Kombuča ir raudzēts, viegli dzirkstošs tējas dzēriens. Šis tējas dzēriens satur dažādus antioksidantus, B grupas vitamīnus, enzīmus un organiskās skābes, kas ir labas veselībai. Pagatavo pats savu kombuču, tas aizņems nedaudz laika, bet process ir visai vienkāršs!
Skobija jeb tējas sēnes pagatavošanai:
Fermentācijai:
Otrajai fermentācijai:
Skobijs:
Ielej katlā ūdeni, liec uz plīts vārīties. Kad tas ir sāci vārīties pievieno klāt cukuru un tēju, noņem no plīts.
Atdzesē tēju. Pēc tam to ielej atsevišķā traukā, kurā "augs" skobijs.
Pielej klāt veikalā nopirkto kombuču.
Burkai pa virsu uzliec marli, apliec tai apkārt gumiju. Atstāj dzērienu līdz četrām nedēļām nostāvēties tumšā, siltā vietā, lai varētu izaugt skobijs.
Pēc četrām nedēļām, izņem no burkas ārā skobiju un izlej ārā tur iekšā esošo šķidrumu, tas nebūs vajadzīgs.
Ferementācija:
Līdzīgi kā skobija veidošanā, sākotnēji uzvāri ūdeni, noņem no karstuma, pievieno klāt cukuru un tēju, atstāj to atdzist istabas temperatūrā.
Pievieno tējai klāt veikalā nopirkto kombuču, ieliec skobiju.
Uzliec burkai pa virsu marli, nostiprini ar gumiju.
Atstāj tēju ievilkties tumšā, siltā vietā uz 6 līdz 10 dienām.
Otrā fermentācija:
Pēc 6 līdz 10 dienām, paņem sagatavoto dzērienu, izkās to ar caurdura palīdzību, lai tas būtu dzidrs.
Izkāsto šķidrumu ielej pudelē vai kādā slēgtā traukā.
Pievieno dzērienam klāt saldinātāju un ogas, pēc ieskatiem.
Atstāj dzērienu ievilkties 3 līdz 10 dienas tumšā, siltā vietā.
Tas arī viss, tavs tējas sēnes dzēriens jeb kombuča ir gatava!
Kombuču taisi stikla traukā! Neizmanto plastmasas vai metāla traukus, jo tajos var rasties nevēlamas baktērijas!
Visam ir jābūt tīram! Taisot kombuču gan traukiem, gan rokām jābūt tīrām, lai nerastos nevēlamās, sliktās baktērijas.
Temperatūra. Ja trauks ar dzērienu atradīsies siltākā vietā, tad fermentācijas procesi norisināsies ātrāk!
Pelējums. Ja burkā, kurā gatavojas kombuča pamani pelējumu, tad viss dzēriens ir jāizlej un kombučas pagatavošana jāsāk no sākuma.