Benedikta olas, Florences olas un Lionas salāti ir tikai dažas no gardajām receptēm, kas pagatavotas ar olām bez čaumalas. Taču tiem, kas vēl nav apguvuši olu vārīšanas mākslu bez čaumalas, šī metode var nopietni atturēt.
Viens no veidiem, kā to apiet, ir vārīt olas bez čaumalas mikroviļņu krāsnī, taču olu eksperte Liza Stīla, CreateTV seriāla "Laipni lūgti manā fermā" vadītāja, iesaka tās aizstāt ar olām, kas vārītas bez čaumalas, raksta thetakeout.com. Kad Stīla runā par olām, kas vārītas bez čaumalas, viņa domā olas, kas "ceptas cepeškrāsnī ūdens peldē".
Lai pagatavotu olu, iesitiet to ar sviestu ieziestā ramekinā (neliels kulinārijas trauciņš) un ievietojiet cepšanas pannā. Piepildiet pannu līdz pusei ar ūdeni un cepiet olu 15 minūtes 160 grādu temperatūrā pēc Celsija. Konsistence ir ļoti līdzīga vārītai olai bez čaumalas. Un metode ir daudz vienkāršāka. Lai gan tas nav nepieciešams, garšvielas var palīdzēt. Olām var pievienot krējumu, sieru, garšaugus vai garšvielas dažādībai un papildu garšai.
Pat, ja ceptas olas bez čaumalas ir laba alternatīva vārītām olām bez čaumalas, Stīla bija pārliecināta, ka ikviens var apgūt šo tehniku. "Kad esat apguvis tehniku, olu vārīšana bez čaumalas patiesībā nemaz nav sarežģīta," viņa teica (lai gan perfekta vārīšana bez čaumalas prasa praksi).
Stīla atzina, ka dažiem olu vārīšana bez čaumalas var šķist biedējoša, taču mierināja: "Ar dažiem padomiem perfektas vārīšanas sasniegšana nav grūta."
Stīla iesaka izmantot pēc iespējas svaigāku olu un turēt to atdzesētu, paskaidrojot, ka gan svaigums, gan aukstums ļaus olu baltumam labāk saglabāt savu formu. Viņa arī iesaka to pirms vārīšanas izkāst, lai noņemtu visas nejaušās baltuma daļiņas. Ola jāvāra desmit centimetru dziļā, vārošā ūdenī, lai būtu pietiekami daudz vietas, lai tā nepieskartos dibenam.
Lai olu vārītu bez čaumalas simetriskāku, ūdenī iemērciet koka karotes kātu, lai izveidotu virpuli. Ievietojiet olu ūdenī un pēc tam vēl pāris sekundes iemērciet ūdenī, līdz baltums sāk sacietēt. Olai jāvārās divas līdz trīs minūtes (izmantojiet taimeri). Tā būs gatava, kad baltums būs pilnībā sacietējis un dzeltenums būs stingrs, bet, viegli iedurot ar pirkstu, joprojām padosies.
Kad ola ir gatava, izņemiet to no ūdens ar rievotu karoti un pēc tam nolieciet uz papīra dvieļa, lai notecinātu lieko šķidrumu. Pat ja tā neizskatās pārāk skaisti, tas ir sākums — un atcerieties, ka holandiešu mērce var nomaskēt daudzus defektus.