Kā panākt, lai mati aug ātrāk un stiprāki

© Foto: depositphotos.com

Lai veicinātu veselīgāku un ātrāku matu augšanu, uzturā vairāk jālieto olbaltumvielas, kofeīnu saturošus produktus, jāizvairās no pastāvīgas krāsošanas un jāsamazina stress. Nav burvju formulas tūlītējai matu augšanai.

Tomēr daži pasākumi var palīdzēt uzlabot jūsu matu veselību un augšanu. Galvenais ir ēst veselīgu, uzturvielām bagātu uzturu, kas satur pietiekami daudz olbaltumvielu. Var palīdzēt arī noteiktu produktu un ārstēšanas metožu izmantošana, bet var palīdzēt arī termiskās apstrādes un ķīmiskās apstrādes atgriešanās.

Ja jūs uztrauc matu izkrišana vai jums ir problēmas ar matu augšanu, konsultējieties ar ārstu, lai noskaidrotu, kāpēc tas notiek.

Mati aug no folikulu saknes apakšā zem ādas. Asinis galvas ādā nonāk folikulā un piegādā skābekli un barības vielas matu saknei, kas palīdz jūsu matiem augt. Mati augot izspiežas cauri ādai un iet garām tauku dziedzerim. Eļļa no šā dziedzera padara matus spīdīgus un mīkstus, raksta healtline.com.

Cilvēkam novecojot, ir dabiski zaudēt aptuveni 100 matus dienā. Tomēr daži faktori, piemēram, ģenētika, var palielināt šo skaitu.

Padomi matu augšanai un matu lūšanas novēršanai

Izvairieties no ierobežojošas diētas

Foto: pixabay.com

Dr. Lindsija Bordone, Kolumbijas Universitātes Medicīnas centra dermatoloģijas docente uzskata, ka mēs nevaram kontrolēt visu, kas ietekmē mūsu matu augšanu. Tomēr ir lietas, no kurām varam izvairīties, kas var izraisīt augšanas traucējumus un pastiprinātu izkliedi.

"Ierobežojoša diēta var samazināt matu augšanai nepieciešamos resursus un barības vielas," sacīja Bordone. "Un tā kā matu augšana ir salīdzinoši zema prioritāte salīdzinājumā ar citām ķermeņa funkcijām, matu augšana tiek ātri apturēta, ja ķermenis ir pakļauts stresam ierobežojošu diētu dēļ," viņa paskaidroja. "Pat atsākot ēst veselīgu uzturu mati parasti izkrīt vairākus mēnešus," sacīja Bordone.

Pēkšņs svara zudums var izraisīt arī īslaicīgu izdalīšanos, ko sauc par telogēna izsvīdumu (TE), vai difūzu alopēciju. Tas var būt saistīts ar niacīna deficītu.

"Ja jūsu diēta ir stingri ierobežojoša, mati optimāli neaugs un var rasties izkrišana," sacīja Bordone. "Labi sabalansēta diēta ar pietiekamu olbaltumvielu uzņemšanu ir svarīga optimālai matu augšanai," viņa piebilda. "Parasti iesakām 50 gramus vai vairāk olbaltumvielu dienā."

Izmēģiniet produktus ar kofeīnu

Kofeīnam var būt lokāls lietojums, kas varētu palīdzēt paātrināt matu augšanu. 2020. gada pārskats liecina, ka kofeīns lokālajos produktos, piemēram, šampūnos un kondicionieros, varētu novērst matu izkrišanu tikpat efektīvi kā zāles, kuru pamatā ir zāles. Kofeīns var veicināt matu augšanu, stimulējot vielmaiņu un šūnu proliferāciju.

Foto: pixabay.com

Ēteriskās eļļas

Ēteriskās eļļas ne tikai labi smaržo, bet arī var palīdzēt veicināt matu augšanu. 2021. gadā veikts pētījums atklāja, ka pēc 3 mēnešiem lokāli lietota ķirbju sēklu eļļa ievērojami palielināja matu ataugšanu dalībniekiem ar sieviešu plikpaurību. Citas ēteriskās eļļas, kas var palīdzēt novērst matu izkrišanu un veicināt matu augšanu:

  • rozmarīna eļļa,
  • piparmētru eļļa,
  • jojobas eļļa,
  • lavandas eļļa.

