Grilēšanas noslēpumi veselībai un slaidumam

© Foto: pixabay.com

Nav iemesla atteikties no gaļas grilēšanas, pat ja ievērojat veselīgu dzīvesveidu. Galvenais ir nepārspīlēt un zināt, kā pareizi pagatavot un ēst šos ēdienus.

Protams, diez vai kādam šis ēdiens asociējas ar veselīgu uzturu, tomēr ir daudz veidu, kā ēst barbekjū, nekaitējot ķermenim. Kādi ir veselīga barbekjū noteikumi, jautā health.com.

Barbekjū cienītāju ABC

Foto: pixabay.com

Daži svarīgi padomi visiem barbekjū cienītājiem:

  • Gaļu labāk cept uz uguns no sadedzinātām oglēm, nevis uz atklātas uguns;
  • Nemēģiniet pārāk daudz grilēt.

Foto: pixabay.com

  • Ēdiet barbekjū ar daudz zaļumiem un dārzeņiem. Antioksidanti un diētiskās šķiedras to sastāvā palīdzēs ātrāk sagremot gaļu un samazināt kaitīgo vielu risku, kas parādās cepšanas laikā. Un šādā veidā, visticamāk, nevarēsit apēst pārāk daudz no paša šašlika.
  • Pasniedziet šašlika ar asām garšvielām. Šī kombinācija palīdzēs gremošanai tikt galā ar smagu pārtiku.
  • Neaizmirstiet par dzeršanas režīmu ēdienreizes dienā, lai jūs varētu atvieglot gremošanas sulas izdalīšanos.

Labāk ir ēst zivis ar zemu tauku saturu

Kas būtu jāzina zivju mīļotājiem? Daži uzskata, ka no tā pagatavotais šašliks būs veselīgāks. Barbekjū no treknām zivīm ir garšīgs, bet reāla labuma no tā maz. Sildot, tauki veido kaitīgas vielas, cieš arī omega-3. Reizēm var ēst šādu šašliku, taču nevajadzētu domāt, ka šāds ēdiens ir piemērots veselīgam dzīvesveidam. Varat arī mēģināt cept zivis oglēs folijā. Tādā veidā tās būs noderīgākas.

Kāpēc adžika ir labāka par majonēzi?

Foto: Pexels.com

Pareizā mērce, piedevas un garnīra ēdieni palīdzēs gremošanai tikt galā ar šašliku. Skābās mērces, piemēram, adžika, mērces uz tomātu bāzes vai marinēti dārzeņi, ēdienam piešķir spilgtumu un garšas kontrastu. Produkti ar skābumu palīdz uzlabot gremošanu, jo stimulē kuņģa sulas un žults veidošanos, kas palīdz organismam vieglāk uzņemt trekno un proteīna pārtiku.

Runa nav tikai par kalorijām

Grilēšanai vajadzētu izvēlēties liesu gaļu. Turklāt jautājums ir ne tikai par to, ka būs mazāk kaloriju. Pētījumi liecina, ka tauki var absorbēt dažas kaitīgas vielas, piemēram, kancerogēnus, kas rodas, gatavojot gaļu uz atklātas uguns (piemēram, oglekļa monoksīdu, policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus.

Ko var padzerties?

Foto: pixabay.com

Ko var padzerties, izņemot tīru ūdeni? Ieteicams treknus ēdienus kombinēt ar apelsīnu sulu. Fakts ir tāds, ka šāda sula saturēs flavonoīdus, kas var samazināt iekaisuma līmeni un oksidatīvo stresu pēc ne pārāk veselīgas maltītes.

Galvenais ir daudzums un biežums. Ja ēdīsiet tik treknus, kalorijām bagātus ēdienus mazās porcijās un ne katru dienu, tad nekāda kaitējuma nebūs. Glāzi sulas varat aizstāt ar veselu apelsīnu.

Lasi arī: Kā pareizi cept zivis

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.