Pēc īpašas sistēmas laista jauno ozolu aleju

© Foto: no privātā arhīva

Ne sauss, ne lietains laiks nevar pietiekami labi padzirdīt pirmo gadu Gulbenē zaļojošo piramidālo ozolu audzi Brīvības ielā.

Šiem kokiem paredzēta īpaša aprūpe, kas ieplānota jau iestādīšanas brīdī pagājuša gada septembrī. Koki tiek laistīti ūdeni ievadot pie sakņu sistēmas esošā caurulē. To veic pašvaldības uzņēmuma - pilsētas labiekārtošanas iestādes - darbinieki.

Foto: no privātā arhīva

Daudzi gulbenieši brīnās un jautā, kāpēc augsnē pie piramidālo ozolu saknēm ārpusē redzami cauruļu gali. Smiltenes SIA “Ewe dārzs” pārstāve Baiba Miķe, kuras vadībā notika ozolu stādīšana, skaidroja: “Pie katra iestādītā ozola sakņu sistēmas ievietota caurule kokosšķiedras apvalkā. Tas vajadzīgs, lai augsnes sīkās daļas nesaliptu caurules drenāžas caurumos, lai nenotiktu aizdambēšanās. Caurule zemē iegulst tā, lai gali paliktu virspusē. Izrādās, viens caurules gals ir domāts ventilācijai, bet otrs stādījumu laistīšanai.”

Pērnā gada septembrī Brīvības ielā tika iestādīti 30 piramidālie ozoli. Tie ir koki, kuri ar saviem zariem nevirzīsies uz brauktuves daļu, bet veidos izteikti kompaktus, kolonveida vainagus.

Ozolu stādīšana Brīvības ielā bija viens no pasākumiem šīs ielas rekonstrukcijas gaitā. Vairākus miljonus eiro vērtā rekonstrukcija norit secīgi atsevišķās kārtās. Brīvības iela ir 3,343 kilometrus gara. 2022.gadā sakarā ar ielas rekonstrukciju Brīvības ielā posmā no Bērzu ielas uz Rīgas ielas pusi līdz Parka ielai tika nocirsti 33 koki, kuri bija pārauguši, bīstami vai traucēja veikt ielas rekonstrukciju atbilstoši plānotajam.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais