Citrusaugļu miziņas nereti paliek pāri pēc sulu spiešanas vai ēdienu gatavošanas, un bieži vien tās vienkārši nonāk atkritumos. Taču tās ir vērtīgs resurss – aromātiskas, veselīgas un daudzpusīgas. Ar pareizu žāvēšanu un uzglabāšanu tās var kļūt par noderīgu sastāvdaļu gan virtuvē, gan mājas kopšanā. Vairāk par citrusaugļu mizas žāvēšanu un izmantošanu lasi thekitchn.com.
Izvēlies svaigus citrusaugļus - apelsīnus, citronus, laimus vai greipfrūtus, bez pelējuma vai bojājumiem.
Nomazgā un nosusini - noņem putekļus un iespējamos pesticīdus, izmantojot siltu ūdeni.
Noņem no mizas tikai baltās daļas - baltā daļa var būt rūgta, tāpēc lielāko daļu baltās daļas var noņemt, īpaši, ja plāno izmantot ēdienos vai dzērienos.
Sagriez mazos gabaliņos vai strēmelītēs - tas paātrinās žāvēšanas procesu.
Žāvēšana krāsnī - uz cepamā papīra izkārto mizas, iestatiet krāsni 50-60°C un žāvējiet 2-3 stundas, periodiski apmaisot.
Dabīgā žāvēšana - izkārto uz režģa sausā, vēdināmā vietā, žāvē 2-3 dienas līdz mizas ir pilnīgi sausas.
Mikroviļņu metode - īslaicīga un ātra, bet jāuzmanās, lai mizas nepiedeg.
Tēja un siltie dzērieni - pievieno gabaliņus vai rīvētu mizu tējai, karstā šokolādē vai siltā ūdenī ar medu.
Kā garšviela ēdienos - rīvēta miza lieliski papildina salātus, cepumus, kūkas vai marinādes.
Aromatizators mājoklī - ievieto maisiņos, pievieno kanēļa standziņas un iekarini skapī vai telpā, lai radītu mājīgu aromātu.
Dabīgs tīrīšanas līdzeklis - citrusaugļu mizas ar etiķi var izmantot virtuves virsmu tīrīšanai, piešķirot svaigu aromātu un antibakteriālu efektu.
Uzglabāšana
Žāvētās miziņas glabā hermētiskos traukos tumšā, sausā vietā līdz 6-12 mēnešiem. Pirms lietošanas vienmēr pārliecinies, ka tās nav mitras vai pelējuma skartas.
Citrusaugļu mizas ir daudzfunkcionāls resurss, kas var padarīt ikdienu gan gardāku, gan aromātiskāku. Žāvēšana ir vienkāršs veids, kā pagarināt to dzīvi un izmantot pilnībā. Nākamreiz, kad gatavosi sulu vai ēdienu, padomā par miziņām - tās var kļūt par īstu rudens vai ziemas superproduktu tavai virtuvei un mājai.