Siltumnīcās šobrīd gozējas sulīgi, nogatavojušies tomāti, tāpēc ir vērts apdomāt, ko no bagātīgas vasaras ražas var pievienot dzērieniem. Dzērienu pazinējs Arvis Zēmanis, domājot par jaunās ražas apstrādāšanu, piedāvā palūkoties tālāk par vecmāmiņas marinējumu receptēm un mudina dārzeņus izmantot dažādos alkoholiskos kokteiļos.
Vasaras sārtvaidzis tomāts ir bagāts ar košu krāsu, lielisku garšu un vērtīgām uzturvielām, taču tikai retais zina, ka tomāts ir dabīgs piektās garšas “umami” avots, tāpēc šim dārzenim ir sava vieta arī kokteiļu pasaulē. Gandrīz visi ir kaut ko dzirdējuši par “Asiņaino Mēriju”, kas nav vis slepkavojoša dāma no šausmu filmas, bet gan kokteilis ar degvīnu un tomātu sulu. Izmanto savas “Asiņainās Mērijas” pagatavošanai svaigus tomātus, kas sablendēti un izberzti caur sietu, un tu atklāsi pavisam jaunas šī kokteiļa nianses. Papildini tomātu sulu ar tekilu, nevis degvīnu, un baudi “Asiņainās Mērijas” meksikāņu māsīcu “Bloody Maria”. Ir tomāts - ir varianti!
Ja dzeramā ūdens krūzē ieliktas gurķa šķēles nevienam vairs nav pārsteigums, tad gurķis kopā ar alkoholu daudziem vēl arvien ir neatklāta pasaule un, domājot par gurķu saderību ar dzērieniem, vairums iztēlojas vienīgi marinētu gurķi, ko uzkost pa virsu kreptīgam degvīnam. Bet gurķis ir pelnījis lielāku godu! Izmēģini svaigus gurķus kokteiļos, kam noderētu svaigas garšas nianses, piemēram, papildini ar gurķa šķēli savu iecienīto “Gin&Tonic” duetu!
Paprika ir savdabīga, aromātiska un intensīva. Protams, var riskēt, mēģinot svaigu papriku salāgot ar dažādiem dzērieniem, jo tas noteikti izdosies, taču paprika ir dārzenis, ko kokteiļos labāk lietot grilētu. Uz oglēm cepta paprika piešķirs ideālu garšu jau pieminētajai Asiņainajai Mērijai, taču, ja apliesi grilētu papriku ar labas kvalitātes degvīnu, sanāks arī ideāls, aromātisks uzlējums! Uzlējuma gatavošanai īpaši labi noderēs vairāk piedegušās paprikas daļas - tās dzērienam sniegs īpašu, dūmakainu kūpinājuma aromātu.
Košs un salds dārzenis, kas ir teju katra latvieša pagrabā, ir galda bietes. Tā, ka pašu biešu struktūra ir diezgan intensīva, kokteiļos labāk izmantot biešu sulu vai sīrupu, ko iegūst lēni iztvaicējot jeb reducējot biešu sulu. Bietes kokteiļiem dos lielisku tumīgumu, košu krāsu un saldenu sakņaugu garšu, taču brīdinām - lai iemācītos patiesi ideālās proporcijas biešu izmantošanai kokteiļos, paies kāds laiks, taču - nebaidies eksperimentēt un Tev sanāks.
Pavisam drīz pašmāju dārzeņu klāstam pievienosies arī košie un iespaidīgie ķirbji, kas lieliski noderēs gan atvēsinošu, gan sildošu kokteiļu gatavošanai. Lai taupītu laiku kokteiļu pagatavošanai ar ķirbjiem, kādā brīvākā brīdī savam mājas bāriņam savāri ķirbja sīrupu - uzsildi glāzi ķirbju sulas, pievieno tai 3-5 krustnagliņas, ļauj tām ievilkties un samaisi sīrupu ar aptuveni tasi cukura. Liec mājas bāriņā un lieto, kad vēlies, piemēram, pagatavo kokteili no ruma, ķirbju sīrupa, citronu sulas, ledus un gāzēta ūdens. Lai arī ķirbis ir uzturvielām ļoti bagāts dārzenis, nesolīsim, ka šis būs izcili veselīgs dzēriens, taču gards gan! Priekā!