Uzturs

16.sep
Rudens atnes krāšņas ainavas un svaigus rītus, bet līdz ar to arī lielākus pārbaudījumus imunitātei - mainīgais laiks un vēsums bieži vien veicina saaukstēšanās risku, tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību uzturam. Par laimi, daba mums tieši rudenī dāvā veselīgus produktus, kas ir īsti supervaroņi cīņā par stipru organismu, raksta “healthline.com”.
13.sep
Sāls ir viens no senākajiem garšvielu pamatiem, kas atrodams gandrīz katrā virtuvē. Tomēr to iespējams padarīt ne tikai par garšas, bet arī vizuālu akcentu – piešķirot sālim krāsu un aromātu ar dabiskām sastāvdaļām. Šāda “krāsainā sāls” būs gan īpašs papildinājums ēdienam, gan skaists elements virtuvē, kas var kļūt arī par oriģinālu dāvanu burciņā. Ar idejām dalās “Martha Stewart”.
6.sep
“Brokastis kā ķēniņam” – šis teiciens ir dzirdēts daudzviet pasaulē, arī Austrumu tradicionālajā medicīnā jau gadsimtiem tiek uzsvērts, ka brokastīm jābūt siltām. Putras, zupas, tvaicēti dārzeņi vai silta tēja – tās tiek uzskatītas par īstu dienas enerģijas atslēgu. Mūsdienu zinātne šim uzskatam sliecas piekrist – silts ēdiens no rīta ne tikai sasilda vēderu, bet arī “pamodina” vielmaiņu un palīdz organismam darboties harmoniskāk, raksta “health.harvard.edu”.
5.sep
Mēs visi zinām sajūtu, kad ļoti gribas kaut ko saldu pēc saspringtas dienas vai nogurdinoša darba. Taču, ja saldumi kļūst par ikdienas ieradumu, organisms ātri pierod pie lielākas cukura devas, un tad “normāli” šķiet tikai ļoti saldi ēdieni. Labā ziņa – zinātnieki saka, ka smadzenes tiešām var trenēt, lai tās gribētu mazāk saldu garšu, un tas nemaz nav tik sarežģīti, kā izklausās, raksta “Nutrients Journal”.
4.sep
Piemeklējusi enerģijas krišanās pusdienlaikā? Kad kafija nav pa rokai vai arī nevēlies dzert jau n-to krūzīti dienā, vari paļauties uz šo nelielo, bet ļoti spēcīgo pārtikas arsenālu - ideāli saskaņots enerģijas atbalsts bez kofeīna! Iesaka “EatingWell”.
26.aug
Dzērienu izvēle laikā, kamēr cenšaties zaudēt svaru, var būt mulsinoša un sarežģīta, jo ir daudz dezinformācijas. Vai drīkst dzert kaut ko citu, izņemot ūdeni, ja jūsu mērķis ir zaudēt svaru? Skaidro speciālisti no “EatingWell”.
16.aug
Kāre pēc marinētiem gurķiem var liecināt par veselības problēmām, raksta “Verywell Health”.
29.jūl
Vasara ir laiks, kad organisms prasa vieglāku ēdienu, un āda — vairāk mitruma un aizsardzības. Šie krāsainie salāti ir ne tikai vizuāli pievilcīgi un atsvaidzinoši, bet arī bagāti ar uzturvielām, kas veicina veselīgu, starojošu ādu. Lasis, avokado, ogas un zaļumi apvieno Omega-3 taukskābes, antioksidantus, C un E vitamīnus - tas ir īsts skaistuma eliksīrs uz šķīvja! Ar recepti dalās “EatingWell.com”.
28.jūl
Kad ķermenis ir pārslogots ar cukuru, kofeīnu vai stresu, arī āda cieš - tā kļūst blāva, iekaisusi vai sausa. Šis detoksa dzēriens ir vienkāršs, bet spēcīgs sabiedrotais ādas attīrīšanā un mitrināšanā. Sastāvdaļas izvēlētas, lai palīdzētu izvadīt toksīnus, uzlabotu gremošanu un sniegtu ādai dabisku mirdzumu, raksta “MindBodyGreen.com”.
22.jūl
Ir grūti aizmigt, ja prāts nenomierinās un ķermenis neatslābinās. Taču kāda nomierinoša dzēriena izdzeršana var palīdzēt labākam un mierīgākam miegam. Pēc ekspertu domām, šis dzēriens ir ķiršu sula, raksta “Eating Well”.
17.jūl
Lai gan nedēļas nogalē iedzert glāzi alus var šķist nekaitīgi, šī dzēriena lietošana katru dienu noteikti nav labākais lēmums, jo šāds ieradums var nodarīt lielu kaitējumu veselībai, raksta “Eat This Not That”.
