Uzturs

21.nov 2024
Aukstajā gada laikā, gaisa temperatūrai krītoties, vīrusiem klejojot apkārt, pavisam viegli varam saaukstēties. Lai nesaslimtu, nepieciešams pievērst īpašas rūpes savai veselībai. Viens no veidiem ir iekļaut uzturā vairāk augļu, kas bagāti ar C vitamīnu, antioksidantiem un citām vērtīgām uzturvielām. Kurus augļus jāēd gada aukstajā laikā, lai būtu veseli un justos labi?
19.nov 2024
Bieži vien runājot par svara zaudēšanu tiek izcelts, ka no ēdienkartes nepieciešams izslēgt ātro ēdināšanas iestāžu piedāvājumus, piemēram, hamburgerus, frī kartupeļus, picas u.c. Tomēr kā vēl šādi ēdieni ietekmē mūsu ķermeni, neskatoties uz svara pieaugumu?
15.nov 2024
Laba veselība ir cieši saistīta ar jauneklīgumu. Jo labāka būs pašsajūta, jo labāk izskatīsieties. Savukārt laba veselība ir cieši saistīta ne tikai ar fiziskām aktivitātēm, bet arī uzturu. Eksperti izceļ četras lietas, kuras ieviest savā ikdienas ēdienkartē, lai varētu ilgāk saglabāt labu veselību un jauneklīgumu!
14.nov 2024
Novecojot mūsu ķermenis mainās. Mainās ne tikai mūsu izskats, bet arī pašsajūta. Lai palēninātu novecošanās procesu, nepieciešams ieviest izmaiņas dzīvesveidā, sākot jau ar uzturu. Sabalansēts uzturs var palīdzēt jums dzīvot ilgāk, veselīgāk un pilntiesīgāk. Sievietēm, kuras ir vecākas par 50 gadiem, ieteicams ēst šos septiņus produktus, lai justos un izskatītos labi!
12.nov 2024
Alūra sarkanais AC (E129) ir sarkanā krāsviela, kura tiek pievienota klāt dažādiem ēdieniem, dzērieniem, lai tie iegūtu košu krāsu un piesaistītu uzmanību, veicinot vēlmi tos iegādāties. Šī mākslīgā krāsviela, kas bieži vien ir atrodama daudzās uzkodās, raisa diskusijas par to, cik tā vispār ir veselīga. Daļa veselības ekspertu uzskata, ka šī krāsviela ir neveselīga un cilvēkiem nevajadzētu uzturā lietot produktus, kuru sastāvā ir E129. 
11.nov 2024
Vēloties zaudēt lieko svaru, uztura speciālisti iesaka izvairīties no dažādiem saldiem un sāļiem našķiem. Uzziniet, kuri paši neveselīgākie našķi pēc uztura speciālistu domām.
10.nov 2024
"Lido" nosauc piecas pazīmes pēc kurām vadīties, lai varētu atpazīt izcilus burgerus.
8.nov 2024
Nevadas universitātes pētnieku grupa atklāj, ka pati pirmā kafijas tase tukšā dūšā agri no rīta var nebūt labākais veids, kā sākt savu dienu. Faktiski ārsti uzskata, ka labākais laiks, lai baudītu kafiju ir no 9:30 līdz 11:30. Noskaidrojiet, kāpēc agrā rīta stundā tukšā dūšā nav ieteicams dzert kafiju un kādas var būt sekas.
4.nov 2024
Šokolāde var būt ne tikai garšīga, bet arī veselīga. Izrādās, ka kakao var pazemināt asinsspiedienu, samazināt “slikto” holesterīnu un cukura līmeni asinīs. Tas ir svarīgi, jo visi minētie rādītāji ir sirds un asinsvadu sistēmas slimību riska faktori. Jaunā pētījumu metaanalīze atklāj kakao vai tumšās šokolādes labvēlīgo ietekmi uz veselību. Tika arī novērots, ka kakao lietošana neietekmē ķermeņa masas indeksu (ĶMI), vidukļa apkārtmēru, triglicerīdus, “labo” ABL holesterīnu un HbA1c, kas ir svarīgs diabēta biomarķieris.
3.nov 2024
Sāls nav veselīgs, taču tas spēj ēdienus padarīt gardākus! Lietojot pārlieku daudz sāls, jums var rasties tādas veselības problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, palielinās sirds un asinsvadu slimību risks, aptaukošanās, osteoporoze, palielinās risks iegūt nieru slimības un pat kuņģa vēzi. Tieši tāpēc ir svarīgi limitēt uzņemtā sāls daudzumu, bet kā to paveikt?
