Virtuvē

29.sep 2019
Latvijas rudens augļi un dārzeņi ir mūsu krāšņums un bagātība, tā ir nepārspējama krāsu, garšu un smaržu daudzveidība. Un vēl tā labā apziņa, ka tie ir mūsu pašu dārzu un lauku produkti, veselīgi un vitamīniem bagāti. Šī krāsainība iedvesmojusi arī Rimi Gardēžus, kuri piedāvā trīs receptes, kas ļaus izbaudīt vietējo ražu.
photo_camera
27.sep 2019
Nupat ir īstais laiks, lai novērtētu, cik sulīgs un gards ir nobriedis burkāns. Nav vairs tā maiguma un viegluma, kas raksturīgs agrīnajiem dārzeņiem, un, graužot burkānus, zobiem tagad ir vairāk darba, toties aromāts pieņēmies spēkā.
26.sep 2019
Rudens gadalaiks ierasti nes gan skaistas, raibas koku lapas, gan dažādus vīrusus, tādēļ ir svarīgi ne tikai pārkārtot savu garderobi, bet arī izvērtēt savas ģimenes ikdienas paradumus. Lai palīdzētu Latvijas ģimenēm sagatavoties rudenīgi mainīgajiem laikapstākļiem, pediatrs Edgars Mednis apkopoja ieteikumus, kas būtu jāiekļauj rudens ikdienas pirkumu sarakstā, lai stiprinātu bērnu un visas ģimenes imunitāti.
25.sep 2019
Kafija noteikti ir viens no iecienītākajiem rīta dzērieniem, kas palīdz atmosties. Taču kafijas izvēle neaprobežojas vien ar kafijas pupiņu šķirnēm. Izrādās, ka gardu kafiju iespējams pagatavot arī no ozolzīlēm.
21.sep 2019
Pētījumi apliecina, ka vidējais sāls patēriņš dienā Latvijas iedzīvotāju vidū ir 8,8 g, kas būtiski pārsniedz ieteicamo dienas normu. Visvairāk ar sāls lietošanu pārspīlē vīrieši, dienā apēdot 10,7 g sāls, bet sievietes – 6,2 g. Farmaceite Anna Kivleniece skaidro, kas rosina pārmērīgu sāls lietošanu uzturā, kādas var būt tā sekas, un dalās padomos, kā samazināt sāls daudzumu uzturā.
18.sep 2019
Rudens ir ražas laiks! Daba mums dod iespēju baudīt lielu daudzumu dārzeņu un augļu, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, jo priekšā ir gara ziema bez pietiekama daudzuma saules un svaigi audzētiem dārzeņiem. Tāpēc rudenī jāuzņem pēc iespējas vairāk vitamīnu un organismam nepieciešamo minerālvielu, kas vairos mūsu imunitāti pret aukstumu.
15.sep 2019
Padomju laikos šī kūciņas bija teju katras kafejnīcas piedāvājumā - ne pārāk salda, šokolādīga, rotāta ar krēma kruzuļiem. Nav zināms, kam pieder ideja biskvīta, cepumu atgriezumus vai sausu maizi aizdarīt ar krēmu, un padarīt to par gardu kūciņu, taču noteikti tas bija skarbo laiku diktēts risinājums, kad ne no kā vajadzēja radīt kaut ko.
14.sep 2019
Gan virtuļus, gan bambolini tradicionāli vāra karstā eļļā. Taču tos var arī cept cepeškrāsnī (190 grādos aptuveni 10 minūtes, ja tie ir vidēja izmēra) un, tikko izņemtus no cepeškrāsns, apsmērēt ar izkausētu sviestu, tad izvārtīt cukurā. Arī šādi sagatvoti, tie būs gardi, taču tie nebūs virtuļi ar tam raksturīgo garšu. Bambolini parasti tiek pildīti ar vaniļas krēmu, taču tie labi garšo, arī pildīti ar ievārījumu.
