Vai ar diētu var uzlabot matu, ādas un nagu veselību?

© Foto: Pexels.com

“Ja kādreiz esat sūdzējies par blāvu sejas krāsu, iespējams, esat pamanījis, ka arī jūsu mati un nagi ir vāji. Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc tas tā ir? Mirdzoši mati, mirdzoša āda un spēcīgi nagi bieži tiek uzskatīti par ārējiem veselības simboliem. Bet tajā ir kas vairāk,” raksta healthline.com.

Jūs droši vien esat dzirdējuši sakām, ka āda ir lielākais orgāns organismā. Tāpat kā āda, mati un nagi ir daļa no integrālās sistēmas. Taču vai zinājāt, ka matiem, ādai un nagiem kopīga sastāvdaļa ir keratinocīti?

Keratinocīti aug no cilmes šūnām un ražo, kā arī uzglabā keratīnu - proteīnu, kas padara mūsu ādu, matus un nagus ne tikai izturīgus, bet arī ūdensizturīgus, kas ir būtiski veselībai.

Der zināt!

Foto: Pexels.com

Jūs, iespējams, esat dzirdējuši frāzi: “Tu esi tas, ko ēd!” Runājot par matu, ādas un nagu veselību, šajā apgalvojumā ir daļa patiesības.

2019.gada pētījumā tika atklāta saikne starp mikroelementu deficītu un ādas anomālijām matos, ādā un nagos.

Ādas anomālijas ietver:

  • Pinnes;
  • Ekzēma;
  • Psoriāze;
  • Melanoma;
  • Citi ādas stāvokļi.

Foto: Pexels.com

Pētījumi liecināja, ka vaininieks ir dažu vitamīnu un minerālvielu slikta uzņemšana vai zema uzsūkšanās organismā, kas ietekmē veselību.

Šie vitamīni un minerālvielas ietver:

  • B vitamīni;
  • taukos šķīstošie vitamīni, piemēram, A, E un K;
  • cinks;
  • dzelzs;
  • varš;
  • selēns;
  • neaizstājamās taukskābes.

Ko diēta var un ko nevar?

Veselīgs uzturs var uzlabot ādas, matu un nagu veselību. Tomēr diētas nozīmi nevajadzētu pārvērtēt, jo vienmēr būs citi faktori.

Šie faktori ietver ģenētiku, vispārējo veselības stāvokli un vecumu. Taču ir vairāki veidi, kā ar diētu pozitīvi ietekmēt matu, ādas un nagu veselību.

Palielināt olbaltumvielu un dzelzs uzņemšanu, ierobežot alkohola patēriņu, ierobežot cukura patēriņu, kā arī dot priekšroku veseliem taukiem, nevis pārstrādātiem un piesātinātajiem taukiem.

Foto: Pexels.com

Vislabākais ir sabalansēts uzturs, kur ir daudz krāsu un tekstūru. Uztura speciālisti arī iesaka palielināt olbaltumvielu un dzelzs uzņemšanu.

Olbaltumvielas palīdz jaunu šūnu veidošanā un noderēs kā universāls līdzeklis. Toties dzelzs ir vēl viens šķiedrvielu sistēmas elements, un tas ir daudz sarkanajā gaļā.

Ja esat veģetārietis vai vegāns, maksimāli papildiniet savu diētu ar pākšaugiem, piemēram, pupiņām un lēcām, lai nodrošinātu, ka saņemat ieteicamo dienas daudzumu.

Tomēr ir svarīgi nelietot dzelzs piedevas, jo dzelzs preparāti var izraisīt aizcietējumus, retāk saindēšanos ar dzelzi.

Foto: Pexels.com

Tāpat atcerieties, ka pārmērīgs cukura daudzums uzturā var veicināt kolagēna un elastīna noārdīšanos jūsu ādā. Tas var izraisīt tvirtuma un elastības zudumu ilgtermiņā, izraisot ādas nokarāšanos un grumbu veidošanos.

Toties pārāk daudz alkohola dzeršana un ļoti apstrādātas, saldas un treknas pārtikas ēšana nenāk par labu ādai, matiem un nagiem. Laika gaitā alkohola lietošana var izraisīt sausumu, trauslumu, matu lūšanu un pārmērīgu matu izkrišanu.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais