Somijā atklāta latviešu mākslinieces Ivandas Jansones personālizstāde

© Publicitātes foto

Helsinkos, galerijā “Kuvitus”, atklāta Latvijā dzimušās mākslinieces Ivandas Jansones, kura kopš 2008. gada dzīvo Somijā, personālizstāde “Oda rokām”. Melnbaltā grafikā veidotie darbi ikvienam interesentam būs apskatāmi līdz 30. jūnijam.

Ivanda Jansone strādā gan tēlotājmākslas, gan grafisko stāstu jomā, tāpēc izstāde apvieno dažādus stilus. Zīmuļa un ogles oriģinālzīmējumi. Tradicionālais stāstījums caurvij sapņainas ainas, ko autorei izdevies notvert vienotā loģiskā virknējumā. Šī ir mākslinieces pirmā personālizstāde.

Publicitātes foto

Par savu darbu tapšanu Ivanda Jansone stāsta:

Bieži vien, zīmējot grafiskos stāstus, es domāju un vizualizēju tos telpā, it kā skatītos uz tiem caur logu, bet tajā pašā laikā domāju arī par to, lai tos varētu parādīt lielā mērogā."

Izstādē apskatāmi darbi arī no Jansones debijas grāmatas “Melnbaltais meistardarbs”. Tā iznāca 2023. gada nogalē un jau 2024. gada janvārī saņēma ne vien atzinīgus vārdus no mākslas jomas profesionāļiem, bet arī grāmatas lasītājiem. Piemēram, “Melnbaltais meistardarbs” vairākas nedēļas bija pieprasītākā grāmata Helsinku bibliotēkās un somu lielākais nacionālais laikraksts Helsingin Sanomat publicēja izcilu grāmatas recenziju. Darbs nominēts Comics Finlandia 2023 balvai un ir iekļauts 2023. gada skaistākās grāmatas finālistu sarakstā.

Publicitātes foto

Ivandas Jansones grafikās un citos darbos ir jaušama spēja no ikdienišķām lietām uzbūvēt sapņainas un pārsteidzošas ainas, kas negaidīti pārsteidz skatītāju.

Māksliniece spēlējas ar darbu vērotāju ierastajiem priekšstatiem un vērtībām, mudinot paraudzīties uz pasauli no cita skatupunkta.

Savā ziņā darbi ir sirreālisma pārpilni, radot veseluma kopainu. Katrs darbs ir kā stāsts, kurā ir parādīti skaidri noteikumi, un katrs no tiem liek aizdomāties, atstājot neparastu atmosfēru.