Uzturs

2.feb
Domājot par dzelzs pārtikas avotiemm, vispirms parasti iedomājamies par sarkano gaļu, pupām vai spinātiem, taču ir vēl daudzi citi, mazāk populāri dzelzs avoti - lūk, 12 no tiem, saskaņā ar “RealSimple”.
2.feb
Jaunais gads bieži vien nāk ar apņemšanos dzīvot veselīgāk – vairāk kustēties, atteikties no kaitīgiem ieradumiem un sakārtot ēšanas paradumus. Taču, sākot domāt par veselīgu ēšanu, nereti šķiet, ka tas ir laikietilpīgi, dārgi un sarežģīti.
31.jan
Olbaltumvielas ir būtiska mūsu uztura sastāvdaļa. Šī uzturviela ir īpaši svarīga mūsu muskuļu, ādas, iekšējo orgānu, īpaši sirds un smadzeņu, kā arī acu, matu un naglu veselībai. Mūsu imūnsistēmai ir nepieciešami proteīni, lai ražotu antivielas, kas cīnās ar vīrusiem. Vieglākais veids, kā uzņemt olbaltumvielas, ir ēst gaļu, zivis, olas un piena produktus. Tomēr labi olbaltumvielu avoti var būt augu valsts produkti.
30.jan
Uztura speciāliste Katlīna Zālmane nosauc 11 diētas, kuras nekādā gadījumā nevajadzētu ievērot!
29.jan
Kartupeļi ir iecienīts produkts kā Latvijā, tā arī citviet. No šī dārzeņa var pagatavot nevienu vien gardu ēdienu, tāpēc tos mīl cilvēki visā pasaulē.
27.jan
Uztura speciāliste Andželika Duvala atklājusi interesantu recepti, kas palīdzēs cīnīties ar ballītes un iedzeršanas sekām - tas ir kāds pavisam vienkāršs deserts, raksta izdevums “Woman”.
27.jan
Eksperti atklāj, ko darīt, lai apēstu mazāk ēdiena un nepārēstos, bet vienmēr justies paēdušiem!
24.jan
Labākais tējas dzeršanas laiks ir atkarīgs no tējas veida un vēlamajiem rezultātiem. Ar padomiem un ieteikumiem dalās eksperti no “unian.net”.
23.jan
Glutēns jeb lipeklis ir ūdenī nešķīstošu olbaltumvielu grupa, kas atrodama kviešos, miežos un rudzos jeb graudaugos. Virspusēji domājot, var šķist, ka glutēnu satur vien maize, smalkmaizītes un kūkas. Taču tā nav! Glutēnu satur daudzi ikdienā bieži izmantoti pārtikas produkti. Cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība vai tie, kuri vēlas no tā izvairīties, jābūt ļoti uzmanīgiem. Apkopojām dažus pārsteidzošākos produktu, kuri satur glutēnu!
22.jan
Alerģijas cilvēkiem var būt no jebkā. Pārtikas alerģija ir stāvoklis, kad atsevišķi pārtikas produkti izraisa netipisku organisma reakciju. Lai gan jebkurš pārtikas produkts var izraisīt alerģiju, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde norāda, ka šie septiņi pārtikas produkti daudz biežāk par citiem izraisa alerģisku reakciju cilvēkiem.
19.jan
Uzzini kaut ko jaunu par citrusaugļiem!
16.jan
Daudzi cilvēki no rīta dzer ūdeni ar citronu. Jau gadiem ilgi šī ir populāra tendence. Zināms, ka tas ir veselīgi, bet kādu labumu patiešām šis dzēriens sniedz veselībai?
15.jan
Daudzi no mums tic, ka pelējums ir ne vien nekaitīgs, bet mazās devās pat labs veselībai, kā arī “nebūs nekas traks”, ja noņemsim pelējuma virskārtu, piemēram, no ievārījuma burciņas un tad lietosim to uzturā. Par to, kā ir patiesībā, skaidro uztura speciālisti kopā ar “Woman's Health Magazine”.