7.jūl
Avokado ēšanai ir pozitīva ietekme uz miegu, holesterīna līmeni un uzturu, “Verywellhealth” ziņo par jauna pētījuma rezultātiem.
6.jūl
Olbaltumvielas ir mūsu veselības, slaidas figūras un labsajūtas pamats. Tās palīdz uzturēt muskuļu masu, veicina organisma atjaunošanos pēc fiziskas slodzes, piedalās hormonālās un imūnsistēmas darbā, raksta “TCH”, tieši tāpēc ir tik svarīgi tās iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Kā to izdarīt? Ar padomiem dalās fitnesa treneris.
6.jūl
Kā jau mēs zinām, tad, lai justos labi un būtu veseli, ir jāēd veselīgi. Tomēr reizēm, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, varam nejusties labi - gan emocionāli, gan fiziski. Iespējams, pie tā vainojams tieši uzturs. Ir vairākas veidi, kā mūsu ķermenis var signalizēt to, ka nepieciešams mainīt savus uztura paradumus!
5.jūl
Lai gan labi apzināmies, ka ik dienas jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, tas ne vienmēr izdodas. Dehidratācija ir nopietns risks veselībai – uz katru ķermeņa svara kilogramu diennaktī nepieciešams uzņemt 30 mililitrus ūdens. Taču ko darīt, ja tik daudz ūdens tīrā veidā uzņemt ir sarežģīti? Aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane dalās ar neparastām ūdens garšas variācijām, kas padarīs ikdienas hidratāciju vēl gardāku un veselībai draudzīgāku.
1.jūl
Daudzi cilvēki saskaras ar grūtībām iemigt vai to, ka miegs ir trausls. Metodes, kā risināt šo problēmu, katram ir savas. Kāds mēģina pirms miega nelūkoties televizora, datora vai telefona ekrānā, cits dzer nomierinošu tēju, meditē vai lasa grāmatu, bet vēl kāds ķeras pie krasām metodēm - miegu veicinošiem medikamentiem. Svarīgi ir apzināties, kas, iespējams, ir vainojams pie miega problēmām un ko nepieciešams mainīt savā vakara rutīnā, lai nepavadītu kārtējo bezmiega nakti. Vai zinājāt, ka pie problēmām iemigt var būt vainojams uzturs?
22.jun
Tuvojoties vasaras saulgriežiem, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas diētas un uztura speciāliste Elīza Madara Treija dalās ieteikumos par neatņemamu Līgo svētku sastāvdaļu – sieru.
19.jun
Siers ir viens no pasaulē visiecienītākajiem un patērētākajiem pārtikas produktiem. Latvijā siera patēriņš būtiski aug Līgo svētku laikā. Svētki ir jau tepat aiz stūra, tāpēc šis ir labākais laiks, lai uzzinātu kaut ko jaunu par šo daudzu iecienīto produktu! Pārsteidz citus svētkos ar savām zināšanām par sieru!
12.jun
Ne tikai pārtikas produkti, piemēram, pupiņas, bet arī atsevišķi dzērieni var veicināt vēdera uzpūšanos un gāzu veidošanos. Šoreiz noskaidrosim, kuri septiņi dzērieni var likt jums justies neērti cilvēku pūlī!
5.jun
Šķiet, ka ēd pavisam maz, bet svars kā nekrītas, tā nekrītas? Visu laiku kārojas ko garšīgu, lai gan šodien jau pievarēts vesels kalns kārumu? Mūsu attiecības ar ēdienu ir kas daudz vairāk par izsalkuma un sāta sajūtu – tās nosaka virkne psiholoģisku faktoru, un, lai uzlabotu ikdienas ieradumus, iesākumā nepieciešams tās izprast. Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa dalās ar uztura psiholoģijas metodi, ar kuras palīdzību var sākt izvērtēt savus uztura paradumus, lai sasniegtu nospraustos mērķus – vai tie būtu svara korekcija, veselības uzlabošana vai sportiskie sasniegumi.
4.jun
Vielmaiņa jeb metabolisms sadedzina uzņemtās kalorijas un regulē mūsu enerģijas līmeni. Vielmaiņa katram strādā citādāk, jo lēnāka tā ir, jo vieglāk ir iedzīvoties liekajos kilogramos.
31.mai
Ēdot pārtikas produktus, kas satur kolagēnu, ķermenis uzņem vērtīgas aminoskābes, kuras var palīdzēt organismam pašam radīt vairāk kolagēna. Kāpēc mums ir nepieciešams kolagēns?  Kolagēns ir viena no svarīgākajām olbaltumvielām cilvēka ķermenī. Tā galvenā loma ir nodrošināt labu audu veselību, kolagēns ir svarīgs gan kā kauliem un locītavām, tā arī ādai, muskuļiem, asinsvadiem, iekšējiem orgāniem un pat matiem un nagiem.