Uzturvielām bagātas maltītes – veselīgi un gardi

© Foto: publicitātes

Droši vien esi dzirdējis, ka, lai būtu vesels, ir jāievēro veselīgs dzīvesveids un tā ir pareiza izpratne par to, kā dzīvot, strādāt, ēst, atpūsties un satikties ar citiem. Aplūkosim izpratni par ēst. Aplūkosim uzturvielām bagātas maltītes, kas noderēs visai ģimenei.

Ir daudz veidi, kā ēdienreizēs un uzkodās iekļaut uzturvielām bagātu pārtiku. Šeit ir daži padomi, kā to izdarīt. Turklāt vērtīgi padomi “nemētājas” pa labi, pa kreisi. Tāpēc - ieklausies un ņem vērā, jo tas būs tā vērts.

“Veselīgi pārtikas produkti satur vairāk barības vielu, un tie palīdzēs ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Turklāt vienmēr izvēlieties vismaz vienu olbaltumvielu arī savai uzkodai,” iesaka extension.usu.edu.

Olbaltumvielas un porcijas lielums

Foto: publicitātes

Katrā ēdienreizē un uzkodā plānojiet ēst dārzeņus un augļus. Šajos produktos ir mazāk kaloriju, bet vairāk barības vielu. Jūs varat iegādāties svaigus, saldētus vai arī konservētus dārzeņus un augļus. Pērkot konservētus dārzeņus, izvēlieties samazinātu nātrija daudzumu. Pērkot konservētus augļus, izvēlieties tos augļus, kas konservēti savā sulā, nevis sīrupā.

Izvēlieties liesās olbaltumvielu, jo tās satur mazāk kaloriju un piesātinātos taukus.

Foto: publicitātes

Lieso olbaltumvielu piemēri ir vistas gaļa, zivis un cūkgaļa. Tāpat dažādojiet savu maltīti. Piemēram, gatavojiet maltītes bez gaļas divas, trīs reizes nedēļā. Pupiņas ir lielisks proteīna ēdiens un lieliska alternatīva gaļai. Tās nodrošina labu olbaltumvielu daudzumu, satur mazāk kaloriju un vairāk šķiedrvielu.

Rūpīgi pievērsiet uzmanību savu porciju lielumam. To var izdarīt, ēdienreizēs izmantojot mazāku šķīvi vai bļodu. Mazāks šķīvis vai bļoda palīdzēs kontrolēt porcijas un samazināt kaloriju patēriņu.

Ja pēc ēšanas joprojām esat izsalcis, piepildiet savā šķīvī vairāk dārzeņu.

Ēdot vairāk dārzeņu, palielināsies nepieciešamo uzturvielu daudzums.

Pilngraudi un alternatīvas ar cukura saldinātiem dzērieniem

Foto: publicitātes

Labāk izvēlieties pilngraudus. Lai gan veselos graudos ne vienmēr ir mazāk kaloriju, tie satur vairāk barības vielu, salīdzinot ar rafinētiem graudiem. Šķiedra ir viena no uzturvielām, bet veseli graudi ir lielisks avots. Lielisku pilngraudu produktu piemēri ir pilngraudu maize, brūnie rīsi, auzu pārslas, pilngraudu makaroni, kvinoja un citi.

Izvēlieties uzturvielām bagātus dzērienus, nevis ar cukuru saldinātus dzērienus.

Foto: publicitātes

Cukura saldinātu dzērienu piemēri ir parasta soda, sporta dzērieni, enerģijas dzērieni un kafija vai tēja ar pievienotiem cukuriem. Šie dzērieni ir ar augstu kaloriju daudzumu un zemu uzturvērtību. Ja dzerat ar cukuru saldinātus dzērienus, uzstādiet mērķi samazināt to uzņemšanu.

Alternatīvas ar cukuru saldinātiem dzērieniem ir ūdens, zema tauku satura piens un dzērieni ar zemu kaloriju saturu.

Uzkodas

Foto: publicitātes

Padomājiet par uzkodām kā mini maltīti. Plānojiet uzkodas, kas satur vismaz trīs ēdienu grupas.

Pārstrādāti gatavi ēdieni, piemēram, čipsi, konfektes, šokolādes batoniņi, bieži vien ir pirmā uzkodu izvēle.

Taču šajos pārtikas produktos ir daudz kaloriju un tie tik ilgi neuztur sāta sajūtu. Tā vietā izvēlieties veselīgāku pārtiku.

Uzturvielām bagātas uzkodas:

Humuss, burkānu vai gurķu šķēles;

  • Siera nūjiņas, krekeri, vīnogas;
  • Ābolu šķēles, zemesriekstu sviests, zirņi;

Foto: publicitātes

  • Pusdienu gaļa, krekeri, paprikas šķēles;
  • Jogurts, ogas, granola;
  • Avokado grauzdiņš, cieti vārīta ola.

Atceries, ka veselīgs uzturs sastāv no uzturvielām bagātām maltītēm un uzkodām katru dienu.

Turklāt uzturvielām bagātas maltītes un uzkodas var samazināt kopējo kaloriju skaitu un palielināt kopējo katru dienu patērēto uzturvielu skaitu.