Lai makaroni sanāktu garšīgi, nav jābūt pavāram, tomēr ir daži noteikumi, kas atšķir parastus, mīkstus makaronus no tiem, kas ir elastīgi, aromātiski un lieliski “saspēlējas” ar mērci - itāļi to sauc par al dente - stingri, bet ne cietiem. Galvenais noslēpums slēpjas nevis pašos makaronos, bet ūdenī! Mācāmies kopā ar “BBC Food”.
Kas ir al dente?
Al dente nozīmē, ka makaroni ir izvārīti tik ilgi, lai tie būtu mīksti no ārpuses, bet saglabātu nelielu stingrumu centrā.
Ne cieti, ne pārvārīti - zelta vidusceļš.
Kā to atpazīt:
Kāpēc tas ir svarīgi:

Cik sāļam jābūt ūdenim?
Īsti pavāri iesaka - ūdens jāsāla tā, lai tas garšotu kā viegli sāļa jūra!
Lūk, precīzas proporcijas:
Kāpēc tik daudz? Sāls iesūcas makaronos tikai tad, kad tie vārās. Ja nesālīsi ūdeni, vēlāk pievienotā sāls vairs neiesūksies un makaroni garšos “pliekani”.
Ievēro
Uzvāri ūdeni līdz spēcīgam burbulim.
Pievieno sāli.
Tikai tad pievieno makaronus.
Pirmajās 30 sekundēs noteikti samaisi - tieši tad tie mēdz salipt.
Tālāk maisi reti, bet regulāri - neļauj tiem “sēdēt” uz katla apakšas.

Cik ilgi vārīt?
Pēc izkāšanas makaroni vēl turpina gatavoties, īpaši, ja tos liksi mērces pannā.
Ja mērce būs karsta, makaroni pabeigs gatavoties tieši tur!
Ko darīt ar makaronu ūdeni?
Makaronu ūdens ir īsts zelts!
Makaronu ūdenī ir:
Šī ciete ir dabīgs mērces sabiezinātājs - tā padara mērci krēmīgu un vienmērīgi apvelk katru makaronu.

Kā to izmantot?
Pievieno 2-4 ēdamkarotes makaronu ūdens mērcei pannā.
Pievieno nokāstos makaronus.
Sajauc un gatavo uz zemas uguns 20-40 sekundes.
Tieši šis ir iemesls, kāpēc restorānu makaroni vienmēr liekas “krēmīgi”, pat ja mērce ir pavisam vienkārša.
Biežākās kļūdas, gatavojot makaronus
Dažkārt pievienojam eļļu, vārot makaronus, tomēr tā nosēžas uz makaroniem un vēlāk traucēs “pieķerties” mērcei.
Ja izmantojam pārāk maz ūdens, makaroni salips.
Ja pēc vārīšanas makaronu aplej ar aukstu ūdeni, tas “atņem” garšu, tāpēc makaronus nepieciešams tikai nokāst.
Labi makaroni nav atkarīgi no sarežģītām mērcēm - tie ir atkarīgi no ūdens, sāls un laika.
Ja tos vāra al dente un saglabā nedaudz makaronu ūdens, iegūsiet ideālu vakariņu mērci no visparastākajām sastāvdaļām - tomātiem, sviesta, ķiploka vai parmezāna.
Lasiet arī, ar ko atšķiras lēti no dārgiem makaroniem.