15.jan
SIA “Reitan Convenience Latvia” ilgtspējas vadītāja Vita Breidaka, “Neapēd zemeslodi!” izaicinājuma ietvaros, atspēko populārākos mītus, kas apvij veģetāro un vegānisko pārtiku un tās ražošanu.
15.jan
Viens no populārākajiem Jaunā gada solījumiem ir vairāk parūpēties par savu veselību, tostarp zaudēt lieko svaru. Liekā svara zaudēšanas process nav ne ātrs, ne viegls. Kā zināms, tad, lai zaudētu liekos kilogramus, nepieciešams ēst veselīgi un sportot. Šoreiz pievērsīsim uzmanību tam, kā, neapmeklējot sporta zāli, zaudēt lieko svaru ar veselīgu dzīvesveidu.
12.jan
Vai zinājāt, ka tēja ir otrs populārākais dzēriens pasaulē pēc ūdens? Tēju iegūst, iemērcot vārītā ūdenī zāļu augus. Vairāki pētījumi ir parādījuši, ka noteiktas tējas var uzlabot veselību, piemēram, zaļā tēja, var stiprināt imūnsistēmu, veicināt sirds un asinsvadu veselību un pat novērst noteiktu vēža veidu attīstību. Tas ir saistīts ar specifiskiem antioksidantiem, kas atrodami tējā, kas pazīstami kā polifenoli.
11.jan
Starp ēdienreizēm bieži vien mēs vēlamies ar kaut ko panašķēties. Šādos brīžos roka mēdz sniegties pēc neveselīgām uzkodām, kuras var veicināt svara pieaugumu. Šoreiz dalāmies ar veselīgu uzkodu idejām, kuras nesaturēs vairāk par 150 kalorijām!
6.jan
Lai gan par ēdienu bērnu ballītēs nereti domājam sekundāri, arvien vairāk vecāku sāk apzināties veselīga uztura nozīmi un rūpīgi plāno bērnu svētku galdu, izvēloties uzturvielām bagātus un radošus risinājumus. Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina dalās praktiskos ieteikumos, kā veidot veselīgu un interesantu svētku ēdienkarti, kas sniegs prieku gan mazajiem gaviļniekiem, gan viņu viesiem.
3.jan
Pēc garajām Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām laiks atkal sākt dzīvot "normālu" dzīvi. Daudzi svētku laikā noteikti gan ēda, gan dzēra par daudz. Tāpēc šobrīd, kad svētki tikko kā aizvadīti, svarīgi ir parūpēties par savu pašsajūtu un attīrīt organismu, lai jauno 2025. gadu turpinātu enerģijas pilni!
1.jan
Svētki un garākas brīvdienas veicinājušas uzņemt vairāk, smagāku un kalorijām bagātāku ēdienu nekā ierasts, bieži vien lietoti arī gāzētie dzērieni un alkohols, kas radījuši papildu slodzi organismam. No vienas puses, organisms ir gudrs un pats sāk atjaunoties, no otras puses, zinot dažus paņēmienus, šos procesus var paātrināt un atvieglot. Kā atgūties no svētku maratona un atpūtināt organismu, stāsta sertificētā farmaceite Laila Zālīte
26.dec 2024
Eksperti apkopojuši noderīgus padomus, kas palīdzēs būt ilgtspējīgākiem šajos svētkos un rast jaunas idejas, kā izmantot svētku galda pārpalikumus ikdienā.
22.dec 2024
Veselīgāko produktu sarakstā ir nosaukta "pasaules veselīgākā uzkoda" kā uzturvielām bagāta iespēja, kas ir viegli pieejama jebkurā lielveikalā, "pasaulē veselīgākais auglis" kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts "īsts našķis" un pārsteidzoši, ka "pasaulē veselīgākā gaļa", kas uztura ziņā pārspēj dažus augļus un dārzeņus, šajā BBC saraksta top 10 ir arī trīs dažādas zivju sugas.