1.nov 2024
Kā zināms, tad sāls nav veselīgs un ieteicams ierobežot tā patēriņu. Tas nemaz nav tik viegli, kā sākotnēji varētu šķist, jo daudzi produkti paši par sevi satur sāli vai arī tas tiek tiem pievienots klāt. Bet cik daudz sāls uzņemt ir veselīgi?
26.okt 2024
Tā vien šķiet, ka viss neveselīgais ir garšīgs, bet veselīga pārtika ne visai. Katram uz "kārā zoba" patīk likt ko citu, bet bieži vien tie ir čipsi, bulciņas, kūciņas u.c. Visas tās lietas, kas var sabojāt mūsu figūru, ja tiek apēsts par daudz. Zinātnieki beidzot noskaidrojuši, kāpēc mums tik ļoti kārojas šāda veida pārtika!
24.okt 2024
Ir daži ļoti slaveni, populāri ēdieni, piemēram, siera kūka un frī kartupeļi, kurus cilvēki ēd visā pasaulē. Pastāv arī pieņēmumi jeb kā tūlīt noskaidrosim mīti par dažādu ēdienu ēdienu izcelsmi. Apkopojām 10 interesantus faktus par dažādu ēdienu izcelsmi.
22.okt 2024
Ir dzirdēti dažādi pieņēmumi par to, cikos ir tas pēdējais brīdis, kad ēst vakariņas. Ilgi pastāvēja uzskats, ka vakariņas būtu jāēd līdz plkst. 18:00 vai 19:00. Eksperti norāda, ka šis ir mīts. Ir pavisam cits veids pēc kā vadīties, lai noteiktu, kurš ir tas pēdējais ieteicamais brīdis, kad vakariņot.
21.okt 2024
Šī tēja saturēs daudz antioksidantu un C vitamīna, kas palīdzēs stiprināt imunitāti drēgnajā rudenī, kad tik viegli ir saaukstēties!
18.okt 2024
Zivis ir veselīgas un tās ir jāēd. Tas nav nekāds pārsteigums. Bet vai zināt, cik daudz un bieži ieteicams nedēļas laikā ēst zivis?
17.okt 2024
Rīsi tiek uzskatīti par vienu no galvenajiem graudaugiem pasaulē. Pateicoties to daudzpusīgajām pagatavošanas iespējamām, maigajai garšai, cilvēki daudzviet pasaulē iecienījuši rīsus. Gan baltie, gan brūnie rīsi var būt daļa no veselīga uztura. Bet kuri rīsi ir labāki?
17.okt 2024
Eksperti norāda, ka ēdot šos produktus pārlieku lielos daudzumos, tie var nodarīt kaitējumu veselībai. Kā zināms, kas par daudz, tas par skādi!
16.okt 2024
Dietoloģe Šajna Komara norāda, ka pēc treniņa svarīgi atjaunot savas enerģijas rezerves, tāpēc svarīgi ir paēst, nevis staigāt tukšu vēderu! Ja nav laika uzreiz ieturēt maltīti, tad var izlīdzēties ar uzkodām.
16.okt 2024
Kā zināms, tad sāls tiek uzskatīts par "balto nāvi". Un tam ir savs iemesls! Ikdienā patērējot uzturu ar lielu sāls daudzumu, var rasties dažādas veselības problēmas, tai skaitā augsts asinsspiediens, palielinās sirdslēkmes un insulta risks, tiek noslogotas nieres u.c. 
15.okt 2024
Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē. Bez šī dzēriena daudzi nespēj iedomāties savu ikdienu. Cik dažādi kafijas veidi, tik dažāda arī to pagatavošana. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā pagatavot šo dzērienu, ir apliet maltu kafiju ar verdošu ūdeni. 
15.okt 2024
Vai zināt atšķirību starp garšaugiem un garšvielām? Gan garšaugi, gan garšvielas piedod ēdieniem patīkamu garšu un aromātu. Lielākā atšķirība ir tāda, ka garšaugi ir svaigi, bet garšvielas ir, piemēram, tā paša svaigā auga kaltētā, žāvētā versija. Abi divi, garšaugi un garšvielas, spēj ēdienu padarīt apetelīgāku un gardāku. Tomēr tas nav viss, tie var būt arī veselīgi. Noskaidrojiet, kuri 11 garšaugi un garšvielas veicina labu veselību!