Kārtainās mīklas zvaigznītes ar šokolādes pildījumu un dzērvenēm

© unsplash.com

Latvijas valsts svētku laikā mūsu mājās ienāk īpašs siltums ar sveču liesmām un smaržām, kas atgādina bērnību. Tieši ēdiens bieži vien palīdz radīt svētku sajūtu, tāpēc šogad izmēģiniet pagatavot pufīgās kārtainās mīklas zvaigznītes ar šokolādes pildījumu un dzērvenēm.

Tās ir vienkārši pagatavojamas, izskatās svinīgi un iederēsies gan pie rīta kafijas 18. novembrī, gan uz svētku galda kā skaista, smaržīga uzkoda.

Kāpēc tieši zvaigznītes?

Zvaigzne ir gaismas, cerības un piedzimšanas simbols, atgādinot par Latvijas spēku, izturību un mūsu pašu iekšējo gaismu. Turklāt kārtainā mīkla cepoties izveido brīnišķīgu, pufīgu tekstūru, kas šai formai piešķir īpašu svētku šarmu.

unsplash.com

Pufīgās kārtainās mīklas zvaigznītes ar tumšo šokolādi un dzērvenēm

Sastāvdaļas 12-16 zvaigznītēm

  • gatavā kārtainās mīklas (400-500 g) - vislabāk der rullis, bet var izmantot arī loksnes
  • 100 g tumšās šokolādes (60-70% kakao)
  • 2 ēdk. svaigu vai saldētu dzērveņu, der arī lielogu
  • 1-2 ēdk. cukura (pēc vēlmes - arī brūnais cukurs)
  • 1 ola pārsmērēšanai
  • neliels daudzums kanēļa (pēc izvēles)
  • pūdercukurs dekorēšanai

Pagatavošana

Veido pamatu - atkausē kārtaino mīklu. Izklāj to uz galda un viegli izrullē, lai mīkla ir vienmērīga. Sagriež kvadrātiņos - mīklu sagriež aptuveni 8-10 cm lielos kvadrātos. Tieši no tiem tiks veidotas zvaigznītes.

Sagatavo pildījumu:

  • Šokolādi salauž mazos gabaliņos.
  • Ja izmanto saldētas dzērvenes, nedaudz tās atlaidina un sajauc ar cukuru.
  • Šokolādes gabaliņus sajauc ar dzērvenēm - kontrasts starp saldo un skābeno būs izcils.

Veido zvaigznītes:

  • Kvadrāta katrā stūrī veic mazu iegriezumu (uz centra pusi).
  • Vidū liec ~1 tējk. pildījuma.
  • Katru otro stūrīti ieloki uz vidu un piespied, lai izveido zvaigzni.
  • Ja neizdodas perfekti — nekas! Kārtainā mīkla cepoties “uzpūtīs” skaistu formu.
  • Formu var veidot, arī ar piparkūku formiņu izspiežot mīklu, bet tad radīsies mīklas atlikumi.

Zvaigznītes pārliek uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu, lai cepoties iegūst zeltainu toni.

Cep iepriekš sakarsētā 200°C temperatūrā 15-18 minūtes, līdz tās ir skaisti pufīgas un zeltaini brūnas.

Atdzesē pāris minūtes un pārkaisa ar pūdercukuru - tas piešķir svētku eleganci un maigu saldumu.

Kā pasniegt uz svētku galda?

  • Koka dēlītis + balts lins = vienkārša, bet ļoti latviska kombinācija.
  • Var papildināt ar sauju svaigu dzērveņu vai grauzdētām mandelēm.
  • Lieliski izskatās kopā ar karstu kakao, kafiju vai piparmētru tēju.

Zvaigznīšu forma un dzērveņu košā krāsa piešķir svētkiem simbolisku siltumu. Tā ir recepte, kas neprasa sarežģītus produktus, bet sniedz daudz - garšas, smaržas un kopā būšanas prieku.