Brāļu un māsu sāncensība: no konflikta līdz dziļai saiknei

© Foto: Pexels.com

“Brāļu un māsu sāncensība, kur brāļi un māsas sacenšas, strīdas un sacenšas par vecāku uzmanību, ir izplatīta gandrīz katrā ģimenē. Tas var izpausties dažādos veidos, ieskaitot mutiskus strīdus, fiziskus kautiņus, greizsirdību vai aizvainojumu,” raksta extension.usu.edu.

Kaut arī zināms sāncensības līmenis ir normāla parādība, ilgstoši vai intensīvi konflikti var ietekmēt ģimenes dinamiku un bērnu labklājību. Šāda veida konflikts bērnam var šķist pat kā iebiedēšana.

2021.gada pētījumā par ģimenes dinamiku brāļu un māsu iebiedēšana bija saistīta ar zemāku pašcieņas sajūtu un apmierinātību ar pieaugušo dzīvi. Citā pētījumā konstatēts, ka tad, kad bērnu iebiedēja brālis un māsa, paškaitējuma un depresijas risks agrīnā pieaugušā vecumā dubultojās.

Brāļu un māsu sāncensības pamatcēloņi

Foto: Pexels.com

Vecāku uzmanība

Brāļi un māsas bieži sacenšas par ģimenes locekļu, tostarp vecāku, uzmanību. Atšķirīgas uzmanības un attieksmes uztvere var izraisīt greizsirdību un sāncensību starp brāļiem un māsām.

Individuālās atšķirības

Vecuma, personības un interešu atšķirības var izraisīt nesaskaņas. Kad bērni atklāj savas intereses un talantus, viņi vēlas atšķirties un bieži vien arī izcelties. Šeit ir svarīga veselīga attieksme.

Netaisnība

Bērni ir ļoti jutīgi pret taisnīgumu, un viņiem var būt dziļas jūtas par jebkuru attieksmi, ko viņi uztver kā negodīgu vai nevienlīdzīgu.

Foto: Pexels.com

Sajūtot vecāku salīdzinājumu

Tieša un netieša salīdzināšana ar brāļiem un māsām var veicināt aizvainojumu un konkurenci.

Stratēģijas, lai palīdzētu pārvaldīt brāļu un māsu sāncensību

Pavadiet laiku un pievērsiet uzmanību

Pārliecinieties, ka katrs bērns saņem individuālu uzmanību un jūtas novērtēts. Pavadiet kvalitatīvu laiku ar katru bērnu, koncentrējoties uz viņa interesēm un vajadzībām.

Foto: Pexels.com

Izskaidrojiet atšķirības

Atšķirīga attieksme ir neizbēgama un paredzama. Tā vietā, lai vienmēr ieteiktu vienlīdzīgu attieksmi, ir svarīgi sniegt pamatojumu atšķirīgai attieksmei, kad tā notiek.

Pētījumi liecina, ka, ja atšķirīga attieksme tiek izskaidrota un uztverta kā taisnīga, tā nav saistīta ar negatīviem rezultātiem.

Iemāciet konfliktu risināšanas prasmes

Māciet bērniem konstruktīvi risināt konfliktus. Mudiniet viņus izteikt savas jūtas, ieklausīties vienam otrā un rast abpusēji pieņemamus risinājumus.

Brāļiem un māsām bieži ir svarīgi atrisināt savas nesaskaņas bez vecāku iejaukšanās. Demonstrējiet veselīgu konfliktu risināšanu un sadarbību savā mijiedarbībā. Bērni bieži atdarina savu vecāku uzvedību.

Nepieļaujiet fizisku agresiju

Foto: Pexels.com

Izveidojiet noteikumus, kas aizliedz fizisku agresiju starp brāļiem un māsām. Vardarbība starp brāļiem un māsām ir saistīta ar sliktāku garīgo un fizisko veselību. Verbālajai un emocionālajai agresijai jābūt aizliegtai ģimenē.

Izvairieties no salīdzināšanas

Izvairieties tieši salīdzināt savus bērnus, piemēram, “Kāpēc tu nevari būt līdzīgs savam brālim/māsai?” Tāpat izvairieties no marķējuma, piemēram, “smieklīgais”, “gudrais” vai “klusais”.

Salīdzinājumi var veicināt dusmas, greizsirdību un aizvainojumu. Izceliet katra bērna unikālās stiprās puses un sasniegumus.

Nosakiet ģimenes noteikumus

Foto: Pexels.com

Izveidojiet skaidrus noteikumus pieņemamai uzvedībai un konfliktu risināšanai. Nodrošiniet, lai noteikumi atbilstu katra bērna vecumam un izpratnes līmenim un lai vispārīgie noteikumi tiktu piemēroti vienādi. Konsekventa izpilde palīdz bērniem saprast robežas.

Nodrošiniet pozitīvu attieksmi

Slavējiet brāļu un māsu sadarbību un komandas darbu.

Pavadiet laiku kopā kā ģimene

Sarīkojiet spēļu vakarus vai dodieties izbraukumos. Ļaujiet katram bērnam pēc kārtas izvēlēties spēli vai aktivitāti, lai ikviens sajustu, ka viņu izvēle ir svarīga un tiek novērtēta.

Ja nepieciešams, meklējiet profesionālu palīdzību

Foto: Pexels.com

Ja brāļu un māsu sāncensība kļūst par pastāvīgu izaicinājumu vai kļūst arvien intensīvāka, meklējiet palīdzību no ģimenes terapeita vai konsultanta. Māsu un brāļu sāncensība ir dabiska pieaugšanas sastāvdaļa, un to var efektīvi pārvaldīt, izmantojot pareizās stratēģijas.

Veicinot labvēlīgu un godīgu vidi, mācot konfliktu risināšanas prasmes un izskaidrojot atšķirīgās attieksmes, vecāki var palīdzēt bērniem veidot spēcīgas, pozitīvas un ilgstošas ​​attiecības ar saviem brāļiem un māsām.

Lasi arī: Vai mātes asinsgrupa ietekmē topošos bērnus

Svarīgākais