Rudens ražas noslēpumi: ko saldēt, ko kaltēt

© Pexels.com

Rudens burvība slēpjas zeltītajos dārzos un krāšņajos augos - taču kā šo bagātību saglabāt, lai baudītu arī ziemā? Šajā rakstā atklāsim vienkāršus, taču gudrus padomus, kā rudens dārzeņus un garšaugus saglabāt pēc iespējas garšīgākus. Saldēt vai kaltēt - tas ir jautājums, uz kuru atbilde atkarīga no audzējuma veida, lietošanas plāna un vēlamā rezultāta. Ar padomiem dalās “Southern Living”.

Ko labāk saldēt?

  • Gaļīgie dārzeņi, piemēram, brokoļi, zaļie zirnīši, sparģeļi - tos ieteicams īsi blanšēt un tikai tad saldēt, lai saglabātu krāsu, garšu un tekstūru.
  • Zaļās lapas, piemēram, spināti un piparmētras - sasalst ļoti labi, turklāt tie nezaudē krāsu un var ilgi saglabāt svaigumu.
  • Garšaugi: baziliks, pētersīļi, dilles - tos vislabāk sasaldēt eļļas vai ūdens kubiņos, lai ilgāk saglabātu aromātu.

Ko labāk kaltēt?

  • Sausāki, cietāki dārzeņi, piemēram, tomāti, gurķi, burkāni vai rāceņi, lieliski kalpo kā dārzeņu čipsi vai sajaukums zupām. Tos var cept cepeškrāsnī vai kaltēt dehidrētājos.
  • Kārtainie garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, oregano — to aromāts intensīvi koncentrējas, kad tie tiek kaltēti, tādējādi palielinot garšas spēku un ilgstošumu.

Pexels.com

Ja izvēlies saglabāt ražu, vari domāt par diviem galvenajiem principiem - saldēšanu un kaltēšanu. Saldēšana vislabāk noder, ja vēlies saglabāt svaigumu, krāsu un maigumu - tā piemērota zaļajiem dārzeņiem, lapu dārzeņiem kā spinātiem un piparmētrai, kā arī garšaugiem, piemēram, bazilikam vai pētersīļiem. Šādā veidā augi saglabā dabisko aromātu un tekstūru, kas lieliski noder zupām, sautējumiem vai smūtijiem.

Savukārt kaltēšana ir ērtāka, ja vēlies ilgstoši uzglabāt dārzeņus vai garšaugus un taupīt vietu virtuves plauktos. Sausie un cietie dārzeņi, piemēram, tomāti, burkāni vai rāceņi, kā arī garšaugi kā timiāns, rozmarīns un oregano, kaltējot iegūst intensīvāku aromātu. Šie kaltētie augi labi iederas mērcēs, marinādēs vai kā garšviela ēdieniem ziemā.

Tātad izvēle starp saldēšanu un kaltēšanu atkarīga no tā, ko vēlies saglabāt - svaigumu un krāsu vai aromātu un ilgstošu uzglabāšanu. Dažkārt visprātīgāk ir kombinēt abas metodes, lai rudens ražu ziemā izmantotu pilnā krāšņumā.

Rudens ražas saglabāšana ir pavisam vienkārša - izvēlies starp saldēšanu, ja vēlies saglabāt svaigumu un krāsu, vai kaltēšanu, ja vēlies intensīvu aromātu un ilgstošu mantu.

Kombinējot abas metodes, ziemā varam baudīt dārzeņu un garšaugu dažādību, sajust rudens garšu un ietaupīt vietu virtuvē!