Cilvēki visā pasaulē mielojas un pat dievina suši. Tikai vien retais zina, kur patiesībā tie ir radušies, cik veselīgi tie ir un ko nozīmē vārds "suši". Gūsti atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem, izlasot rakstu!
Tas, ko mēs šodien pazīstam kā suši, radās Japānā, bet ideja ietīt jēlas zivis rīsos nāk no Dienvidaustrumāzijas, kur jēlas zivis tika ievīstītas rīsu bumbiņā. Rīsi laika gaitā sabojājās, bet tajā ievīstītās zivis saglabājās svaigas.
Suši, ko mēs šodien pazīstam, radījis šefpavārs Hanaya Yohei no Japānās aptuveni 1800. gadu vidū.
Daudzi cilvēki nemaz nezina, kas patiesībā ir vasabi. Vasabi ir sakņaugs, kas aug tekošā ūdenī. No šīs saknes tie gatavots mums tik pierastais, krēmveida vasabi, kas tiek pasniegts pie suši. Daudzviet nav pieejama svaiga vasabi sakne, tāpēc vasabi, kas tiek pasniegts pie suši, tiek gatavots no vasabi pulvera, kuram tiek pievienots klāt ūdens.
Senos laikos rīsi, kas bija aptīti ap zivi, tika izmantoti, lai aizsargātu zivis no kukaiņiem un novērstu to bojāšanos. Kad zivis tika apēstas, rīsi tika izmesti, bet gadsimtu gaitā šī paraža mainījās un tagad svaigās jūras veltes tiek speciāli ietītas rīsos, lai tos baudītu kopā.
Vārds "suši" attiecināms uz rīsiem, kas tiek izmantoti šī ēdiena pagatavošanā.
Pats, pats populārākais produkts, kurā tiek ievīstīti suši gabaliņi ir jūraszāle. Taču tas nav vienīgais pārtikas produkts, kurā tos var ievīstīt. Suši var ietīt arī gurķī, olās, sojas "papīrā" un avokado.
Senos laikos suši netika uzskatīts par delikatesi, kā tas ir šobrīd. Kādreiz to pārdeva, kā lētu un ātru uzkodu, kuru apēst esot kustībā.
Suši ir lielisks omega-3 taukskābju (sirds veselībai nekaitīgu tauku) avots. Nori lapas nodrošina organismu ar jodu , kā arī ir labs A vitamīna avots, kas ir vitāli svarīgs veselīgai imūnsistēmai un ādai.
"Suši gatavo ar rokām, pasniedz ar rokām un ēd ar rokām,” atklāj slavenais suši šefpavārs Masaharu Morimoto. Šefpavārs iesaka ar irbulīšiem ēst vien sašimi (sashimi).
Pārmērīgi lietot sojas mērci kopā ar suši un izliet lieko laukā nav ieteicams. Pareizais veids, kā baudīt suši, ir ieliet mazu daudzumu mērces trauciņā un papildināt to tikai pēc vajadzības.
Avoti: Eat at bento un Blow fish restaurant.