Uzturs

Vakar, 18:03
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu daudzās mājās ģimenes un draugu lokā sagaida ar bagātīgi klātiem galdiem. Gatavojoties 4. maija svinībām, “Maxima” kopā ar šefpavāru Lauri Aleksejevu un žurnālisti, grāmatu autori Gundegu Rozi sagatavojusi īpašu kūkas recepti – tajā apvienoti latviski produkti, ar kuriem lepojamies jau gadu desmitiem.
1.mai
Tiek lēsts, ka mazāk nekā 1 no 10 cilvēkiem dienā patērē ieteicamo šķiedrvielu daudzumu - tiem būtu jābūt 28 līdz 34 gramiem dienā. Nepietiekams šīs vielas daudzums organismā rada problēmas ar gremošanas traktu, lieko svaru, kā arī palielina risku saslimt ar hroniskām slimībām, piemēram, 2. tipa cukura diabētu un sirds un asinsvadu slimībām, raksta “EatingWell”.
29.apr
Runājot par stresa mazinošiem pārtikas produktiem, daudzi cilvēki domā par tādiem produktiem kā treknas zivis, tumšā šokolāde un kumelīšu tēja, bet vai jūs zinājāt, ka arī augļi var palīdzēt mazināt stresu? Skaidro “Real Simple”.
28.apr
Ne visām uzkodām, kuras ir gardas, ir jābūt neveselīgām. Ir arī tādas veselīgas uzkodas, kuras garšo labi un mazinās jūsu tieksmi pēc neveselīgiem našķiem!
25.apr
Straujiem soļiem tuvojas vasara, ja joprojām domā par to, kā zaudēt pāris liekos kilogramus, lai iegūtu savu vēlamo "vasaras ķermeni", ir pēdējais laiks, lai ieviestu izmaiņas savā ikdienā. Šoreiz vēršam uzmanību uz pārtikas produktiem, taču jāatceras, ka svarīgas ir arī fiziskās aktivitātes. Iesakām sešu iecienītu pārtikas produktu alternatīvas, kuras saturēs mazāk kaloriju un taukus!
24.apr
Dietoloģe Eimija Gudsone ir pārliecināta, ka lielākā daļa pasaules iedzīvotāju ikdienā uzņem mazāk olbaltumvielu, nekā nepieciešams. Nav viens konkrēts daudzums, cik daudz gramu olbaltumvielu cilvēkiem vajadzētu dienas laikā uzņemt, katram tas ir individuāli. Eksperte izceļ, ka gados vecākiem cilvēkiem, sportistiem, tiem, kas atgūstas pēc slimības vai ievainojumiem, cenšas zaudēt svaru, nepieciešams sekot līdzi olbaltumvielu patēriņam.
19.apr
Lieldienas ir jau tepat aiz stūra un, kā jau visos svētkos, šajā laikā mielosimies ar dažādiem gardumiem. Svētku laikā mēs, protams, sevi lutinām ar visu ko, kas var rezultēties kāda liekā kilogramā. Lai šajos svētkos nepieņemtos svarā, iesakām sekot līdzi šiem ieteikumiem.
14.apr
Cilvēkus varētu iedalīt divas grupās - saldummīļi un tie, kuri priekšroku labāk dod sāļām uzkodām. Tāpat, kā no alkohola, cigaretēm, arī no saldumiem jeb tajā esošā cukura var rasties atkarība. Cukura atkarība mūsdienās kļūst par arvien aktuālāku problēmu. Liels cukura patēriņš ir saistīts ne tikai ar svara pieaugumu, bet arī paaugstina insulīna līmeni asinīs un spēj veicināt virkni dažādu saslimšanu. Tieši rafinētais cukurus, kas tiek pievienots klāt pārtikas produktiem, veicina atkarību!
9.apr
Speciālisti saka, ka, pievienojot karstam ūdenim vienkāršu sastāvdaļu, var pagatavot gardu un veselīgu dzērienu, kas var palīdzēt cīnīties ar sliktu elpu un grēmām, saskaņā ar “Harvard Health” raksta “express.co.uk”.
7.apr
Mūsdienu pārtikas rūpniecība, protams, galvenokārt ir vērsta uz peļņas gūšanu no savas produkcijas pārdošanas, tāpēc tā plaši izmanto dažādus augšana stimulatorus, lai palielinātu produktivitāti, izslaukumu, svara pieaugumu mājlopiem un olu ražošanu mājputniem. Kā no šīm kaitīgajām piedevām atbrīvoties? Skaidro “limon.postimees.ee”.
