Jogurts ir viena no veselīgākajām uzkodām - tas ir bagāts ar olbaltumvielām, probiotikām, kalciju, B12 vitamīnu. Taču, ja pievienojat aromatizētāju vai cukuru, šis vērtīgais produkts var pārvērsties par parastu un ne visai veselīgu desertu. Kurš jogurts ir patiesi veselīgs un kā izvēlēties labāko produktu veikalā, skaidro izdevums “Health”.
Izvēloties jogurtu pārtikas veikalā, pārbaudiet informāciju uz etiķetes - īpaši sastāvdaļu sarakstu. Kam jāpievērš uzmanība?
Pārmērīgs pievienotā cukura daudzums
Noteikti pārbaudiet gan kopējo cukura saturu, gan pievienotā cukura daudzumu. Izvēlieties jogurtus ar mazāk nekā 8-10 gramiem cukura uz porciju un ideālā gadījumā - bez pievienotā cukura. Pievērsiet uzmanību arī sastāvdaļu sarakstam. Pievienotais cukurs var būt dažādās formās. Augstas fruktozes kukurūzas sīrups, niedru cukurs un augļu koncentrāts ir produkti, no kuriem jogurtā jāizvairās.
Mākslīgie saldinātāji, aromatizētāji un krāsvielas
Dažas mākslīgās piedevas - aromatizētāji, saldinātāji - ir saistītas ar paaugstinātu sirds slimību un diabēta risku. Mākslīgās garšas bieži tiek apzīmētas ar neskaidriem terminiem, piemēram, "mākslīgā garša", "dabīgā garša". Bieži sastopamie mākslīgie saldinātāji ir aspartāms un acesulfāma kālijs (acesulfāms-K).
Runājot par mākslīgajām krāsvielām, izvairieties no tādām sastāvdaļām kā Zilā 1, Zilā 2, Zaļā 3, Sarkanā 3, Sarkanā 4, Dzeltenā 5 un Dzeltenā 6. Tā vietā izvēlieties jogurtus, kas satur biešu pulveri vai kurkumīnu.
Biezinātāji
Jogurta biezumu un konsistenci var ietekmēt biezinātāju klātbūtne - sastāvdaļas, no kurām vislabāk izvairīties. Piemēram, biezinātājs karagināns ir saistīts ar gremošanas problēmām un iekaisumiem.
Kā izvēlēties veselīgu jogurtu?
Jogurts tiek uzskatīts par veselīgu pārtiku, ja tajā nav nevajadzīgu pildvielu.
"Ja mēģināt noskaidrot, kurš jogurts ir vislabākais jūsu vispārējai veselībai, ieteicams ierobežot tādu jogurtu patēriņu, kas atgādina desertu," skaidro klīniskā psiholoģe Eimija Braganjīni.
Veselīgam jogurtam ir ļoti maz sastāvdaļu - tikai divas vai trīs. Tās ir pasterizēts piens, krējums un dzīvās aktīvās kultūras. Tāpēc, izvēloties, apskatiet sastāvdaļu sarakstu.
Lielākā daļa jogurtu satur vismaz 10 gramus olbaltumvielu uz porciju, bet daži, piemēram, grieķu, var saturēt 12 līdz 20 gramus olbaltumvielu uz porciju - tieši šos jogurtus jums vajadzētu izvēlēties.
Runājot par probiotikām - zarnām labvēlīgajām baktērijām, kas dabiski atrodas jogurtā, jogurtā ir sastopami tādi probiotiku celmi kā Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lacticasebacillus casei.
Jogurtam jābūt ar zemu cukura saturu vai bez cukura. Mājās jūs varat to saldināt paši ar dabīgām sastāvdaļām, piemēram, augļiem vai medu. Ja pērkat jogurtu, kas satur saldinātāju, izvēlieties dabiskos saldinātājus, piemēram, stēviju.