultsakmeņi vai holecistīts (žultspūšļa sāpes un pietūkums);

* pankreatītu (aizkuņģa dziedzera pietūkums);

* diabētisko retinopātiju (acs asinsvadu bojājums);

* nieru darbības traucējumus;

* alerģiskas reakcijas;

* hipoglikēmiju.

Publicitātes foto

Turklāt uz Ozempic kastītes ir brīdinājums par iespējamu vairogdziedzera vēža risku. Tas izraisa vairogdziedzera vēzi dzīvniekiem. Nav skaidrs, vai šīs zāles palielina vairogdziedzera vēža risku cilvēkiem.

Ozempic lietošana nav bez blakusparādībām: cilvēki, kuri lieto šīs zāles, informējuši, ka seja pēc zāļu lietošanas bieži izskatās vecāka pēkšņā svara zuduma dēļ. Tas provocē cilvēkus labot trūkumus ar pildvielām. TikTok apspriež Kimas Kardašjanas citādo seju: viņa tiek turēta aizdomās, ka ir veikusi kosmētiskas procedūras pēc Ozempic lietošanas svara zaudēšanai.

Plašsaziņas līdzekļi pat ir sākuši lietot terminu Ozempic seja: šādi sauc seju, kura ir kļuvusi "tukša, noslīdējusi un letarģiska" sakarā ar strauju svara zudumu medikamentu ietekmē.

Publicitātes foto

Tajā pašā laikā tīmeklī jau ir parādījušies stāsti, kas pierāda, ka Ozempic nav panaceja un nesniedz slaidu figūru uz visiem laikiem: piemēram, TikTok zvaigzne Remija Badere podkastā Not Skinny But Not Fat pastāstīja, ka pēc zāļu lietošanas pārtraukšanas viņa uzņēma divreiz vairāk kilogramu nekā pirms Ozempic lietošanas.

Ir biedējoši iedomāties, kas pēc pāris gadiem notiks ar tiem, kuri šobrīd tievuma iegūšanai neapdomīgi lieto šīs maģiskās injekcijas. Brīnumiem dažreiz mēdz būt arī augsta cena.

Vai slaida figūra ir tā vērta, lai kaitētu aknām un nierēm, ja daudz labāk ir apvienot mērenas fiziskās aktivitātes un sabalansētu uzturu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv