Hipnoze - mīti un kas aiz tās patiesībā stāv

© Publicitātes foto

Kad mēs izdzirdam vārdu “hipnoze”, bieži vien pirmais, ko iedomājamies, ir tā saucamā “skatuves hipnoze”, ko esam redzējuši filmās vai komiksu žurnālos, kur kāds mistisks vīrietis hipnotizē skatītājus un liek viņiem darīt neiedomājamas lietas.

Tomēr darbs ar hipnozes praktiķi jeb hipnoterapeitu, kurš ir apmācīts klīniskajā hipnozē, notiek daudz citādāk, taču rezultāts ir tik pat iespaidīgs.

Kas īsti ir hipnoze?

Publicitātes foto

Daudz kur tiek minēts, ka tas ir stāvoklis starp nomodu un miegu, taču jebkurš profesionāls hipnoterapeits man piekritīs, ka subjektam ne vienmēr ir nepieciešams ieiet transa stāvoklī vai dziļā relaksācijā, lai būtu hipnozē. Bieži hipnozi sasaista ar transu, bet tie noteikti nav sinonīmi. Skotu ķirurgs Džeimss Braids (1795-1860), dēvēts arī par modernās hipnoterapijas tēvu, aprakstīja hipnozi kā koncentrētu (apzinātu) uzmanību uz dominējošo ideju (ierosinājumu). Tas ir mainīts apziņas stāvoklis, kurā cilvēks brīvi un viegli uztver un pieņem ierosinājumus (angļu val. - suggestions) un attiecīgi reaģē zemapziņas un fiziskā līmenī. Dažreiz tam nav nepieciešams atrasties “transā” vai pat aiztaisīt acis. Cilvēks var atrasties pilnīgā nomodā un būt hipnotizēts.

Aprakstīto apziņas stāvokli var sasniegt saviem spēkiem (pašhipnoze) vai izmantot apmācīta profesionāļa palīdzību, kas veicinātu labvēlīgās un vēlamās pārmaiņas (hipnoterapija).

Mūsdienās hipnoze tiek izmantota kā viena no izcilākajām metodēm, ar kuru palīdzību var piekļūt mūsu iekšējam potenciālam un uzlabotu pašvērtējumu, kā arī paškontroli, mazināt stresu un trauksmi, tikt galā ar bezmiegu, atvieglot sāpes, tikt vaļā no dažādām fobijām, atmest smēķēšanu, zaudēt svaru vai atmest citus nevēlamus ieradumus. Hipnoze tiek izmantota, arī lai samazinātu stresa radītos simptomus (galvassāpes, dermatoloģiskus traucējumus, kā arī kuņģa un zarnu trakta problēmas), blakusefektus pēc apstarošanas un ķīmījterapijas un pat atvieglotu dzemdības. Saraksts ir nebeidzams. Es personīgi izmantoju pašhipnozi zobārsta vizīšu laikā, lai mazinātu bailes un nepārvaramo stresu, kas tika radīts bērnībā, kad mani zobi tika urbti ar padomju driļļiem, radot traumu uz mūžu. Novērojot savu progresu, es tiešām varu apgalvot, ka hipnoze strādā.

Kā tas tiek paveikts?

Publicitātes foto

Sniedzot zemapziņai ierosinājumus, burtiski iestāstot tai nepieciešamās idejas vai sāpju atvieglojuma gadījumā, iemācot tai nereaģēt uz sāpēm vai pilnībā ignorēt tās. Cik zināms, atkārtošana ir zināšanu māte, tāpēc saucamie ierosinājumi tiek atkāroti piecas, desmit vai divdesmit reizes, ja nepieciešams, lai tos tā kārtīgi iekaltu zemapziņā.

Labākais ir tas, ka tev nav nepieciešams iknedēļu apmeklēt terapeita kabinetu. Dažreiz pietiek ar vienu līdz sešām sesijām, lai sasniegtu vēlamo rezultātu. Tas ir ātri un efektīvi. Tieši tāpēc es esmu tādā sajūsmā par to, ka hipnoze gūst arvien lielāku popularitāti, jo tās ietekme ir fenomenāla! Protams, visvērtīgākie rezultāti ir no darba ar terapeitu, kas ir apmācīts klīniskajā hipnozē un hipnoterapijā. Profesionāls hipnoterapeits tev iemācīs pašhipnozi, lai tu varētu to patstāvīgi izmantot ikdienā. Tomēr tādos jautājumos kā pašvērtējums, pašcieņa, ticība sev, drosme, palīdzību var tik pat labi atrast Youtube pašhipnozes video. Tas, manuprāt, ir visefektīvākais veids, kā dehipnotizēt sevi no visām negatīvajām domām un limitējošiem uzskatiem, ar kuriem mūsu pašu prāts mūs hipnotizē ik dienu. Tieši tā - pašiem neapzinoties, mēs esam mūsu prāta hipnozē, un reti kad tas hipnozes stāvoklis ir pozitīvs. Tāpēc mums visbiežāk ir nepieciešama hipnoterapija - lai tiktu vaļā no visa tā, kas traucē mums sasniegt potenciālu un virzīties uz priekšu.

Mums ir burtiski jāiekaļ sev šīs lietas, kamēr prāts sāk ticēt sniegtajiem ierosinājumiem un idejām, un attiecīgi darboties mūsu labā, nevis pret mums.

Taču, neskatoties uz visiem klīniskajiem pētījumiem un hipnozes efektivitātes pierādījumiem, esmu ievērojusi, ka cilvēkiem ir bail no “hipnozes” termina vien visu to mītu dēļ, kas mums ir radušies no iepriekš minētās “skatuves hipnozes”.

Šeit ir daži no tiem mītiem:

1.HIPNOTERAPEITS VAR MANIPULĒT AR TEVI

Pat esot visdziļākajā hipnozē, neviens nevar manipulēt ar tevi bez tavas gribas un piekrišanas. Esot hipnozē, tu neesi kaut kādā nesaprotamā dārzeņa stāvoklī. Kā jau es iepriekš uzsvēru, tev nemaz nevajag atrasties transā, lai būtu hipnozē. Tu esi pie pilnas apziņas, vari komunicēt un spēj kontrolēt notiekošo. Hipnoterapeits nevar kontrolēt tavu prātu vai manipulēt ar tevi. Tā ir tava izvēle - pieņemt vai nepieņemt tos ierosinājumus un idejas, kuras tevī tiek “iehipnotizētas”. Patiesībā - visa veida hipnoze ir pašhipnoze un, lai gan kāds tev dod norādes, hipnotizē tu sevi pats.

2.TU VARI IESPRŪST HIPNOZĒ

Publicitātes foto

Tu nevari “iesprūst” vai palikt mūžīgi hipnozē. Tas ir fiziski neiespējami. No modernās hipnozes pastāvēšanas laikiem, kas ir 19.gs, nav neviena paša dokumentēta gadījuma, kad cilvēks neizietu no hipnozes. Iziet no hipnozes ir tik pat viegli un dabīgi, kā ieiet tajā. Mēs visi ieejam hipnotiskā transa stāvoklī vairākas reizes dienā, piemēram, lasot grāmatas, skatoties aizraujošu kino, meditējot vai braucot pie stūres autopilotā. Es neteiktu, ka cilvēki “iesprūst” romānos, ko lasa, vai nespēj iziet ārā no meditācijas, kad vien vēlās. Līdzīgi ir ar hipnoterapiju. Pat sesijas laikā tu to vari patstāvīgi pārtraukt, ja vēlies.

3.HIPNOTERAPIJA IR BAISA UN BĪSTAMA

Hipnoze ir viens no patīkamākajiem stāvokļiem, kādā vien var būt, it īpaši, ja tiek izmantotas padziļinoši relaksējošas indukcijas. Daži cilvēki pat vēlas uzkavēties hipnozes “transā”, jo sajūtas ir lieliskas. Nav nekas, par ko vajadzētu uztraukties. Hipnoterapijas laikā, terapeits izmanto dažādas metodes, lai mazinātu stresu un satraukumu par nezināmo, kā arī iespējamu pretestību no klienta puses. Nepastāv nekādi riski, kas varētu tevi kaut kādā veidā negatīvi ietekmēt. Izņēmums būtu nopietnas psiholoģiskas problēmas vai garīga rakstura problēmas, bet tādā gadījumā jebkurš adekvāts hipnoterapeits atteiktu terapiju. Citādāk jebkurš var pakļauties hipnozei un gūt neaptveramu labumu no tās.

Voila, voila! Es varētu vēl gari un plaši stāstīt par hipnozi, tās vērtību un efektivitāti. To ir grūti ietvert dažās rindkopās. Tomēr es ceru, ka man kaut nedaudz ir sanācis lauzt tos mītus, kas vēl šodien attur cilvēkus no šā fenomenālā terapijas veida, kas var ātri un viennozīmīgi mainīt cilvēku dzīves, dažreiz stundas laikā vien. Baidīties no pozitīvām pārmaiņām un tādējādi atturēt sevi no tām ne pie kā nenovedīs. Hipnoterapija gan!

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais