Latviskā dzērveņu mērce ikdienā un svētkos

© unsplash.com

Dzērveņu mērce saistās ar svētku galdu, taču patiesībā tā ir pārsteidzoši universāla. Saldi skābenā garša piešķir ēdieniem dzīvīgumu, un mērci var izmantot arī brokastīs, pusdienās, vakariņās un desertos.

Lūk, pieci negaidīti veidi, kā dzērveņu mērce var kļūt par tavas ikdienas garšas slepeno ieroci - kā arī ātra tās pagatavošanas recepte.

Ātrā dzērveņu mērce 10 minūtēs

Sastāvdaļas:

  • 200 g dzērveņu (svaigas vai saldētas)
  • 80 g cukura (vai mazāk - pēc garšas)
  • 80 ml ūdens
  • 1/2 tējk. vaniļas cukura vai šķipsniņa kanēļa (pēc izvēles)
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Katliņā ber dzērvenes, cukuru, ūdeni un sāli.

Karsē uz vidējas uguns 6-8 minūtes, līdz ogas sāk plaisāt.

Maisot viegli saspaidi ogas, lai mērce sabiezē.

Noņem no uguns, pievieno vaniļu un/vai kanēli.

Ļauj mazliet atdzist - mērce sabiezēs vēl vairāk.

Gatavs! Šī mērce ledusskapī glabājas 3-4 dienas, bet saldētavā - līdz 6 mēnešiem.

5 negaidīti veidi, kā izmantot dzērveņu mērci ikdienā

unsplash.com

Kā mērce sviestmaizēm un tortiljām

Dzērveņu mērce darbojas kā lielisks līdzsvars sāļajām sastāvdaļām. Perfekti sader ar:

  • vistas gaļu,
  • cepeti,
  • ceptiem dārzeņiem,
  • ar brī sieru, kazas vai Čedaras sieru,
  • plānā kārtiņā uz tortiljas vai maizes.

unsplash.com

Brokastu spēks: kopā ar jogurtu vai auzu pārslām

Neliela karote dzērveņu mērces:

  • piešķir skābenu svaigumu,
  • aizstāj cukuru,
  • lieliski sader ar graudiem un sēklām.

Padoms: sajauc ar grieķu jogurtu un riekstiem - dabīgs un veselīgs “brokastu deserts”.

pexels.com

Glazūra ceptai gaļai

Mērces saldeni skābenā garša brīnišķīgi karamelizējas.

Vienkārši sajauc dzērveņu mērci ar karoti sojas mērces un šķipsniņu paprikas - un pārklāj pirms cepšanas.

pexels.com

Salātu “slepenā mērce”

Sajauc 1 ēdk. dzērveņu mērces ar:

  • 1 ēdk. olīveļļas,
  • 1 tējk. citrona sulas,
  • šķipsniņu sāls.

Šī kombinācija dod elegantu saldskābo akcentu, īpaši:

  • lapu salātiem,
  • rukolai,
  • ceptu dārzeņu salātiem.

pexels.com

Desertos - kā pildījums vai piedeva

Dzērveņu mērce ir lielisks pretsvars saldajiem elementiem. Izmanto to:

  • kā pildījumu pankūkās,
  • kā mērci vaniļas saldējumam,
  • kopā ar biezpiena plācenīšiem,
  • kēksiem vai tartēm.

Skābenums piešķir desertam līdzsvaru un svaigumu - īpaši, ja deserts satur šokolādi vai krēmsieru.

Dzērveņu mērce ir daudz vairāk nekā tradicionāls svētku elements. Tā ir universāla garšviela, ko viegli izmantot ikdienā, lai ēdieniem piešķirtu raksturu un dzīvīgumu. Ar ātro recepti pagatavot to var jebkurā brīdī - un uz tava galda vienmēr būs gabaliņš latviskās garšas!