6.apr
Augļu sulas sniedz veselībai virkni pozitīvu ieguvumu. Taču svarīgi ir sulas, tāpat kā citus dzērienus un ēdienus, lietot ar mēru. Augļu sulas satur daudz cukura. Lai arī sula nesatur "parasto" balto cukuru, tā satur augļu cukuru jeb fruktozi un arī tas ir jāuzņem ar mēru! Tāpēc ikdienā nevajadzētu dzert litriem sulas!
3.apr
Svara zaudēšana, īpaši pirms vasaras sezonas, ir aktuāls temats daudziem. Lai zaudētu svaru un iegūtu ideālo ķermeni vasaras sezonai, daudzi cilvēki ir gatavi sevi "spīdzināt", ievērojot dažādas drastiskas diētas. Tomēr ne vienmēr, kas sākotnēji var šķist labi patiešām tā var būt. Dietologi nosauc četras drastiskas diētas, kuras nevajadzētu ievērot un skaidro, kā tās var ietekmēt veselību!
1.apr
Uzturvielu trūkums var ietekmēt matu veselību un tie var sākt pastiprināti izkrist. Eksperti iesaka, paralēli lietojot dažādus matu kopšanas līdzekļus un vitamīnus, kas palīdz novērst matu izkrišanu, ieteicams pārskatīt arī savu ēdienkarti. Ieviešot uzturā dažādus pārtikas produktus, piemēram, olas, zaļumus un treknas zivis, varat panākt to, ka mati sāk ātrāk augt!
31.mar
Augļi ir veselīgi un tos ir jāēd, jo tie organismu nodrošina vērtīgām uzturvielām un šķiedrvielām. Augļos ir arī maz kaloriju, nātrija un tauku. Bet tai pat laikā daži augļi satur lielu cukura daudzumu, kas nav nemaz tik labi. Kuri ir cukura bagātākie augļi?
30.mar
Augļu nogatavošanās ietver virkni sarežģītu ķīmisku procesu, kuru rezultātā mainās augļu krāsa, garša, smarža un struktūra. Kāds banāns ir veselīgāks - stingrs un zaļš vai mīksts dzeltens? Atbildi meklē “Inverse”.
28.mar
Zinātnieki ir atklājuši, ka tomāti efektīvi cīnās pret baktēriju infekcijām zarnās - Kornela universitātes pētnieki tomātos ir identificējuši divus savienojumus, kas nogalina baktērijas, ziņo “Science Alert”.
26.mar
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību tam, cik daudz cukura viņi lieto. Pārmērīgs tā patēriņš var veicināt liekā svara attīstību, zobu emaljas bojājumus un citas veselības problēmas. Tāpēc pēdējos gados aizvien populārāki kļūst cukura aizvietotāji. Bet vai tie ir droši bērniem? Kādu saldvielu labāk izmantot? Ieteikumos ar dalās sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
14.mar
Šķiet, ka visas zināmās tējas variācijas jau ir izmēģinātas - parastā melnā tēja, tēja ar citronu vai apelsīna šķēli, angļu tēja ar pienu. Tomēr izrādās, ka var pagatavot arī tēju ar sāli un sviestu. Vai ir vērts to izmēģināt, raksta “unian.net”.
14.mar
Uzturs, kuru mēs patērējam, var būtiski ietekmēt mūsu fizisko sagatavotību, izskatu, dzīves kvalitāti un veselību. Tas ir tāpēc, ka cilvēka ķermenis ir atkarīgs no dažādām uzturvielām. Uzturvielām bagātu pārtikas produktu ēšana var palīdzēt jums izskatīties un justies labāk! 
13.mar
Lai arī kā nepatiktu izšķērdēt pārtiku, to izmetot miskastē, reizēm nākas no ēdiena šķirties, jo tas ir sabojājies. Sabojājušos, vecu ēdienu nav ieteicams ēst, tā varam nodarīt pāri savam organismam. Kā pārbaudīt un noskaidrot, ka pārtika kļuvusi veca? To palīdzēs noteikt acis, deguns un pirksti!
12.mar
Šis lieliskais - un gardais! - imunitāti atbalstošais kokteilis palīdzēs novērst saaukstēšanos, pateicoties tā sastāvā esošajam ingveram un apelsīnam. Tiek uzskatīts, ka svaigam ingveram ir pretvīrusu iedarbība, savukārt apelsīns un citrons sniegs C vitamīna piedevu un svaigu garšu. Ar recepti dalās “bbcgoodfood.com”.
12.mar
Graudaugi ir graudzāļu dzimtas kultūraugi, kurus audzē, lai iegūtu ēdamas sēklas jeb graudus. Graudaugi ir veselīgi, tie satur organismam vērtīgus vitamīnus, minerālvielas, ogļhidrātus, taukus, eļļas un olbaltumvielas. Šoreiz noskaidrosim, kuri pēc uzturvērtības ir veselīgākie un labākie graudaugi!