No nolietotiem apaviem līdz koncertflīģelim. Sotheby 's Londonas izsolē pārdod Fredija Merkūrija personīgās mantas

© Foto: Sotheby 's

Koncerttērpi, rekvizīti, dārglietas, mākslas priekšmeti, mūzikas instrumenti, dziesmu tekstu oriģināli... Vairāk nekā 1400 priekšmetu, kas piederējuši leģendārajam grupas “Queen” frontmenim Fredijam Merkūrijam, kļuvuši par lotēm izsolē Londonā. 93% lotu pārdotas virs to novērtējuma.

“Fredijs bija skopulis, viņš neko neizmeta ārā. Viņa kolekcija sniedz mums neparastu 360 grādu skatījumu uz cilvēka dzīvi - no viņa bērnības līdz nāvei,” pastāstīja Sotheby 's pārstāvis Tomass Viljamss.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Sotheby's (@sothebys)

Fredijs Merkūrijs nomira no AIDS 1991. gadā 45 gadu vecumā. Lielākā daļa viņa īpašumu, kā arī Garden Lodge muiža saskaņā ar testamentu pārgājuši viņa tuvajai draudzenei Mērijai Ostinai (viņu attiecības kādreiz sākās kā mīlas, bet beidzās ar stipru draudzību). 32 gadus Mērija bija mūziķa mantojuma glabātāja, bet beigās nolēma to izpārdot. Daļu no ieņēmumiem viņa solīja ziedot labdarības organizācijai “Mercury Phoenix Trust”, ko grupas “Queen” dalībnieki izveidoja pēc Fredija nāves.

Mūziķa tuvākajiem cilvēkiem izsole izraisīja pretrunīgas izjūtas. Tā “Queen” ģitārists Braiens Mejs Instagram ierakstījis, ka ir ļoti sarūgtināts par to, ka Fredija Merkūrija intīmākās personīgās lietas un ieraksti aiziet izsolē. “Es nevaru uz to skatīties,” rakstīja Mejs.

Daudzi sēro par to, ka šāda unikāla kolekcija varētu būt pamats Merkūrija muzejam, taču tagad visas šīs lietas tiks izkaisītas pa pasauli, un droši vien vairs nekad nesavienosies vienā ekspozīcijā.

Lai gan kopš Fredija nāves pagājuši jau 32 gadi, interese par viņa daiļradi nemazinās. To pierādīja arī pašreizējā izsole, kuras gaitā daudzas lietas tika pārdotas desmitiem un pat simtiem reižu dārgāk par pieteikto vērtību.

Tā sudraba rokassprādze čūskas veidolā, ko Fredijs valkāja klipā “Bohēmas rapsodija” 1975. gadā, tika pārdota par apmēram 813 tūkstošiem eiro (698,5 tūkstošiem mārciņu). Tas gandrīz simtkārt pārsniedz tā novērtējumu.

Foto: Sotheby 's

Zaļās durvis mūziķa Garden Lodge muižā, kuras pēc Fredija nāves daudzus gadus apgleznoja viņa fani, tika pārdotas par 480 tūkstošiem eiro (412, 75 mārciņām) - tas vairāk nekā 25 reizes pārsniedz novērtējuma vērtību.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Sotheby's (@sothebys)

Pat stipri novalkātās Adidas sporta kurpes pārdotas par 147,7 tūkstošiem eiro (127 tūkstošiem mārciņu).

Foto: Sotheby 's

Vērtīgākās lotes izrādījās pieticīgā papīra lapa ar Fredija rokrakstu uz piezīmēm pie “Bohēmas rapsodijas” (1,6 miljoni eiro) un Yamaha G2 Baby Grand klavieres, pie kurām viņš sarakstīja šo dziesmu (apmēram 2 miljoni eiro).

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Sotheby's (@sothebys)

Izpārdošanā bija daudz mākslas darbu. To vidū ir antikvāras mēbeles, Lalique vāzes, Faberge juvelierizstrādājumi, Pikaso, Dalī, Matisa, Miro gleznas. Fredijs bija kaislīgs mākslas stikla cienītājs, viņam patika Tiffany lampas. Šis Seven-Light Lily modelis izsolē pārdots par 71 tūkstoti eiro (60, 96 tūkstošiem mārciņu).

Foto: Sotheby 's

Īpaša kaislība Fredijam bija pret Japānu. 1975. gadā grupa “Queen” pirmo reizi viesojās šajā valstī viesizrādēs, un Fredijam liels pārsteigums bija tas, cik daudz fanu viņam ir Japānā. Pēc tā brauciena viņš sāka kolekcionēt japāņu dekoratīvo mākslu. 1970. gados grupa “Queen” ne reizi vien kāpa uz skatuves un fotografējās košos kimono, bet Merkūrijs saglabāja mīlestību pret zīda halātiem līdz mūža beigām. Speciālisti apgalvo, ka Fredija Japānas kolekcijas mērogs ir pelnījis atsevišķu izpārdošanu, tāpēc par dažām lotēm izsolē notika nikna cīņa.

Foto: Sotheby 's

Tā kokgriezuma gravīra “Pēdējā lietusgāze pār Sin-Ohasi tiltu” - 1857. gada Edo laikmeta darbs, ko mūziķis 1977. gadā nopirka Sotheby 's izsolē, pārdota par 340 tūkstošiem eiro (292 tūkstošiem mārciņu). Bet 1976. gada kimono tika pārdots par 66, 5 tūkstošiem eiro (57, 15 tūkstošiem mārciņu).

Vienas no nozīmīgākajām lietām, kas asociējas ar Frediju Merkūriju, ir kronis un apmetnis, kurā viņš uzstājās pēdējā “Queen” koncertā 1986. gadā. Par šīm mantām ritēja gara cīņa, kurā uzvarēja kāds brazīliešu uzņēmējs. Viņš par tiem spējis samaksāt 739 tūkstošus eiro (635 tūkstošus mārciņu).

Foto: Sotheby 's

“Kad cilvēki saka, ka Fredijs pieder Lielbritānijai, es domāju, ka tas ir malds,” pēc izsoles sacīja šis cilvēks, “viņš pieder visai pasaulei”.

Svarīgākais