13.sep 2019
Kūka pieaugušajiem. Ja ir plāns ar to cienāt bērnus, tad ruma vietā plūmju mērcēšanai var izmantot plūmju sulu vai pat vienkārši karstu ūdeni
11.sep 2019
Gan īpašiem svinīgiem un priecīgiem dzīves gadījumiem piemērota, gan grezna, gan izsmalcināti garšīga, gan īstu meistarību prasoša, gan samērā vienkārši pagatavojama un ļoti populāra – tāda ir siera kūka. Ielūkojieties ēdieniem veltītajās sociālo tīklu lapās, un redzēsiet, ka itin bieži kāds jautā siera kūkas recepti un savukārt kāds cits ar to dalās.
5.sep 2019
Augļu mizas parasti pēc to noņemšanas "pa taisno dodas" uz atkritumu spaini vai kompostu. Taču arī tās var ļoti labi izmantot, piemēram, sejas ādas uzlabošanai. Atklāj, kādas vēl mazzināmas iespējas piedāvā augļu mizu valstība.
2.sep 2019
Nepērc veikalā, pagatavo pats!
1.sep 2019
Ievārījums no plūmēm? No plūmēm un brūklenēm? Nē! No tomātiem!
31.aug 2019
Ievārījumu laiks rit pilnā sparā. Neatņemama šī garduma sastāvdaļa ir cukurs. Taču, kā izrādās, cukurs nebūt nav vienīgais saldinātājs, kas ievārījumu padarīs neticami gardu.
31.aug 2019
Kuram gan, tuvojoties rudenim, negribētos paildzināt saulainās, bezrūpīgās vasaras dienas! Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā to izdarīt, ir saglabāt vasaras garšas un aromātus ziemai. Kā sagatavot uzglabāšanai ogas, augļus un dārzeņus, nemainot to garšu? Vai iespējams veidot krājumus bez sāls un cukura? Kā konservēt, nezaudējot produktu uzturvērtību, stāsta Rimi Labākai dzīvei veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.
30.aug 2019
Atgriešanās skolā ir īpašs brīdis, kuru vērts nosvinēt, bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un kāda garduma? AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā četras ērti pagatavojamas recepšu idejas pirmajai skolas dienai, kuras vislabāk papildināt ar sezonālajām dabas veltēm – āboliem, bumbieriem un plūmēm.
30.aug 2019
Šķiet, pateicoties populārajam Kaudzītes Matīsa dzejolim par brūklenāju, kas pastāvīgi zaļot rauga nenoskārstai vajdzībai, spoži tumšzaļās mētriņas raisa pārdomas par zūdošo un paliekošo, saistās ar skumjiem dzīves brīžiem, ar kaut ko vienlaikus gaišu un sērīgu. Tomēr lasīt brūklenes ir patīkami. Pēc tām nav jābrien purvā vai jālaužas cauri dzelkšņiem.
29.aug 2019
Lai gan to sauc par mākoņmaizi, pēc izskata tā atgādina pankūciņas, bet pēc garšas - omleti. To var izmantot gan kā picas pamatni, gan maizes vietā, kombinējot ar sieru, svaigiem dārzeņiem utt.
28.aug 2019
Izmēģini deserta recepti!
27.aug 2019
Kad šo uzkodu devu garšot mājiniekiem un kolēģiem, nesakot, no kā tā pagatavota, daļa taujāja, vai tajā ir sēnes, savukārt citi sagaršoja zivis. Īstenībā tajā nav ne sēņu, ne zivs, bet gan tomāti!
26.aug 2019
Karaliskajai ģimenei kā vairumam ģimeņu Ziemassvētkos ir arī tradīcija citam citu iepriecināt ar dāvanu. Kembridžas hercogiene Ketrīna pirmajos kopīgajos Ziemassvētkos ar karalisko ģimeni, karalienei Elizabetei uzdāvināja čatniju, ko bija pati pagatvojusi pēc savas vecmāmiņas receptes. Pēc visa spriežot karlienei Elizabetei dāvana patikusi, jo nākamajā dienā tā bijusi uz karaliskās ģimenes brokastu galda.
22.aug 2019
Parasti augustā arbūzi ir vissulīgākie un saldākie. Lielākie cienītāji grib tos ēst katru dienu, citi saka – nekas īpašs, tāds gurķis ar sarkanu vidu, tomēr kaut reizi sezonā droši vien arbūzu uzēd visi. Sevišķi labi garšo, ja iegadās kāda karsta diena, jo arbūzs vienlaikus ir gan ēdiens, gan dzēriens.