Uzturs

Vakar, 7:45
Ir grūti aizmigt, ja prāts nenomierinās un ķermenis neatslābinās. Taču kāda nomierinoša dzēriena izdzeršana var palīdzēt labākam un mierīgākam miegam. Pēc ekspertu domām, šis dzēriens ir ķiršu sula, raksta “Eating Well”.
17.jūl
Lai gan nedēļas nogalē iedzert glāzi alus var šķist nekaitīgi, šī dzēriena lietošana katru dienu noteikti nav labākais lēmums, jo šāds ieradums var nodarīt lielu kaitējumu veselībai, raksta “Eat This Not That”.
7.jūl
Avokado ēšanai ir pozitīva ietekme uz miegu, holesterīna līmeni un uzturu, “Verywellhealth” ziņo par jauna pētījuma rezultātiem.
6.jūl
Olbaltumvielas ir mūsu veselības, slaidas figūras un labsajūtas pamats. Tās palīdz uzturēt muskuļu masu, veicina organisma atjaunošanos pēc fiziskas slodzes, piedalās hormonālās un imūnsistēmas darbā, raksta “TCH”, tieši tāpēc ir tik svarīgi tās iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Kā to izdarīt? Ar padomiem dalās fitnesa treneris.
6.jūl
Kā jau mēs zinām, tad, lai justos labi un būtu veseli, ir jāēd veselīgi. Tomēr reizēm, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, varam nejusties labi - gan emocionāli, gan fiziski. Iespējams, pie tā vainojams tieši uzturs. Ir vairākas veidi, kā mūsu ķermenis var signalizēt to, ka nepieciešams mainīt savus uztura paradumus!
5.jūl
Lai gan labi apzināmies, ka ik dienas jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, tas ne vienmēr izdodas. Dehidratācija ir nopietns risks veselībai – uz katru ķermeņa svara kilogramu diennaktī nepieciešams uzņemt 30 mililitrus ūdens. Taču ko darīt, ja tik daudz ūdens tīrā veidā uzņemt ir sarežģīti? Aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane dalās ar neparastām ūdens garšas variācijām, kas padarīs ikdienas hidratāciju vēl gardāku un veselībai draudzīgāku.
1.jūl
Daudzi cilvēki saskaras ar grūtībām iemigt vai to, ka miegs ir trausls. Metodes, kā risināt šo problēmu, katram ir savas. Kāds mēģina pirms miega nelūkoties televizora, datora vai telefona ekrānā, cits dzer nomierinošu tēju, meditē vai lasa grāmatu, bet vēl kāds ķeras pie krasām metodēm - miegu veicinošiem medikamentiem. Svarīgi ir apzināties, kas, iespējams, ir vainojams pie miega problēmām un ko nepieciešams mainīt savā vakara rutīnā, lai nepavadītu kārtējo bezmiega nakti. Vai zinājāt, ka pie problēmām iemigt var būt vainojams uzturs?
22.jun
Tuvojoties vasaras saulgriežiem, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas diētas un uztura speciāliste Elīza Madara Treija dalās ieteikumos par neatņemamu Līgo svētku sastāvdaļu – sieru.
19.jun
Siers ir viens no pasaulē visiecienītākajiem un patērētākajiem pārtikas produktiem. Latvijā siera patēriņš būtiski aug Līgo svētku laikā. Svētki ir jau tepat aiz stūra, tāpēc šis ir labākais laiks, lai uzzinātu kaut ko jaunu par šo daudzu iecienīto produktu! Pārsteidz citus svētkos ar savām zināšanām par sieru!
12.jun
Ne tikai pārtikas produkti, piemēram, pupiņas, bet arī atsevišķi dzērieni var veicināt vēdera uzpūšanos un gāzu veidošanos. Šoreiz noskaidrosim, kuri septiņi dzērieni var likt jums justies neērti cilvēku pūlī!
5.jun
Šķiet, ka ēd pavisam maz, bet svars kā nekrītas, tā nekrītas? Visu laiku kārojas ko garšīgu, lai gan šodien jau pievarēts vesels kalns kārumu? Mūsu attiecības ar ēdienu ir kas daudz vairāk par izsalkuma un sāta sajūtu – tās nosaka virkne psiholoģisku faktoru, un, lai uzlabotu ikdienas ieradumus, iesākumā nepieciešams tās izprast. Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa dalās ar uztura psiholoģijas metodi, ar kuras palīdzību var sākt izvērtēt savus uztura paradumus, lai sasniegtu nospraustos mērķus – vai tie būtu svara korekcija, veselības uzlabošana vai sportiskie sasniegumi.