Uzlabojiet savu uzturvielu profilu

Foto: pixabay.com

Galveno uzturvielu trūkums var ietekmēt gan matu struktūru, gan to augšanu. Dažu uzturvielu trūkums, kas var ietekmēt matus:

  • dzelzs
  • cinks
  • taukskābes
  • selēns
  • vitamīni D, E un A
  • folijskābe

Omega-3 un omega-6 piedevu lietošana 6 mēnešus aizsargāja no matu izkrišanas cilvēkiem ar sieviešu plikpaurību.

Izbaudiet galvas ādas masāžu

Galvas ādas masāža var veicināt relaksāciju, mazināt stresu un palīdzēt uzlabot matu veselību. Kādā pētījumā tika pārbaudīta 4 minūšu galvas ādas ikdienas masāžas efektivitāte. Pēc 24 nedēļām deviņiem dalībniekiem bija biezāki mati nekā pētījuma sākumā. Pētījums neuzrādīja nekādas ievērojamas matu augšanas atšķirības, tomēr galvas masāža var palīdzēt paplašināt asinsvadus zem ādas. Tas var radīt biezākus, stiprākus matus, kas mazāk nolūzīs vai tiks bojāti.

Samazināt temperatūru

Foto: pixabay.com

Lokšķēres, matu žāvētāju un taisnotāju radītais karstums var sabojāt matus un izraisīt to lūzums. Lai samazinātu matu bojājumus, mēģiniet ierobežot šo rīku lietošanas biežumu un samazināt temperatūru, kad tos lietojat. Izmantojot karstumizturīgu līdzekli pirms līdzekļa lietošanas, var ievērojami samazināt matu lūšanu.

Termiskās apstrādes darbojas, veidojot aizsargbarjeru, kas palīdz novērst mitruma zudumu, izmantojot apsildāmus instrumentus.

Krāsojiet matus retāk

Foto: pixabay.com

Matu krāsu izmantošana var ietekmēt matu stiprumu un biezumu, izraisot matu bojājumus. Pastāvīgās matu krāsas var noņemt dabiskās taukskābes, kas veido matus. Šīs krāsvielas var radīt vairāk bojājumu nekā citas iespējas.

Regulāri apgrieziet matus

Matu apgriešana ik pēc pāris mēnešiem var veicināt veselīgu matu augšanu. Tas noņem šķeltos matu galus, neļaujot tiem izplatīties tālāk un izraisīt matu lūšanu. Tomēr regulāra apgriešana nepalīdzēs matiem augt ātrāk. Mati izaug apmēram par 1,25 cm mēnesī neatkarīgi no tā, cik bieži tos griežat.

Aizsargājiet savus matus miega laikā

Foto: pixabay.com

Lai palīdzētu veicināt veselīgu matu stāvokli, kad guļat, izmēģiniet tālāk norādītās darbības.

  • Pārliecinieties, ka katru nakti guļat 7-9 stundas. Nepietiekami gulēšana samazina melatonīna, hormona, kam ir nozīme matu augšanas regulēšanā, ražošanu.
  • Izmantojiet zīda vai satīna spilvendrānu, lai novērstu berzi, vilkšanu un sapīšanos, kas var izraisīt matu lūšanu.
  • Neej gulēt ar slapjiem matiem. Gulēšana uz mitriem matiem var vājināt jūsu šķipsnas un izraisīt to lūšanu vai matēšanu.

Samazināt stresu

Foto: pixabay.com

Hronisks stress var izraisīt matu izkrišanu. Stress var izraisīt jūsu folikulu pāreju uz atpūtas fāzi, kuras laikā tie izkrīt mati, nevis aug jaunas šķipsnas. Daži padomi, kas palīdzēs mazināt stresu:

  • vingrinājumi,
  • meditēt,
  • rakstīt dienasgrāmatu,
  • ēst labi sabalansētu un barojošu diētu.

Dzīvesstils

Pašmāju grupu “YŪT” pēdējā laikā Latvijā dēvē par uzlecošo grupu. Intervijas radio, koncerti uz dažādām skatuvēm, kā arī jauni singli. Grupas “YŪT” dziesma “Tuvu” vairākas nedēļas bija dziesmu TOP pirmajās vietās.