No maza groziņa līdz pamatīgai laulības gultai

Reta būs tāda māja, kuras saimnieki pītā grozā neglabātu krāsainus dzijas kamolus vai sīpolus. Toties Lolitai un Pēterim Tutāniem noteikti ir viena no interesantāk iekārtotajām mājām.

„Mūsu nodoms ir šeit iekārtot pinēju sētu," saka Lolita Tutāne. „Tur jau pa logu var redzēt. Māja ir līdz jumtam, daudz kas vēl jādara, bet pašreizējā situācijā valda neskaidrība, kā būs ar ražošanu. Gribam tur atvērt muzeju, pinēju studiju, nelielu veikaliņu, būs atsevišķa telpa darbnīcai. Ļoti vēlos aicināt kopā vecos amatniekus, vēl darbojas studijas Tīne un Vasa. Ir tik interesanti no katra meistara uzzināt, kā viņš strādā. Mums ir divi labi vājredzīgi pinēji, kuri gatavo fantastiskas lietas! Otrajā stāvā būs pāris istabiņas, kur varētu uzturēties ģimene un dzīvot te kaut nedēļu, pie reizes meistara vadībā nopīt savu groziņu. Ļoti vēlamies, lai šis amats neizzustu tāpat, kā tas ir noticis citās zemēs. Mums ir trīs klienti Japānā. Kad viņiem vaicājām, kāpēc neviens nepin, japāņi atbildēja, ka šis arods izzudis, to darījuši viņu vectēvi," saka Lolita Tutāne.

Viņu ģimenes lauku mājā ikviens var pārliecināties, kā pinums iederas interjerā. Tik tikko iekārtota virtuve, vīrs pabeidzis nopīt vairākas kastes. Viņam izdevās dabūt tādu toni klūgām, kas pieskaņots pārējām mēbelēm. Tas bijis diezgan darbietilpīgs un sarežģīts process. Vienā no kastēm glabājas medus burciņas, otra ir maizei, trešajā varēs likt virtuves dvieļus. Katrai saimniecei pašai jāizdomā, ko viņa tādās kastēs gribētu glabāt. Lolitai pašai ļoti patīk stūrītis loga ailē, jo ķiploki, sīpoli, kāds dārzenis vienmēr ir pa rokai. Dārzā salasītās jāņogas un upenes iebērtas pītos groziņos, arī meža avenēm gatavots īpašs grozs. Atpūtas zonā savu funkciju lieliski pilda bāra galdiņš, uz kura novietoti kafijas trauki. Turpat uz dīvāna - gaišos toņos nopīts grozs mazulim.

Pirmajā piecniekā

Lolita un Pēteris pin tikai no kārklu klūgām, nodarbinot vēl 10 cilvēkus. Starp 20 Latvijas pinējiem Tutāni neapšaubāmi ir pirmajā piecniekā. Reta būs tāda kafejnīca, restorāns, viesu nams, kur nevarētu redzēt viņu veikumu. Kad Krasta ielā, Rīgā, atklāja atpūtas centru Lido, Lolitai ar Pēteri vajadzēja izpīt vairākus briežus. Vasaras nogalē lielāks pieprasījums ir pēc sēņu groziem. Šogad gan samazinājies pieprasījums, bet pasūtījumu straumīte vienalga neapsīkt. Pavisam nesen vienai kafejnīcai apņēmušies nopīt 100 (!) paplātes.

Viss ražošanas process, sākot no idejas un skices, līdz gatavam darbam notiek, savstarpēji vienojoties. Par tehniskām lietām un, kā to labāk izdarīt, vairāk zina Pēteris. Viņš arī pirmais ģimenē apguvis šīs prasmes. Pēteris sācis pīt 1985.gadā, kad gājis kursos. Tolaik viņa kādreizējā darbavietā - Ogres rajona Lauktehnikā - interesentiem organizētas apmācības.