4.jun
Vielmaiņa jeb metabolisms sadedzina uzņemtās kalorijas un regulē mūsu enerģijas līmeni. Vielmaiņa katram strādā citādāk, jo lēnāka tā ir, jo vieglāk ir iedzīvoties liekajos kilogramos.
31.mai
Ēdot pārtikas produktus, kas satur kolagēnu, ķermenis uzņem vērtīgas aminoskābes, kuras var palīdzēt organismam pašam radīt vairāk kolagēna. Kāpēc mums ir nepieciešams kolagēns?  Kolagēns ir viena no svarīgākajām olbaltumvielām cilvēka ķermenī. Tā galvenā loma ir nodrošināt labu audu veselību, kolagēns ir svarīgs gan kā kauliem un locītavām, tā arī ādai, muskuļiem, asinsvadiem, iekšējiem orgāniem un pat matiem un nagiem.
29.mai
Katru gadu līdz ar vasaras iestāšanos sākas arī arbūzu un meloņu sezona, tomēr dažkārt var būt grūti izvēlēties patiesi saldu ogu. “The Takeout” palīdzēs izvēlēties.
28.mai
Kad pavasaris mostas ar pilnu sparu, daba piedāvā ne tikai skaistumu acīm, bet arī vitamīniem bagātu pārtiku - savvaļas augi, kurus ikdienā bieži uzskatām par nezālēm, var kļūt par īstiem dārgakmeņiem mūsu virtuvē. Dosimies nelielā pastaigā dabā un savāksim sastāvdaļas vienkāršiem, bet gardiem un veselīgiem pavasara salātiem kopā ar “Allrecipes”.
28.mai
Vai zinājāt, ka daži pārtikas produkti, kurus ikdienā lietojam, satur nikotīnu? Visbiežāk, izdzirdot vārdu "nikotīns", pirmais, kas nāk prātā, ir cigaretes. Tomēr ne tikai tās to satur.  Uzziniet, kuri pārtikas produkti satur nikotīnu un kā tas ietekmē veselību.
25.mai
Lai justos labi, būtu veseli, enerģiski un skaisti, nepieciešams sekot līdzi tam, ko ēdam. Svarīgi ir ne tikai tas, ko mēs ēdam, bet arī kādas uzturvielas satur konkrētais ēdiens un produkti. Šoreiz pievērsīsim uzmanību šķiedrvielām!
23.mai
Pārēšanās un bada sajūta noteikti nevienam nav sveša! Kā laicīgi pamanīt to, kad nepieciešams apstāties un vairs neēst, lai neizjustu pārēšanos, bet kā pamanīt īsto brīdi pirms nerimstoša bada, lai neizjustu visas izriestošās sekas? Delnoras slimnīcas dietaloģe, ārste Audra Vilsone dalās ar padomiem, kā ikdienā izvairīties no pārēšanās un badošanās, kā arī kurš ir ideālais brīdis, kad ieturēt maltīti!
22.mai
Vai jūtaties uzblīdusi, nogurusi vai vienmēr izsalkusi pat pēc ēšanas? Pie tā var būt vainojams šķiedrvielu trūkums. Šķiedrvielu deficīts var izpausties dažādos veidos.
17.mai
Ūdens līdzsvara uzturēšana un cukura līmeņa asinīs kontrole ir divi svarīgi veselības nosacījumi. Ja Jums ir 2. tipa cukura diabēts, augsts cukura līmenis asinīs var izraisīt biežāku urinēšanu, kas savukārt var izraisīt dehidratāciju. No otras puses, pietiekama ūdens daudzuma dzeršana ir izšķiroša nieru darbības uzturēšanai, kam ir būtiska loma liekā cukura filtrēšanā no asinīm, jo ​​dehidratācija var radīt papildu slodzi šiem orgāniem, raksta “eatingwell.com”.
17.mai
Kulinārijas blogere un Rimi garšu gide Zane Grēviņa jeb Našķoties Zane atgādina – nekas nav tik zaļš un vitamīniem bagāts kā dobes un pļavas pavasarī! Agrs pavasaris, kad dažādas mazlapiņas un pusnezāles ir modušās, bet vēl nav sākušas ziedēt, ir īstais laiks tās likt uz šķīvja līdzās tradicionālajiem zaļumiem, pirmajiem redīsiem un aromātiskiem gurķīšiem.
15.mai
D vitamīns organismam ir nepieciešams, lai labāk uzsūktos kalcijs, tāpat arī tas ir svarīgs kaulu attīstībai, imūnsistēmas darbībai un iekaisuma mazināšanai. Dzīvojot mūsu platuma grādos, ir viegli iedzīvoties D vitamīna deficītā, jo saule nespīd tik bieži, kā siltajās zemēs.