Makaroni ir viens no populārākajiem un vienkāršākajiem ēdieniem pasaulē, taču tieši vienkāršos ēdienos kļūdas gadās pieļaut visbiežāk. Lai gan šķiet, ka makaronus nav iespējams sabojāt, realitātē mēs ļoti bieži pieļaujam darbības, kas ietekmē gan garšu, gan tekstūru. Daži ieradumi ir tik iesakņojušies, ka tiek nodoti no paaudzes paaudzē, pat neapzinoties, ka patiesībā tie traucē pagatavot ideālu porciju! Kā pagatavot makaronus pareizi? Dalās “BBC Food”.
Pārāk maz ūdens
Viena no biežākajām kļūdām ir pārāk maz ūdens. Makaronu vārīšanai vajadzīgs liels katls, lai tie brīvi kustētos un nevārītos “saspiesti”. Ja ūdens ir par maz, makaroni salīp un nevārās vienmērīgi.
Par maz sāls
Vēl viena izplatīta kļūda ir arī nepietiekama ūdens sālīšana. Makaroni paši par sevi ir neitrāli, tāpēc sāls ūdenī ir vienīgais veids, kā tiem piešķirt garšu jau vārīšanas laikā.

Eļļas pievienošana
Nereti cilvēki ūdenim pievieno eļļu, domājot, ka tas pasargās no salipšanas, taču eļļa paliek uz ūdens virsmas un nenodrošina nekādu efektu, turklāt vēlāk var traucēt mērcei pieķerties makaronu virsmai. Daudz svarīgāk ir makaronus pirmajās minūtēs rūpīgi izmaisīt - tieši šajā laikā tie visvairāk mēdz salipt.
Pārvārīšana
Vēl viena būtiska problēma ir pārvārīšana. Ideāls makaronu stāvoklis ir al dente - stingri, bet pilnībā pagatavoti. Ja tie vārās pārāk ilgi, tie zaudē gan tekstūru, gan garšu.
Skalošana ar aukstu ūdeni
Tikpat bieži cilvēki pēc nokāšanas makaronus noskalo ar aukstu ūdeni, cerot, ka tie tā nekļūs lipīgi. Patiesībā noskalošana aizskalo cieti, kas palīdz mērcei vienmērīgi pārklāt makaronus, un šī ir viena no izplatītākajām kļūdām. Vienīgais izņēmums ir makaronu salāti, kad skalošana tiešām ir noderīga.

Mērces pievienošana
Ne mazāk svarīgs ir veids, kā makaroni tiek apvienoti ar mērci. Daudzi tos vienkārši liek uz šķīvja un pārlej ar mērci, taču vislabākais rezultāts rodas tad, ja makaroni īsu brīdi kopā ar mērci pavārās vienā katlā. Turklāt mērci vislabāk gatavot nevis ar parastu ūdeni, bet makaronu ūdeni - tajā esošā ciete padara mērci krēmīgu un sasaista tās sastāvdaļas.
Par daudz piedevu
Makaronu ēdieni bieži vien ir ģeniāli tieši savā vienkāršībā, bet pārlieku liels sastāvdaļu skaits padara garšu haotisku.
Pārāk reti tiek pārbaudīta makaronu gatavība vārīšanas laikā
Pagaršojot tos ik pa brīdim, viegli noķert ideālo konsistenci un panākt, lai tie lieliski sader ar izvēlēto mērci.
Makaroni nav sarežģīti, bet, zinot dažus nelielus knifiņus, to garša var kļūt daudz izteiksmīgāka un tuvāka tam, ko piedāvā labākie itāļu restorāni. Perfekti makaroni nav veiksme - tas ir ieradumu jautājums!
Lasiet arī, ar ko atšķiras lēti un dārgi makaroni?