Eksperti nosauc izplatītākās kļūdas, ko visi pieļauj, gatavojot kafiju

© unsplash.com

Mūsdienās burtiski ik uz soļa ir kafejnīcas, kur var baudīt fantastisku kafiju, un bieži gadās, ka mājās neizdodas iegūt tādu pašu garšu, pat ja pērkat tādas pašas pupiņas kā kafejnīcā. Kāpēc? Skaidro “Eating Well”. Lūk, galvenās kļūdas, kas sabojā kafiju, gatavojot to mājās!

Eksperti nosauc trīs punktus:

neprecīzi mērījumi;

nepiemērots maluma izmērs;

izmantots krāna ūdens, nevis filtrēts ūdens.

Kafijas pagatavošana ir gan māksla, gan zinātne, un, tā kā tajā ir tik maz sastāvdaļu, proporcijas ir svarīgākas nekā jebkad agrāk. Mērījumu neprecizitāte ir pirmais iemesls, kāpēc tiek iegūti slikti rezultāti.

Pexels.com

Precizitāte

"Neatkarīgi no tā, cik labas ir jūsu pupiņas, precizitāte ir līdzsvarota brūvējuma atslēga," saka Lindsija Sozio, Denveras “Lavender Coffee Boutique” dibinātāja.

"Pārāk daudz kafijas vai pārāk maz ūdens izraisīs pārmērīgu ekstrakciju, kas radīs rūgtu garšu; pārāk maz kafijas vai pārāk daudz ūdens izraisīs nepietiekamu ekstrakciju, kā rezultātā radīsies skāba, vāja garša."

Tomēr "ideālas kafijas tases" definīcija var būt atšķirīga.

"Lielākajā daļā kafijas automātu tiek izmantota kafijas un ūdens attiecība 1:18, kas nozīmē, ka uz katru gramu kafijas ir 18 grami ūdens," skaidro eksperti.

Pexels.com

Otrs punkts - kafijas automāts

“Ieguldīšana dārgā kafijas automātā un nevērība pret dzirnaviņu kvalitāti ir izplatīta kļūda. Labas dzirnaviņas ir būtiskas, lai nodrošinātu nemainīgu daļiņu izmēru, kas būtiski ietekmē ekstrakciju un garšu," skaidro eksperti.

Galvenais, kas jāatceras, ir izmantot rupjo malšanu ilgākam pagatavošanas laikam un smalku malšanu ātrākai pagatavošanai.

Piemēram, franču prese ir pilnas iegremdēšanas process, kas aizņem apmēram sešas minūtes un izmanto rupjāku malumu, kas pēc izmēra ir līdzīgs rīvmaizei vai jūras sālim. Turpretim espreso ir spiediena ekstrakcijas metode, tās pagatavošanas laiks ir 20-30 sekundes, un tiek izmantots miltiem vai pūdercukuram līdzīga maluma lielums.

Mašīnā pagatavotā kafija ir kaut kur pa vidu, taču galvenais ir pieskaņot malumu procesam.

Pexels.com

Ūdens nozīme

"Lai gan jums nav nepieciešama komerciāla reversās osmozes ūdens filtrēšanas sistēma, pamata filtra neesamība noteikti ietekmēs jūsu kafijas garšu. No hlora piedevām ūdenī līdz minerālvielām, vecām caurulēm jūsu daudzdzīvokļu ēkā vai daudzu nogulšņu uzkrāšanās dažādās pasaules daļās - visas šīs lietas atšķaidīs un sabojās jūsu dzērienu,” skaidro eksperti.

Ūdens temperatūra ir vēl viens dinamisks mainīgais. Visi eksperti ir vienisprātis, ka ideālā temperatūra kafijas pagatavošanai sadzīves automātos ir 90-94 °C, jo brūvēšana zem 90 °C samazinās ekstrakciju, un tas ir galvenais kafijas skābuma cēlonis.

Savukārt brūvēšana virs 96 °C sāk nešķīstošās šķiedras ekstrakciju pupiņās, kas garantē savelkošu vai rūgtu kafiju - šī ir visizplatītākā kļūda, kas izraisa rūgtu kafiju.