Kafijas rituāls mājās var būt īsts prieks, taču reti kurš aizdomājas par to, cik liela nozīme ir kafijas aparāta uzturēšanai. Pat visdārgākā automātiskā kafijas mašīna var zaudēt garšu kvalitāti un saīsināt savu kalpošanas laiku, ja to nepareizi kopj. Ar dažiem vienkāršiem soļiem var nodrošināt, ka katra tase kafijas saglabā pilnīgu aromātu, un aparāts kalpo ilgāk. Vairāk par kafijas aparātu kopšanu un padomiem lasi perfectdailygrind.com.
Tvertne ūdenim - regulāra iztukšošana un noskalošana novērš kaļķa nogulsnes un baktēriju veidošanos.
Kādu ūdeni izvēlēties kafijas aparātam?
Ūdens kvalitāte būtiski ietekmē kafijas garšu un aparāta kalpošanu. Labāk izmantot svaigu, tīru ūdeni, vēlams filtrētu vai minerālūdeni ar zemu kaļķa saturu. Smags un ciets ūdens veicina kaļķa nogulsnēšanos, kas var bojāt aparāta sildītāju un samazināt kafijas aromātu. Savukārt destilēts ūdens nav ieteicams, jo tajā trūkst minerālvielu, kas nepieciešamas pilnvērtīgai kafijas ekstrakcijai. Ja dzīvo vietā ar ļoti cietu ūdeni, regulāri veic atkaļķošanuu un apsver ūdens filtra izmantošanu aparātā.
Kafijas pupiņu tvertne un dzirnaviņas - jāiztīra no eļļām un putekļiem, lai kafija nekļūtu rūgta.
Filtri un sietiņi - tos ieteicams mazgāt pēc katras lietošanas un periodiski atkaļķot.
Padeves sistēma un caurules - automātiskajos aparātos periodiski jāveic tvaika vai speciālas tīrīšanas cikls ar palīglīdzekļiem (tabletes vai šķidrums).
Ik dienas - izskalot ūdens tvertni, iztīrīt kafijas pupiņu tvertni.
Reizi nedēļā - mazgāt detaļas ar siltu ūdeni un neitrālu trauku ziepju šķīdumu.
Reizi 1-2 mēnešos - atkaļķošana ar speciālu līdzekli vai etiķa šķīdumu (ja aparāts to atļauj), lai novērstu kaļķa nogulsnes.
Biežāk pieļautās kļūdas ar mājas kafijas automātiem
Daudzi kafijas cienītāji nenojauš, ka pat nelielas nepareizas lietošanas nianses var ietekmēt kafijas garšu un aparāta mūžu. Visbiežāk sastopamās kļūdas ir: nepietiekama tīrīšana un atkaļķošana, īpaši ūdens tvertnes un cauruļu sistēmas; filtru un sietiņu neatbilstoša kopšana; ilgstoša mitru kafijas pupiņu uzglabāšana aparātā; pārāk ciets ūdens bez filtra izmantošanas; un pārāk reti veiktas detaļu nomaiņas vai atkaļķošanas procedūras.
Šīs kļūdas ne tikai pasliktina kafijas garšu, bet var izraisīt arī aparatūras bojājumus, kurus vēlāk ir dārgi labot.
Papildu padomi kafijas garšas uzlabošanai
Lieto svaigu, tīru ūdeni un filtrētu - ūdens kvalitāte tieši ietekmē kafijas garšu, kā arī nepieļau mini smilšu vai netīrumu daļiņu nonākšanu sistēmā, kas var to sabojāt.
Kafijas pupiņu glabāšana - glabā tās hermētiskā traukā, tumšā un sausā vietā.
Regulāri maini filtru, ja tas paredzēts aparātam, lai kafija nezaudētu aromātu.
Vai drīkst izmantot aromatizētas kafijas pupiņas?
Jā, aromatizētas kafijas pupiņas mājas kafijas aparātā drīkst lietot, taču ir dažas nianses, kas jāņem vērā.
Aromāts var ietekmēt aparātu: daži mājas automāti, īpaši ar iebūvētām dzirnaviņām, var ātrāk aizsērēt no cukura vai garšvielu eļļām, kas pievienotas aromatizētajām pupiņām. Regulāra tīrīšana un atkaļķošana ir īpaši svarīga.
Garšas sajaukšanās: ja aparātā regulāri izmanto dažādas aromatizētās pupiņas, daļa aromāta var palikt dzirnaviņās vai filtrā, ietekmējot nākamās kafijas garšu.
Aromatizēto pupiņu kvalitāte: izvēlies svaigas un kvalitatīvas aromatizētas pupiņas; ilgstoši glabātas pupiņas var zaudēt aromātu un kļūt rūgtas.
Praktiskais padoms: ja regulāri lieto aromatizētās pupiņas, ieteicams reizēm notīrīt dzirnaviņas ar “tīrīšanas pupiņām” vai mazgāt detaļas, lai saglabātu kafijas aparāta ilgstošu kalpošanu un kafijas garšu tīru.
“Tīrīšanas pupiņas” (angliski “cleaning coffee beans”) ir īpaši ražotas kafijas pupiņas, kuru mērķis ir attīrīt kafijas dzirnaviņas mājas kafijas aparātos.
Bez kofeīna un aromāta: tās parasti ir neapstrādātas vai bez kofeīna, un tajās nav aromatizētāju vai piedevu.
Dzirnaviņu tīrīšana: kad tās tiek samaltas, tās uzsūc kafijas eļļas un atlikumus, kas uzkrājas dzirnaviņās no regulāras kafijas malšanas, it īpaši aromatizētajām pupiņām.
Vienkārša lietošana: tās izmanto kā parasto kafiju - pāris gramus samaļ dzirnaviņās, pēc tam iztīra aparātu.
Aparāta aizsardzība: regulāra tīrīšana ar šīm pupiņām palīdz saglabāt dzirnaviņu asumu un novērš garšas sajaukšanos nākamajās kafijas porcijās.
Kafijas aparāta kopšana ne tikai pagarina tā kalpošanas laiku, bet arī nodrošina optimālu kafijas garšu katrā krūzē. Ikdienas un regulāra tīrīšana, kā arī atkaļķošana rutīna ir neliels ieguldījums, kas atmaksājas ar perfektu kafiju un mazākām rūpēm par aparāta remontu.