„Es pinēju amatu vēlējos pacelt tādā pašā līmenī, kāds ir jebkurš darbs. Tā mēs arī sākām - stāstījām un rādījām radio un TV, mācījāmies kopā ar citiem. Latvijā nav daudz pinēju, kuri ar to pelna iztiku. Mēs neturam sveci zem pūra. Pēteris vienmēr citiem parāda, kā tehniski pareizāk izpīt vienu vai otru priekšmetu. Tas jau tikai ceļ pinēju amata prestižu. Ikvienai telpai iespējams izgatavot ļoti specifiskas lietas, " pārliecināti

saka Lolita Tutāne.

Katrā telpā - pinumi

Viņu lauku mājās Tukuma rajona Milzkalnē vislabāk redzēt, cik gaumīgi un mūsdienīgi izskatās pinumi arī jauniešu istabās. Meitas Annas guļamistabā ir pēc dizaineru zīmējumiem appītas nakts lampas un lustras. Te vieta arī pītam krēslam, dažāda izmēra kārbām pie spoguļa. Dabiski, ka arī spogulis ticis pie pīta ierāmējuma.

Abu dēlu - Augusta un Mārtiņa - istabā ir gan pīts galds un ķeblis, gan arī krēsli un appīta lustra. Te novietota pīta lāde, kurā var glabāt dažādas mantas. Visā mājā pat papīrgrozi ir pīti! Atbalstot vietējos uzņēmējus, Tutāni mēbeles pasūtījuši Aizputē. Gaišās koka gultas, kumodes, TV galdiņi, skapji lieliski harmonē ar pinumiem.

Vecāku guļamistabā dižojas ļoti ērts un skaists šūpuļkrēsls, appītas nakts lampas un lustra. Lai no guļvietas būtu ērtāk vērot TV, tam izgatavots speciāls paliktnis. Ja kāds domā, ka mūsdienīgi iekārtotā vannas istabā pinumi ir lieki, viņš maldās. Lolita ar Pēteri izrāda, ka pat ļoti nelielā telpā var ievietot pītu veļas grozu. Kas teicis, ka ķermeņa kopšanas līdzekļus nevar glabāt pītās kārbās? Var, un kā vēl!

Audzē arī paši

Viņi pārliecinājušies, ka pašiem savus pinumus realizēt noteikti ir izdevīgāk. Tad katrs grozs, ikviena kārba vai veļas grozs atrod savu īsto saimnieku. Ar lielu prieku viņi brauc uz gadatirgiem, pilsētu svētkiem. Mūsu ciemošanās reizē abi āva kājas Ventspils svētkiem. Domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs parasti kārojot pēc ietilpīgiem sēņu groziem, jo allaž tos atdāvinot.

Pagājušajā nedēļā Lolita ar Pēteri devās uz Aglonu, jo svarīgi ir pašam pārdot savu darbu.

Pēteris stāsta, ka pirms pieciem gadiem bijis problemātiski iegādāties klūgas, meklējuši audzētājus pat ar preses izdevumu starpniecību. Pašlaik ir četras ģimenes, kas piegādā klūgas. Jo garāka, jo tā dārgāka. Iemācījušies paši audzēt, jo Polijā pirktās nav kvalitatīvas. Ja pirmā gada dzinums, sasiets mezglā, nelūzt, tā ir kvalitatīva klūga. Svarīgi klūgu stādījumus pirmos divus gadus kārtīgi kopt - ravēt, lai nepārņem nezāles, kā arī izpļaut rindstarpas. Rudenī, kad nokrīt lapas, visas klūgas jānogriež. Tās šķiro pēc garuma un diametra, izvēloties, kur katra noderēs. Izrādās, ir dažādu sugu klūgas, vislabākās var iegūt no Čehijā izaudzētajiem celmiem.

Dzīvesstils

Finansiālu panākumu trūkums dzīvē var būt atkarīgs no nepareizām lietām mājās. Ja jūs ticat šai teorijai, tad šie padomi ir paredzēti jums. Ir ļoti svarīgi piepildīt savu māju tikai ar lietām, kas nes pozitīvu enerģiju.

Svarīgākais